groundlessness groundlessness komentáře u knih

☰ menu

Všemu navzdory Všemu navzdory Otakar Theer

Kniha obshauje poměrně archaický jazyk, nicméně prvních pár básní se mi velmi líbilo a naštěstí jsem ji četl na čtečce, takže neznámá mi slova jsem si případně dohledával.

29.03.2024 3 z 5


Zrození tragédie čili Hellénství a pesimismus Zrození tragédie čili Hellénství a pesimismus Friedrich Nietzsche

Nebudu se tvářit, že jsem vše pochopil, nicméně toto dílo nebylo vůbec nečtivé. Myslím si, že je důležité pro ty, kdo chtějí proniknout pod povrch ostatních Nietzscheho děl a zároveň porozumět ranému Nietzscheho myšlení.
Ač zde Nietzsche podává své myšlenky vcelku abstraktně, hlavní 3 základní pilíře, Apollinský element, Dionýský element a Sokratovo myšlení, by zde měly být přístupné každému, kdo se do tohoto svazku pustí.
Nakonec jen řeknu, že by tato kniha neměla být opomíjena a doufám, že od ní budu moci odpíchnout při dalších Nietzscheho pracích.

24.03.2024 4 z 5


Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek Hledání ztraceného času II. – Ve stínu kvetoucích dívek Marcel Proust

Brilantní, zároveň částmi nudné.
Jak je to u Prousta známo, člověku trvá nějakou dobu než se mu podaří do textu začíst a plně se do textu ponořit. Dlouhé a složitě konstruované věty knihu však činní atraktivní a dobývání se významu dodává celé knize na atraktivitě. Úplně úžasné je vyobrazení paměťových procesů, pocitů nostalgie a vytváření dvou patrných rovin vzpomínek, kdy se čtenář ztrácí ve vypravěčově světě a zároveň ve světě vzpomínek svých.
Nakonec musím říct, že jsem si Proustův styl psaní zamiloval a vydání od Rybky nabízí, aspoň tedy podle mých dojmů, poněkud lepší překlad než to od Odeonu.

30.05.2023 5 z 5


Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

(SPOILER) Skvělá kniha, avšak konec jsem očekával trochu lepší.

26.12.2022 5 z 5