Fífa200 Fífa200 komentáře u knih

☰ menu

Černá píseň Černá píseň Anthony Ryan

Pro mě byla kniha zklamáním. Četl jsem hned po přečtení Volání vlka a co v něm fungovalo dobře, v Černé písni naráz nějak nešlo. Myšlenky byly dobré, zajímavé, ale měl jsem dojem, že už se je autorovi nedaří předávat s takovou atmosférou a napětím jako v předchozích dílech. Stejně tak postavy, v předchozím díle tak hezky vykreslené a chováním různorodé, se naráz tak nějak rozplynuly v jednom chumlu a sérii nelineárních skoků. Tak jsem si asi v půlce knihy uvědomil, že abych poznal, kdo mluví, musím pečlivě hlídat jméno. Protože kromě jedné sprosté postavy říkali všichni to stejné a stejně. (čestná výjimka jménem Obvar)
Kniha špatná není a čte se lehce, hodně ji ale sráží práce s postavami, absence nějakých wow momentů a různorodé popisování ukrutností mi už taky přišlo zbytečné, protože zlo bylo i bez nich už vyjádřeno dostatečně.

13.05.2022 2 z 5


Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Skvělá kniha plná až strašidelně přesně popsané manipulace, kterou můžeme přečíst jak jedním dechem skrze poutavý příběh s velkolepým závěrem, tak pomaleji s důrazem na velkolepě zpracovanou psychologii. Sám jsem četl dvakrát :).

22.02.2019 5 z 5