Eva K. Eva K. komentáře u knih

☰ menu

V Tichu V Tichu Alžběta Bublanová

Pokud vás zajímá, jak vypadá současná česká literatura, přečtěte si tento román. Přestože vás asi příliš nerozveselí, protože je to dost ponuré čtení, příběh Adély, která se potýká s pocitem prázdnoty, vás může zaujmout svou syrovostí a strohostí. Více o knize najdete v mé recenzi:
http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/sny-utopene-v-alkoholu-5581

28.03.2016


Spálená obloha Spálená obloha Gilly Macmillan

Spálená obloha není nadupaná akčními scénami, kde hrdina jednou rukou střílí z rychle jedoucího auta, zatímco druhou střídá mezi volantem a drátky bomby, jež co nevidět vybuchne, pokud nepřestřihne ten správný drátek.
Jedná se o knihu, která se více soustřeďuje na autentičnost a vykreslení atmosféry, stejně jako charakteru postav.
Věrohodně popisuje pocity bezmoci, úzkosti a viny hlavních hrdinů, které jsou v kontrastu s hlasitým křikem veřejnosti prahnoucí po krvi, bez ohledu na to, čí bude.
Více o Spálené obloze najdete v mé recenzi: http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/tajemne-zmizeni-benedicta-finche-5378

20.02.2016 4 z 5


Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém století Rozum a cit: Jane Austenová v jednadvacátém století Joanna Trollope

Tak nejsem si jistá, jestli jsme s ostatními komentujícími četli stejnou knihu, ale upřímně, tento pokus o napodobení Austenové je za mě jasný propadák. Když autorovi chybí fantazie a rozhodne se přepsat do "současnosti" klasické dílo, dopadne to asi takhle bídně.
Kdyby autorka občas nepoužila slova jako Facebook, Twitter, sex a iPad, ani by vás nenapadlo, že se román neodehrává na přelomu 18. a 19. století.
Hlavním problémem je, že Rozum a Cit je kniha, která je do dnešní doby nepřevoditelná. Hlavní zápletka (čtyři ženy, z nichž jsou tři dospělé, se náhle ocitnou v nouzi a jsou odkázány na pomoc druhých) by dnes nefungovala. Elinor, Marianne i Belle by si prostě našly práci a je po problému. Konec románu.
Austenová popisovala svou dobu, která měla jistá pravidla a morální zásady, jež nám dnes přijdou buď směšná, nebo velmi staromódní - jsou to prostě fakta, která nemůžete jen tak přepsat a tvářit se, že v některých zkostnatělých koutech Anglie existují staromilci, kteří se upínají k morálním hodnotám 18. století, podle kterých se nechovaly ani naše prababičky. Nelze opomíjet, že se doba změnila.
Když chcete adaptovat román do současného prostředí, musíte nejprve zvážit, zda je to možné. A pokud ano, tak to udělat se vším všudy - způsobem chování, mluvení, dobovými reáliemi...
Nelze jenom přihodit pár dobových slovíček a tvářit se, jak úžasně jste to vymysleli. Tato knížka je jednoduché odpočinkové čtení, které neurazí, ale ani nenadchne. S originálem to však srovnávat nelze. Nedej bože ještě tvrdit, že ho předčí! (Jak je uvedeno na obálce - že je čtivější než originál! To řekne jen člověk, který Austenovou viděl maximálně ve zfilmované podobě.) Chudák Jane, ta musí v hrobě přímo rotovat.

13.01.2016 1 z 5