Ti předurčení 1

Ti předurčení 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417627/bmid_ti-predurceni-cast-prvni-cIb-417627.jpeg 4 18 11

Ti předurčení série

1. díl >

Svět je na přelomu pohanského a křesťanského věku, kde stále mají své místo kněží, hadači a čarodějnice. Příroda a její zákony jsou hlavním smyslem životů obyčejných lidí, stejně jako strach z neznáma. V dobách drsných kultů, zaklínání a všudypřítomné smrti se pohybuje i dívka, která touží jen žít, a to se svou matkou, na kraji osady, kde se narodila. Příběh je návratem do dávné minulosti, ve které roky plynou s každou další sklizní, víra se mění rychle jako měsíc ve svém cyklu a roční období se pravidelně střídají.... celý text

Tereza65
Tereza65
04.08.2022 5 z 5

Ti předurčení mě chytli a nepustili. Hodně originální fantasy odehrávající se v drsné době střetu pohanské a křesťanské kultury je plné zajímavých, silných postav. Neobvyklé je také střídání stylu vyprávění v normální světě vs. v Barevném údolí (nadpřirozeném světě ). Slovanská mytologie je teď hodně populární, tenhle pohled na ni je ale jaksi ryzí a neamerický. 5 hvězdiček

Tobolka
Tobolka
26.07.2022 4 z 5

Já jsem pořád váhala mezi 3 a 4 hvězdičkami. Líbí se mi nápad i jeho zpracování. Střídání ich a er formy, nadpřirozena i obyčejného života. To mě do děje hned vtáhlo. Co mi vadilo, byly místy chyby a překlepy, na druhou stranu pod korekturou nikdo podepsaný není, tak vlastně nevím. Jsem nadšená z příběhu samotného, postav i zasazení. Kdyby to bylo více učesané, dala bych s nadšením 5 hvězdiček. Nakonec jsem dala 4, protože příběh pak hned sklouzl do modré a to jsem nechtěla. Je to originálně pojaté fantasy, které si nezaslouží zapadnout. Snad se dočkáme nějaké revidovaného vydání. :)

Je to tedy: 3,5*


janca6129
janca6129
20.10.2021 4 z 5

Ti předurčení se svou poetičností a kouzelným, byť mnohdy drsným příběhem zařadili mezi ty nejkrásnější knížky, které jsem letos přečetla.

Ten kontrast mezi magickým Barevným údolím a jeho obyvateli a krutým, nábožensky rozpoloženým světem byl dechberoucí - stejně tak osudy a charaktery některých postav.

Například Mlada ve mně vyvolávala rozporuplné pocity. V jednu chvíli jsem ji litoval, chápala, rozuměla jejím lehce šíleným výkyvům, posléze mě šokovala některá její rozhodnutí a litovala jsem zlé, které potrestala. K Živě jsem si cestu ještě nenašla (doufám, že se to v dalších dílech zlepší, nepřijde mi jako zavrženíhodná postava), občas mi přišla "ufňukaná", i když se to na druhou stranu dalo pochopit.

5 hvězdiček jsem nedala jen kvůli nedotažené korektuře (není to nijak závratný problém, mnohé čtenářské oko si toho ani nevšimne), obzvlášť co se týká stylistiky (např. opakující se slova v tomtéž odstavci...). Nicméně i tak je to psáno krásným, poetickým jazykem, který mi v současné české literatuře velmi chybí. Za to autorce vřele děkuji, v tomto případě mé literární srdce radostně plesalo.

miajane
miajane
19.10.2021 5 z 5

Tento príbeh ma okúzlil už hneď na začiatku. Vhupla som doň, netušiac, čo mám očakávať a musím povedať, že nič podobné som dosiaľ nečítala. Hoci ide o útlu knižočku, na obsah a myšlienky je skutočne bohatá. Hlavná hrdinka Živa uteká, aby si zachránila život a tento jej útek do lesa sa pre ňu stane osudným, hoci nie tak fatálne, ako sa od tej chvíle domnieva jej mama Mlada. Mená sú také slovanské, a to ma fascinovalo – akoby ešte viac približovali atmosféru tej dedinky i lesa a všetko nadprirodzené som vďaka tomu vnímala ako súčasť života, prírody, akurát, že je to ľudskému oku neviditeľné.
Živa sa stáva dieťaťom prírody – Jarom - a musí sa naučiť mnoho vecí – tu sa začína úžasná nadprirodzená cesta k spätosti s vlastnou dušou i prírodou. Zároveň však stále sledujeme i to, čo sa deje v Živinom starom domove, v dedinke, a keďže nechcem veľa prezrádzať -spoilerovať- dodám iba to, že je to rovnako zaujímavé ako tá fantastická stránka Živinej premeny. Niektoré pasáže boli priam desivé, ale skvele dokresľovali autorkin zámer a dodali mu jedinečnosť, surovosť a čaro neskrotných zákonov života a prírody.
Z postáv sa mi najviac páčila Zima (ako najstaršia pochodeň bola najmúdrejšia a najvyzretejšia) a Podzim – jediný chlap – veľmi ma zaujal jeho ľúbostný príbeh – čo zažil ešte ako človek a neskutočne sa teším, čo sa o tom ešte dozvieme v ďalšej časti.
Z môjho pohľadu nejde o typickú fantasy, je to hlbší príbeh o viere, o živote, o láske ... o mnohom.
ĎAKUJEM, že som sa mohla zapojiť do štafety a prečítať si tento čarovný príbeh. Teším sa na druhý diel. (bookstagram: @wondersofbookz)

Hanulka
Hanulka
10.09.2021 4 z 5

Na začátek bych se chtěla přiznat, že mi trochu trvalo se do knihy začíst. Nevím proč tomu tak bylo, kdo ví, možná jsem se potřebovala naladit na příběh. Vážně netuším, ale musím říct, že mě později příběh naprosto pohltil.

