Ti předurčení 2

Ti předurčení 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446620/bmid_ti-predurceni-2-l5J-446620.jpg 5 11 6

Ti předurčení série

< 2. díl >

Svět se mění, na nikoho nečeká. Tiša s rychtářem prchají. Nevědí kam, vědí však, že daleko od místa, které pro ně donedávna bylo domovem. Jaro se snaží vyrovnat se ztrátou starého života a stále hledá své místo v Barevném údolí. Zbývající tři pochodně odkrývají dávno zapomenuté osobní křivdy. Místo aby Živa svým příchodem a přerodem v nové Jaro přivála svěží vítr, příliš jim připomíná jejich životy mezi lidmi, a aniž by chtěla, stává se klínem vraženým mezi ně.... celý text

Přidat komentář

Tobolka
07.08.2022 4 z 5

Druhá část pokračování magického světa je o kus lepší co se týče stylistiky, překlepů i chybek. Co se týče děje a posunutí, byla jsem nadšená a hltala jsem linku Tiši i Jara. Léto je pekelná, zavistiva a autorka ji vystihla dobře (každý někoho takového v životě máme). Fandím Svarovi a doufám, že dostane víc prostoru. Nemůžu se dočkat třetího dílu a doufám, že se opět zvedne latka psaní.

janca6129
06.12.2021 5 z 5

Pokračování magické série o pohanech ve světě křesťanů, o pochodních, které přírodě udávají řád, či tajemném Stvořiteli, o němž netušíte, co si myslet, slibuje notnou dávku akce, lásky i zamyšlení se nad životem.

Při čtení zjišťujete, že ne každý člověk je jen dobrý nebo jenom zlý, poznáváte odvrácené i nečekané stránky hrdinů, zamýšlíte se nad skrytými moudry a přemýšlíte, zda byste dokázali žít v krutém období středověku, který mi tento svět připomíná. Životy hrdinů jsou protkané všemožnými strastmi, lovy, válkami, smrtí i každodenním bojem o svobodu.

Co bych chtěla nejvíc ocenit, jsou jednotlivé charaktery. V tomto podařeném pokračování, kdy jsem nechtěla knihu odložit ani na sekundu (byť jsem musela), se postavy rozvíjí, překvapují nás slovy i činy a rozhodně nejsou černobílé. Každá z nich má svá pro i proti. Jednu chvíli je milujete, druhou proklínáte, pak je chápete a pak zase ne...

I když se říká, že pokračování za moc nestojí, v tomto případě to rozhodně neplatí. Jestli jednička byla skvělá, tak dvojka Předurčených je ještě o laťku výš.


miajane
01.12.2021 5 z 5

Pokračovanie originálnej fantasy z pera českej autorky, talentovanej Nikol Wolfovej, ma znova očarilo, uchvátiol a prekvapilo. Samozrejme, bez jednotky, by ste tu asi tápali, ale s krásnym hlbokým a menej dynamickým úvodom v jednotke sa akčnejšia dvojka čítala so zatajeným dychom a vďaka jednotke jej nechýba hĺbka a zmysel. Autorka nás neustále drží v napätí a tajomstvá tohto sveta i jeho postáv odhaľuje veľmi pomaličky, precízne, krôčik za krôčikom, čo má nesporné kúzlo a núti čítať ďalej a potom už iba netrpezlivo čakať na tretiu záverečnú časť.
V anotácií ma veľmi upútala veta „Svět se mění, na nikoho nečeká.“ Krásne to vystihuje život ako taký (a povedzme si úprimne, aj dnešnú dobu i spoločenskú situáciu). Príbeh Ti předurčení na mňa pôsobí veľmi magicky a reálne zároveň, hoci sú tam fantasy prvky, vnímam ich ako neodhalené a neprebádané tajomstvá prírody. (Čo my vieme, ako to naozaj je za hranicou nášho vnímania a pochopenia?)
Napriek tomu, že knižka je tenučká, nesie v sebe toľko nádherných myšlienok, prekvapivých zvratov a úžasné postavy, ktoré vám ihneď prirastú k srdci, alebo ich naopak, budete neznášať (Leto v mojom prípade ).
Bez zaváhania môžem prehlásiť, že tento literárny počin je výnimočný a pevne verím, že sa dostane k čo najväčšiemu počtu čitateľov a urobí dieru do sveta, pretože si to jeho originalita a rozprávačsky talent autorky rozhodne zaslúžia. Už sa neskutočne teším na trojku a nepochybujem, že to bude krásna bodka plná prekvapení a nových odhalení.

Hanulka
05.11.2021 5 z 5

Moji drazí, tak toto je jízda. Mě se prostě tato serie líbí. Je to něco nového neotřelého, neokoukaneho ve světě fantasy.
Příběh Živy neboli Jara je tu opět a mi se dozvídáme zapomenutou minulost zbylých pochodní.

Zároveň se v příběhu objeví i Tiša se svým otcem a díky tomu, že zachranili Krále Spojených království, dostala Tiš s otcem půdu, kde budou moci žít pohané.
V této druhé části uvidíme, jak se Tiša změnila. Jak "vyrostla" dospěla a stala se z ní silná žena, která ale není obyčejná (zrovna na toto jsem zvědavá v dalším díle) Zároveň bych chtěla poprosit autorku o návod, jak to Tiša s těma chlapama dělala, že ji podlehli. Předám to svým sestrám, ať už konečně ze mě udělají tetu... Ale to jsem trochu odbočila.

V příběhu se přesuneme opět do Barevného údolí, kde žije Jaro, léto, podzim a zima.
Bohužel mezi nimi nevládne klid a ani mír, i když se to Zima snaží udržet (oblibila jsem si ji, ne ze ji zkazite)
Co mě dost překvapilo, tak Stvoritel. Mám z něj smíšené pocity. Chvilku si říkám, že je to fajn chlap a později už vytahuji panev a mam chut ho umlatit (aliby zajištěné )

Ti, co jste nečetli ani jedničku, nevahejte. Obě knihy jsou plné emocí a dvojka je více nadupanější. I tato kniha byla čtivá. U čtení se jednoznačně nudit nebudete.
Přemýšlím jak přemýšlím, tak nemám co vytknout. Možná jednu věc a tu, že akutně potřebuji třetí díl.

Doporučuji všema 20

Hynan
02.09.2021 5 z 5

Druhý díl jsem si užil víc, nyní mi už známé postavy a dějové linie odsýpají stejně dobře jako v prvním. Vytýkám otevřený konec a absenci třetího dílu!

HSmolík
08.09.2020 5 z 5

Pokud jsem prvnímu dílu dal čtyři hvězdičky z pěti, tak druhému dílu dávám rovných pět z pěti. Příběh exceluje v budování napětí. Dozvídáme se, že samotné postavy nejsou jen kladné, ale mají i svoje neduhy. O samotném světu zjišťujeme, že není jenom samý les, ale tyčí se na něm dvě království (v pokračováních možná víc). Sám jsem byl smutný, když jsem dočetl poslední stránku a nemohl jsem v tašce nahmatat třetí díl, poněvadž ještě nevyšel. Nevím, co víc bych k tomu mohl dodat. Tohle bylo perfektní pokračování a pokud ostatní díly půjdou v jeho šlépějích, bude to jedna z nejlepších sérií, co jsem kdy četl.

Štítky knihy

raný středověk česká fantasy historická fantasy slovanská mytologie

Autorovy další knížky

Nikol Wolfová
česká, 1991
2019  80%Ti předurčení 1
2020  91%Ti předurčení 2
2023  94%Ti předurčení 3

Kniha Ti předurčení 2 je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce3x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x