IgorIndruch IgorIndruch komentáře u knih

☰ menu

Mozkodlab: Fifíkovská variace Mozkodlab: Fifíkovská variace Igor Indruch

Mozkodlab halt musí lidé buď milovat nebo nenávidět. Jiná možnost není. A tak je to spravne, tak to ma byt :)

23.03.2024


Statistika pro obchod a hospodářství Statistika pro obchod a hospodářství Ronald Johnston Wonnacott

Ad Pursulus: Tu knihu jsem překládal já. Jestli to Victoria Publishing v závěru zmrvila, tak mi to opravdu hodně vadí. Všechny grafy jsem poctivě překresloval a komentoval podle originálu. A pak jsem spolupracoval s jedním profesorem statistiky z matfyzu (jméno už si nepamatuji), právě proto, aby to bylo věcně všechno správně. Takže pokud jsou tam i přes to chyby, je smutné, protože původní kniha je opravdu vynikající.

PS: Mám sice doma pořád autorské výtisky, ale už se mi, logicky, nechce to celé číst a kontrolovat.

24.10.2023


Ježek až sem a průběžně… Ježek až sem a průběžně… Igor Indruch

Terone, přiznej se, že jsi tu sbírku vůbec nečetl? :)

06.11.2021


Terra incognita Terra incognita Hana Hadincová

Sbírka, která v roce 2005 vzbudila zasloužený rozruch. Krásně plynoucí, imaginativní verše, které se člověku samy vrývají do paměti a při různých příležitostech se pak automaticky vynořují z mysli.

19.08.2021 5 z 5


Bedny - Zabít sráče! Bedny - Zabít sráče! Rosana Zvelebilová

Neobyčejná a neobyčejně graficky zpracovaná kniha s neobyčejným příběhem. Nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Skutečně propracovaný děj, ve kterém na čtenáře čeká nejedno překvapení. Ani jedna postava není tuctová. Nicméně některé si zamilujete víc, některé míň :)

15.07.2021 5 z 5


Letní kraťasy Letní kraťasy Šárka Hieková

V zásadě je to všechno o nadržených ženách. Takže by to měli číst hlavně muži. Především muži, kteří si kladou otázku, jak sbalit ženu. Tito muži se často dopouštěji chyby, že sledují na Youtube videa různých pochybných existencí, které o sobě tvrdí, že přišli na ty správné fígle. Nepřišli. Jenom to o sobě tvrdí. Po čem ženy touží, to se dozvíte v této knize.

21.05.2021 4 z 5


Johana Johana Pavla Horáková

Všechny tři autorky tak trošku znám přes FB. Alena Scheinostová je moc milá a talentovaná (škoda, že nepíše víc samostatně), Zuzana Dostálová si mě pro změnu zablokovala, kvůli jedné docela nevinné poznámce a s Pavlou Horákovou máme dost společných přátel a občas na sebe narazíme v nějaké té diskuzi.

Na knihu Johana jsem byl tedy přirozeně zvědavý. V mé sociální bublině se o ní také docela hovořilo.
Bohužel, podle mého názoru je ta kniha vyloženě špatná. Potenciál, který tam byl: tedy už samotný námět a k tomu možnost tří různých osobních pohledů a autorských přístupů zůstal zcela nevyužit.
Místo toho dostává čtenář poměrně monotónním způsobem vyprávěný příběh, který, samozřejmě, se může někomu líbit, pokud se s hlavní hrdinkou ztotožní. Mně osobně byla hlavní hrdinka silně nesympatická. Zařadil bych jich do galerie „lišnych luděj“. Autorky ji neobdařily ani jedinou vlastností, kvůli které by ji mohl mít člověk rád.
Nelíbil se mi ani ten velmi negativní pohled na devadesátá léta.
V neposlední řadě lze knihu označit za sexistickou či misandristickou: V podstatě všechny mužské postavy (s jedinou výjimkou) jsou vylíčeny ve velmi negativním světle.

Knihu chápu jako ryze marketingový počin nakladatelství Paseka: něco, co napsaly tři inteligentní a velmi atraktivní ženy se přece musí prodávat samo, že ano.

28.10.2019