Feifr Feifr komentáře u knih

☰ menu

Nesmrtelný hrabě Nesmrtelný hrabě Kristýna Freiová

Pro mne to bylo přepsychologizované (samozřejmě jen můj osobní dojem), pořád někdo něco cítil a dumal, někam jel, aby si uvědomil, že chce být jinde a když se vrátil jinam, tak si uvědomil ,že ho to táhne zase zpátky...atd. Psát autorka umí, o tom žádná, ale to věčné analyzování mi prostě šlo na nervy. Chápu, není to kniha pro mne.

04.08.2023 3 z 5


Poezie ve věku vnějškovosti: Eseje, recenze a jiné texty z let 2007–2022 Poezie ve věku vnějškovosti: Eseje, recenze a jiné texty z let 2007–2022 Jakub Řehák

Předesílám: Poezii kontinuálně nesleduji, nejsem její typický konzument a na knihu jsem narazil shodou okolností při čekání na vlak.

Pro mne, jako někoho, kdo na moderní (současnou) poezii narážel jen občas a náhodou a koho vždy obcházelo strašidlo její „nesrozumitelnosti“, byla tato kniha průlomem. Řehák mi ve svých esejích ukázal, že v tom nejsem sám, ale zároveň zafungoval jako průvodce, který srozumitelným jazykem poezii a její vnímání a působení přiblížil. Sňal ze mne pocit méněcennosti z její četby, přestal jsem se jí bát. Řehák je jako učitel v tanečních: vy na začátku neumíte udělat ani krok, ale Řehák vám v klidu a poměrně zevrubně vysvětlí základy, jaké volit pohyby a pak vás už nechá tančit samostatně dle libosti.

Po přečtení jsem si koupil víc sbírek poezie, než za posledních deset let.

28.02.2023 5 z 5


Muž v červeném kabátě Muž v červeném kabátě Julian Barnes

Žánrově spíš literatura faktu. Je to kaleidoskopická, mnohovrstevnatá kniha vyhovující dnešní nesoustředěné době. Barnes stojí za pultem a cpe do vás souvislý proud chlebíčků, jednohubek a minidezertíků, u toho vám vypráví vtipy a bonmoty a vy to dlabete a dlabete a nemáte dost, protože je to všechno šťavnaté, a vitpům se usmíváte se od ucha k uchu.

30.08.2021 5 z 5


Italská renesanční literatura: antologie. Svazek 1 + 2 Italská renesanční literatura: antologie. Svazek 1 + 2 Václav Černý

Nádherná práce. Otevírá úplně nový svět. Člověk, který některé autory znal jen jako hesla z učebnic literatury (a které považoval za "nutné zlo" k maturitě) a s většinou se seznamuje poprvé, zjišťuje, že k němu promlouvají s nebývalou živostí. Není to nic suchopárného, můžete se toulat, listovat, divit se, jak málo se lidé a jejich problémy změnili od časů, kdy texty vznikly a kochat se krásou jejich jazyka. Dík patří celému kolektivu překladatelů a samozřejmě autorům antologie. Vřele doporučuji nelitovat peněz.

06.04.2021