HSmolík HSmolík komentáře u knih

☰ menu

Ti předurčení 3 Ti předurčení 3 Nikol Wolfová

Po čtyřech zimách a čtyřech létech nám vychází třetí díl, jenž by dle všeho měl být předposledním této série.
Kniha začíná s pomalejším tempem (pak se rozjede neskutečným způsobem), při kterém se dozvídáme nové informace okolo Jara a jejího nahnutého vztahu s ostatními vládci ročních období či Tiši s její osadou, jíž čekají krušné časy. Takřka okamžitě na vás dýchne lepší plynulost textu (není těžkopádný, naopak! Čtivý a návykový), stylistika a v neposlední řadě gramatika.
Co zvláště oceňuji na tomto díle je moment překvapení. V druhém díle ještě člověk dokázal tak trochu předvídat, co se stane a jak to dopadne. Tady? Nikoliv! Byl jsem překvapen, když čtu o zradě a podlosti jedné z postav, o níž jsem měl nejkladnější mínění. Chcete vědět víc a kniha vám to umožňuje svojí svižností a zmíněnou čtivostí. Tohle beru jako největší posun od začátku série.
Další nevídanou věcí je ochota autorky nechat zemřít většinu hlavních postav v zájmu posunu děje. A pozor - není to z důvodu nějaké slepé uličky v příběhu. Každá se vyskytující smrt má své opodstatnění a je tak nějak neuvěřitelná. Nikoliv ve smyslu vraždy nadpřirozenem (byť i to se zde vyskytuje), ovšem nechutí si do posledního okamžiku přiznat jejich možnou smrt. O to víc vás pak jejich skon bolí, což je rozhodně optimální pro takovou brutální dobu jakou jest středověk.
Tím se dostávám i k jazykové stránce, v níž lze nalézt mnoho peprných slůvek krásně dokreslující atmosféru frustrace jednotlivých postav a složitosti doby. Nebo takový popis znásilňování mrtvé ženy vojákem považuji za vyloženě nechutný a přímo lahodící této době. Středověk nebyla procházka růžovým sadem - spíše sadem plného trní. Anihilace všech pohanů běží v plném proudu a jsem zvědav na další díl!

22.03.2023 5 z 5


Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery * antologie

Konečně jsem se k tomu dostal. Byl jsem značně skeptický, avšak po přečtení musím konstatovat, že jsem se mýlil. Sborník je opravdu pečlivě sestaven. Tím, že povídky jsou krátké, tak můžete sborník otevřít i ve shonu, aniž byste se obávali, že budete muset povídku zaklapnout v polovině a zapomenout celý děj.

Přijde mi, že první polovina sborníku je víc pomalá a spíše slouží k naladění atmosféry, ale jakmile se dostanete přes dvanáctou, třináctou povídku, tak to začne být opravdu, opravdu jízda (jako na bobech :D).

31.12.2020 4 z 5


Ti předurčení 2 Ti předurčení 2 Nikol Wolfová

Pokud jsem prvnímu dílu dal čtyři hvězdičky z pěti, tak druhému dílu dávám rovných pět z pěti. Příběh exceluje v budování napětí. Dozvídáme se, že samotné postavy nejsou jen kladné, ale mají i svoje neduhy. O samotném světu zjišťujeme, že není jenom samý les, ale tyčí se na něm dvě království (v pokračováních možná víc). Sám jsem byl smutný, když jsem dočetl poslední stránku a nemohl jsem v tašce nahmatat třetí díl, poněvadž ještě nevyšel. Nevím, co víc bych k tomu mohl dodat. Tohle bylo perfektní pokračování a pokud ostatní díly půjdou v jeho šlépějích, bude to jedna z nejlepších sérií, co jsem kdy četl.

08.09.2020 5 z 5


Ti předurčení 1 Ti předurčení 1 Nikol Wolfová

Trošičku mě mátl začátek, co kapitola, jiné odehrávání, ovšem v pozdější fázi knížky se vše vysvětlilo, tudíž to neshledávám jako nějaké mínus. Kniha byla rozhodně zvláštní a jiná než většina fantasy knih, což není vždy na škodu. Odklepávám další část, neboť knížka měla kouzlo, jenž vás vtáhlo do děje.

28.04.2020 4 z 5