gabi87 gabi87 komentáře u knih

☰ menu

Žena bez minulosti Žena bez minulosti Dominic Nolan

(SPOILER) Z této knihy jsem poněkud na rozpacích...
Celkem čtivá, ale zároveň strašně nevyrovnaná. Chvíli by se dalo říct opravdu napínavá, ale pak zase neskutečný nůďo. Podrobný popis málem každého listu na stromě a pak odbytý popis pro mě důležitější situace.
Nemluvě o chybách pravopisných a hlavně často špatně uvedený mužský či ženský rod či divně udělané odstavce, takže jsem některé pasáže (a ne málo) musela číst opakovaně, abych se zorientovala, kdo to vlastně říká.
Knížka by si jistě zasloužila více péče jak od autora, tak od překladatele.

Jako plus hodnotím zajímavý námět. A to jak práce se ztrátou paměti, tak tento zločinecký motiv.

- - - - - SPOILER - - - - -

Chvíli jsem s Abigail soucítila, ale postupem času z ní byla jen protivná, sobecká Boonová, která si jde pouze za svým, bez jakéhokoliv ohledu na ostatní. "A já chci a chci a chci! A je mi jedno, kolik kvůli mně bude trpět lidí"
Dá se pochopit, že při absolutní ztrátě paměti nebude manželka, matka a kamarádka jako předtím. Ale alespoň minimum ohledů stačilo k tomu, aby kvůli ní zbytečně neumřel někdo další.
A také nemám ráda knihy s otevřeným koncem, kdy lump není potrestaný. Ale zase je prostor pro pokračování, kde bídák dostane po čuni a Abi si začne vzpomínat na to, jak měka ráda svou rodinu.

24.10.2022 3 z 5


Strach Strach Dirk Kurbjuweit

Občas se mi stane, že mě nějaká kniha zrovna nechytne, ale ze zvědavosti ji dočtu. V případě této jsem to opravdu nezvládla.
Psáno neskutečně nudně (ich forma), hlavní postava/vypravěč mi lezl svou nudností na nervy už od prvních stránek (největší dobrodrůžo je chození "na tajňačku" do restaurací, fakt rebel). Neskutečné množství gramatických chyb a překlepů, žádná přímá řeč nebo alespoň otazník za otázkou...
Přelouskala (nebo spíš protrpěla) jsem se cca ke sté stránce a dál už jsem se mučit odmítla.
Téma by mohlo být zajímavé čtivo (konekonců díky obsahu knihy jsem si ji zakoupila), ale v této formě? To opravdu ne...
Naštěstí jsem ji koupila za cca 30 Kč, ale promrhaného papíru a stromů je mi líto.
(Jedna hvězdička za zajímavý obal a za čas věnovaný napsání, přestože byl spíš promarněný.)

15.08.2022 1 z 5