Ježek až sem a průběžně…

Ježek až sem a průběžně… https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474831/bmid_jezek-az-sem-a-prubezne-oHg-474831.jpg 4 5 4

Neortodoxní básnická sbírka, která již inspirovala řadu dalších autorů. Ježek. Co je to ježek? Ježek jako symbol. Ježek v nás. Ano. Každý máme svého vnitřního ježka. Každý se s tím musíme nějak vyrovnat.

Přidat komentář

IgorIndruch
06.11.2021

Terone, přiznej se, že jsi tu sbírku vůbec nečetl? :)

Teron
05.11.2021 odpad!

Básničky s tématem mrdání ježků začaly před lety jako putovní vtip v komentářích jisté facebookové skupiny. Postupně se hromadily další a další, až nejspíš nabobtnaly do tohoto souboru. Žel motiv mrdání ježků později rozšířený o mrdání všeho dostupného v českém jazyce a další sexuální praktiky už dávno ztratil svou původní jisktu ztělesněnou perfektním návodem na použití přechodníků.

V této podobě už připomíná taktiku "všechno na všechno" hráče zaseknutého v point-and-click adventuře. Tedy situaci, kdy dotyčný neví, jak se pohnout dál. A protože není vybaven návodem, zkouší použít každý předmět v inventáři na každé místo v každé lokalitě v naději, že objeví dosud netušenou kombinaci a hra ho pustí zase o krůček dopředu. Ano, nejspíš je tam mnoho skrytých a velmi zajímavých motivů. Neustálá mrdací onanie je však spolehlivě přerazí a téhle prázdnotě už nepomůže ani ten návod.


Zvelebilova
01.08.2021 5 z 5

Říkala jsem si, že poezii nerozumím. Jasně, udělat rýmovačku někomu k narozeninám bych zvládla, to není problém.

ALE! Pak jsem objevila tuto sbírku. Dokonalou a geniální básnickou sbírku!

V čem je tak dokonalá? Na první pohled to vypadá jako naprosto ulítlá zvrhlost o "mrdání ježka". Jenomže každá báseň má svůj přínos. Každá je psaná jiným poetickým stylem (tu haiku, tu sonet, tu volný verš) a má politicko-společenský přesah. Na jednoduché myšlence (mrdat ježka/ mrdat cokoliv dalšího) jsou ve sbírce předvedeny snad všechny možné básnické styly. Kdyby to nebylo tak vulgární, dalo by se to používat regulérně jako učebnice pro začínající poety. "Takhle se píše sonet: ach pičo pičo!"

Dalším plusem jsou ilustrace ve sbírce. Ty odporně neumělé obrázky, které vypadají, jako by byly tisící kopií učitelky angličtiny, která rozdává už 40 let žákům to samé cvičení. Přesně to dokresluje absurdnost básní, které říkají naprosto něco jiného, než je v nich napsané. Ty obrázky jsou jakousi nápovědou, že v dané básni mám hledat třeba politický význam (což by mě bez pohledu na Trumpa vůbec nenapadlo).

Závěrem:
Sbírka není jen umělecké vycákání autora, který má nějaký sexuální zoofilní problém, jak se někteří domnívají. Naopak - je to hluboce promyšlené dílo, kde na každém slově záleží. Symbolika hraje svoji významnou roli a odráží mnoho společenských problémů. Některé verše se mi zaryly do paměti i do podvědomí a celé dílo změnilo můj pohled na poezii.

Riyansikaa
18.07.2021 5 z 5

Knihu mám v elektronické podobě přibližně rok a půl a kdykoli, kdy si potřebuji zlepšit náladu, vím, že toto dílo mne nezklame. Je to velmi inspirativní dílo, dodá člověku jeho část, která mu chybí, i když si to do té doby neuvědomil. Ach, pičo pičo, tato kniha mne tak povznesla na duchu, jako žádná jiná. Kniha má naprosto jasnou myšlenku, člověk se v tom nemusí hnípat jako u všech ostatních autorů, tady to máte všude jasné a zřetelné. Humor v knize mi perfektně sedl, ač jiným se místy zdá nevhodný. Děkuji mnohokrát, že jsem tímto veledílem mohla být obohacena.

Autorovy další knížky

Igor Indruch
česká, 1967
1994  85%Děti mrtvol
1999  74%Mozkodlab: Fifíkovská variace
2021  95%Buď rád, že nic nemáš
2021  80%Ježek až sem a průběžně…
2023  100%Když si prdne myš...

Kniha Ježek až sem a průběžně… je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x