EricCLeese EricCLeese komentáře u knih

☰ menu

Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

(SPOILER) Bohužel velké ne. Doufal jsem, že se na prvních třech knihách naučil psát, ale ne. K tomu bez rozpaků vykrádá sám sebe tak moc, že by se měl zažalovat. Opět je tu nějaký temný tvor v pozadí, co opět ovládá nějakou zemi a vede jí do války.
Akorát teď se děj odehrává v Číně. A protože autor nechápe pojem konzistence, děj ani nedává smysl. Příklad:
Kupecká říše kam Velin cestuje je strašně civilizovaná a informovaná. Ale přitom tam všichni dělají komentáře na barbarství lidí z Království. Mají je za neandrtálce. Ale že ti omezenci právě nakopali nejmocnější, super staré impérium ( VOLARY ) které se právě chystalo dobýt svět tu nikoho nezajímá. I jejich samotný vrchní vladař dělá poznámky jak je Království divný kraj plný malicherných válek a trapných náboženstvích. ALE ONI PRÁVĚ ANIHILOVALI VOLARSKÉ IMPÉRIUM !! Haló !! Copak neví co jsou Volaři zač ? Správně by měla Kupecká říše být naprosto vystrašená ze schopností Království. Jejich armáda je k smíchu. Vždyť dokonce přišli žebrat do Království o obléhací stroje. Nemá Královna Ohně taky v podstatě alianci s nejlepším námořnictvem na světě ?( Meldenejci ). Co Sordajové jako nejlepší pěchota na světě. Co Koňáci. Co aliance s Lonaky ? Ohnivé super lodě. Antipěchotní rotačáky ? Nejlepší lučištníci na světě ? Ale né. Jsou to barbaři co smrdí. Prostě jakoby se první tři knihy ani nestaly.
K tomu jak je u Ryana zvykem: Opět mají všichni plot armor. Všichni jsou zase přesílení až hrůza. 2 proti 10 ? V pohodě. Autor nikdy nebyl ani na rytířských slavnostech nebo něco. ( Takový Sapkáč měl super mutanta a i ten dostával pravidelně po hubě )
Postavy okolo Velina jsou zase stafáž bez vývinu a svého příběhu.
K tomu všemu se autor blýsknul krásným orientalismem jako ve filmu Poslední Samuraj

06.08.2023 2 z 5


Stín krkavce 1–3 Stín krkavce 1–3 Anthony Ryan

(SPOILER) Příběhy byly fajn béčko, nic světoborného. ( Kromě první půlky druhé knihy. Ta podivně začala atakovat kvality Malazu než to stejně náhle zase skončilo )
Na jeho první sérii to nebylo špatné, ale v průběhu psaní všech třech knih se ne a ne vypořádat s klasickými problémy žánru. V prvním díle to chápu, ale už né ve třetím. Měl dost let na to, se vypsat a naučit. Takže co mi vadilo ?
- Přesílenost hrdinů ( stačí 2 týdny výcviku a 40kilová dívka dokáže zlikvidovat 7 rytířů a měsíc na to si dává duely s nejlepšími Volarskými super zabijáky ? ? lol )
- Svět je v podstatě generická fantazy placka, jakou vymýšlí úplně každý
- Bitvy nemají ani špetku strategie a nejsou cítit opravdovostí ( porovnejte to s dobýváním města Capustan ve třetím Malazu )
Všechno je takové jednoduché a bez detailů
- Postav má mnoho ale nedokáže skoro žádné napsat pořádný charakterový oblouk a každá nakonec skončí jako stafáž, co nemá nic dalšího nabídnout )
- Nějakou náhodou se mu podařilo napsat zajímavou postavu ( Královna Ohně ) a pak jí úplně vykuchá. Proč ?
A je toho víc. Erikson z něj nikdy nebude

06.08.2023 2 z 5


Trůn z dračích kostí Trůn z dračích kostí Tad Williams (p)

Dva problémy:
1) Těžký copy paste klasik ( které už samy o sobě nejsou nic světoborného)
2 ) a jako hlavní hrdina lehce imbecilní kluk. Lékařsky myšleno. Nemyslím to nijak hanlivě. On má doslova IQ tak okolo 75-80. Nevím co si autor myslel, když se rozhodl nechat nás sledovat příběh očima slaboduchého a líného nekňuby, ale vážně to není dobré. A ty nekonečné popisy kamenů ve zdech, prachu na polici, stavu látky záclon....chápete. Hledal jsem další Malaz a šáhl o kilometr mimo.

28.12.2022