Příběh mladé dívky jmenem Živa, která je Dítě přírody. Dívka, která nebyla jako ostatní. Byla předurčena stát se jednou s pochodní (tento výraz se mi v knize líbil, nebylo to jako skoro v každé knize, kdy autoři takové lidi nazývali vyvolenými)

Když se Živa ocitla v Barevném údolí, začala zjišťovat proč je vlastně na tomto světě a co ji čeká. Je jedna z Dětí prirody, je Jaro.
Bohužel její prvotní reakce byla odmítavá. Lpěla na své matce a chtěla se vrátit domů.
Postupem času se tomu Živa neboli Jaro poddávala a spolu s Létem, Podzimem a Zimou se učila ovládat své schopnosti a nejen to. Každý z nich měl své dvě duše a Jaro se muselo naučit s nimi splinout.

Hned když se Živa(Jaro) setkala se Zimou a Podzimem, oblíbila jsem si je. Chovali se k ní pěkně a snažili se ji všemožně podpořit, zato Léto mi pila krev. Měla jsem chuť ji popadnout pánví v domnění, že by se ji rozsvítilo a přestala být taková rozmazlená.

Ale příběh není jen o Živě, ale i o její matce Mladě a o osadě, ve které žila. Přiznám se, že její mami mi bylo líto, neměla to lehké a když jsem si myslela jak je to křehká žena, schovaná jen za maskou tvrdačky, autorka mě vyvedla z omylu a já zírala.
Další věc, kterou přiznám. Je to, že v této knize by se ze mě stal masový vrah, protože tam bylo plno postav, které bych praštila pánví, ale bez nich by to nebylo ono.

Toto je první díl série a já jsem nesmírně zvědavá, jak to bude pokračovat dál, protože nechat takový konec, to nejde

A Čím je kniha neobvyklá? Je napsana nejen v ich formě, ale i er formě, což jsem se s tímto ještě nesetkala, ale musim říct, že to nebylo na škodu. Je to obzvlaštnění příběhu. A mě samotné se to dobře četlo.

Hynan
Hynan
02.09.2021 4 z 5

Chvilku mi trvalo zorientovat se v postavách a ve skocích časem a mezi dějovými liniemi. Po pár prvních kapitolách už bylo vše v pořádku a snadno jsem se ponořil do děje. Líbí se mi odsýpající styl psaní, příběhy a reakce lidí jsou uvěřitelné, okořeněno nenásilnou přírodní fantasy.

HSmolík
HSmolík
28.04.2020 4 z 5

Trošičku mě mátl začátek, co kapitola, jiné odehrávání, ovšem v pozdější fázi knížky se vše vysvětlilo, tudíž to neshledávám jako nějaké mínus. Kniha byla rozhodně zvláštní a jiná než většina fantasy knih, což není vždy na škodu. Odklepávám další část, neboť knížka měla kouzlo, jenž vás vtáhlo do děje.

simona0613
simona0613
16.03.2020 4 z 5

Jsem milovnicí fantasy žánru a o to více mám ráda, kdy se fantasy svět prolíná s tím reálným. V této knize fantasy část není jen pouhou fantasy magorii v podobě kouzelných víl a skřítků, ale ukazuje nám magii z trochu jiného úhlu pohledu, který je opravdu dechberoucí a reálný. Navíc je kniha psaná bez zbytečného detailního popisu každé situace, osoby, tím tak dává prostor pro rozvíjení vlastní představivosti. Velice doporučuji a už se nemohu dočkat pokračování!

Luciassekk
Luciassekk
15.03.2020 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem, úžasná.

Jačice
Jačice
06.03.2020 5 z 5

První díl této série na pomezí fantasy a historické literatury mne velice zaujal. Obvykle nejsem cílová skupina tohoto typu knih, ale od začátku mne děj vtáhl a teď už netrpělivě čekám, jak to bude pokračovat. Možná právě proto, že nejde čistě o historii, a namísto fantasy-klišé a hejn draků nabízí autorka uvěřitelný svět těsněji spjatý s přírodou, protkaný jemnou nadpřirozeností. Snad se od tohoto stylu v dalších dílech příliš nevzdálí.

Sharona73
Sharona73
10.02.2020 5 z 5

Zacetla jsem se pomerne rychle. V posledni dobe jsem cetla dve knihy s inspirovane slovanskou mytologii a obe se mi libili. Pokud hledate neco neotreleho, nesudte knihu podle nazvu a zkuste tohle.

Štítky knihy

raný středověk česká fantasy slovanská mytologie

Autorovy další knížky

Nikol Wolfová
česká, 1991
2019  80%Ti předurčení 1
2020  91%Ti předurčení 2
2023  94%Ti předurčení 3

Kniha Ti předurčení 1 je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x