Gavin Gavin komentáře u knih

☰ menu

Babylon Babylon R. F. Kuang (p)

Tak tohle bylo zklamání. Maková válka byla absolutní bomba, Dračí republika byla velmi dobrá, ale toto byl čistý hnus. Asi nejvíc rasistická kniha co jsem kdy četl, ale tak samozřejmě je rasistická proti bílým, což je v dnešní době v pořádku. To, že je autorka asi komunistka neřeším. Prostě ideální "woke" kniha. Pokud jsi bílý a ještě muž, tak prostě musíš být největší svině, zatímco všichni barevní jsou etalon ušlechtilosti. Nevím co se autorce stalo, že má v sobě tolik nenávisti. Takže pokud si chcete přečíst o tom, jak za všechno zlo na světě můžou běloši, tak vřele doporučuji. Pokud si chcete přečíst spoustu lží o otrokářství, tak taky. Smutné je, že ona opravdu psát umí, takže kdyby nemusela na každé stránce zopakovat, jak jsou běloši hnusní, tak by to byla super kniha.

12.05.2024 odpad!


Syn nekonečna Syn nekonečna Adam Silvera

Nic horšího jsem v životě nečetl, a to jsem toho přečetl dost. Prostě snaha nacpat tam LGBT za každou cenu, každá postava prostě musela mít jinou orientaci. Mně to nevadí, pokud to do příběhu zapadá, ale když je to tam jen proto, aby to tam bylo, tak díky ne. Knihu jsem po 40 stranách odložil a odnesl do knihobudky, to je asi jediné místo, kde si zaslouží být, protože knihy nevyhazuji.

14.04.2022 odpad!


Milosrdná vrána Milosrdná vrána Margaret Owen

Já asi nebudu cílovka téhle knihy, ale Young Adult normálně čtu a třeba Bardugho, se kterou je kniha srovnávána, mám rád. Nebo třeba Kristoffa apod., ono to bude asi tím, že jejich knihy mají logiku.
Tato kniha je neuvěřitelný odpad. Logiku to moc nemá, zatímco bezúčelných věcí je tam spousta. Co se fakt povedlo je svět a jeho lore, to byl fakt skvělý nápad. To je asi bohužel všechno. Postavy jsou průměrné a to ten průměr zachraňuje Barf, což byla asi nejlepší postava. A to je prosím kocour. Jinak tedy bezúčelnost na entou. Potřebujeme hrdiny s jinou sexuální orientací? Ok, uděláme z prince gaye a z jeho bodyguarda bisexuála. Jako nic proti, ale proč? Jen abychom je tam měli?
Dále člověk dojde k tomu, že čte něco jako agitku BLM jen ve světě fantasy. Máme tady kastu neprivilegovaných, která je utlačováná a pronásledována KKK, jen tedy pod jiným jménem. Ovšem její příslušníci jsou do jednoho ctnostní a bez poskvrnky nebo charakterové vady. No tedy jak říkali Monthy Python: Ano, jeden tu je. Nicméně ten byl za svou snahu opustit tuto kastu po zásluze potrestán. Proti tomu, ostatní lidé mají svoje privilegia (oblíbené slovo v poslední době) a jsou téměř všichni zlí a zkažení.
Děj? V podstatě neexistuje, nebo pokud ano, tak jen aby demonstroval výše uvedené principy.
Takže za mě nula bodů a další knihy od této autorky si nekoupím.

31.05.2021 odpad!