Eňa_Alešová Eňa_Alešová komentáře u knih

☰ menu

Město duší Město duší Martina Čekalová

(SPOILER) Raven je dívka ze Soulcity - město s přísnými pravidly utajené před normálním světem, kde má každý člověk svoji duši zhmotněnou do podoby zvířete. Spolu s jejím otcem se jim podaří projít několika přísnými kontrolami, Soulcity jednou pro vždy opustit a začít nový život na svobodě mezi obyčejnými lidmi. To si alespoň Raven myslela. Po nástupu do nové školy potká své staré přátele, kterým se také povedlo dostat se z města, a také pozná mnoho dalších lidí s dušemi včetně nové kamarádky Larry. Když učitel oznámí třídě, že pojedou na lyžařský kurz, vše zatím vypadá normálně. Ale až později Raven a jejím přátelům dojde, že je to zkouška, na které budou muset prokázat, zda jsou schopni skrývat své duše a splynout s ostatními. Po nějaké době pobytu na horách narazí na skupinu lidí s ne zrovna dobrými úmysly, a tak jsou všichni pohotově opět přesunuti zpět do Soulcity, kde se vše začne vyšetřovat. Jednou v noci někdo spustí falešný poplach a podezřelí se snaží zmizet. V tom se jim Raven s přáteli pokusí zabránit, ale marně. Chystá se něco velkého a skrytému městu začne hrozit nebezpečí odhalení.
Hodnocení: Hezká knížka, dobře se četla. Oceňuji originální nápad se zhmotněnými dušemi. Jenom by se místy mohly vynechat detaily a děj někde trochu více oživit. 3,5*

03.04.2022 3 z 5


Věčná noc Věčná noc Ross MacKenzie

Třináctiletá Lara se živí jako kanálnice v chudinské čtvrti Královiště. Po smrti její rodičů ji zbyl jenom maminčin dřevěný medailonek s vyřezaným ptáčkem. Poslední dobou se ale přívěsek začal podivně chovat – vždy svítil a jemně bzučel, když chtěl Laru někam zavést. Jednou ji jako kompas zavedl do knihovny se skrytými kouzelnickými knihami, dále ji zavedl na loď s bednami zářivých magických lahviček, jindy Laru a jejího kamaráda Joea zase uchránil ve stokách před skupinou starších chlapců. Jak později dívka zjistí, je napůl čarodějka.
Paní Hester, králova čarodějnice, touží po moci a chce vypustit temnou Věčnoc. Na zastavení je potřeba zaklínadlo v dřevěné krabičce, a tak pošle džina, Jacka Stína, aby krabičku našel a přinesl. Shodou náhod najde Lara krabičku dřív a najde v ní malého mechanického ptáčka magicky propojeného s medailonkem. Po vypuštění Věčnoci Lara, bíloděj Osmička, pár z knihkupectví Bernie a Magnus Bělovránovi a kapitán lodi Rob vyplují k ostrovu Západočáry pro pomoc, aby se všichni pokusili Věčnoc zastavit.

Knížka je hezká, napínavá, čtivá. Čtenáře ihned vtáhne do děje. Oceňuji, jak autor dokázal jediným slovem dokonale pojmenovat jakoukoli novou věc či místo. V knížce nejsou víceméně žádné ilustrace, za což jsem ráda. Téměř všechno je popsané tak, že si to člověk dokáže dokonale představit před očima, ale podle mého názoru je to místy rozebrané až moc do detailů.

10.10.2021 4 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Tato knížka je o vlku, který si už od štěněte začal zvykat na lidi. Ještě v divočině se naučil lovit, skrýt se před nebezpečím a chránit rodnou jeskyni spolu s jeho matkou. Jednou narazil na indiánský tábor a tehdy začala jeho cesta. Od indiánů, kde navázal své první pouto s člověkem, dali mu jméno Bílý tesák, naučil se bojovat a chránit si svou potravu před ostatními psy a poprvé sloužil jako saňový pes, přes zlého majitele, kde bojoval s jinými psy, byl uvazován na řetěz, a kde si prošel peklem, až po laskavého a milého pána se svou rodinou, který u mrzutého a bojové vlka vyvolal náklonnost a lásku. Za celý svůj život prožil mnoho dobrodružství, zlých, ale i krásných časů. A díky jeho jednomu velkému činu si zasloužil jméno Zázračný vlk.

Hodnocení: Překrásná knížka o poutu vlka a člověka, která vtáhne do děje. Díky tomu, že zde nebyly žádné obrázky, se příběh představoval před očima. Byla velice čtivá, přečetla jsem ji za dva dny. Doporučuji těm, co ji ještě nečetli.

30.04.2021 5 z 5


Dračí oko Dračí oko Dugald Steer

Beatrice a Daniel Cookovi jedou na prázdniny k doktoru Drakeovi, drakologu a příteli jejich rodičů, na zámek Drake v lese Svatého Leonarda, kde se sourozenci naučí spousty věcí o dracích. Po nějaké době jim doktor Drake poví o tajné a starobylé společnosti drakologů neboli TSSD, o Dračím oku a Ignatiu Crookovi, který ukradl doktorův dračí deník, aby s jeho pomocí získal Dračí oko jen pro sebe. A tak se trojice vydává na dobrodružnou cestu zastavit nepřítele.
Jako první rozlousknou hádanku na náhrobku Ebenzera Crooka, bývalého dračího mistra, která je zavede k dračici jménem Scramasax. Po cestě ale narazí na Ignatia, který se chce doktora a sourozenců marně zbavit. Když jim Scramasax poví, že Dračí oko nestřeží ona, ale nejstarší drak na Britském souostroví, trojici drakologů pomůže jen rozluštění hádanky od dračice. Zanedlouho se Drake, Beatrice i Daniel dostanou do doupěte veliké dračice, která střeží vzácný dračí drahokam. Jenže se sem dostane i Ignatius, toužící po Dračím oku. Podaří se nakonec trojici drakologů Dračí oko uchránit?
Hodnocení: Krásná knížka, na kterou jsem se už dlouho těšila. Když ji člověk začne číst, nejde se od ní odtrhnout. Navíc celý děj sem tam doprovázejí nádherné černobílé ilustrace, díky kterým se celý příběh ještě lépe představuje před očima. Doporučuji čtenářům fantasy a napínavých knih.

21.01.2021 5 z 5


Klářina dobrodružná výprava Klářina dobrodružná výprava Pia Hagmar

Klára žije na Malinové stráni spolu s maminkou. Žije zde také její kamarádka Lisa s tatínkem Lassem. Obě dívky už dlouhou dobu vlastní koně. Kláře patří grošovaný poník Star a Lisa má hnědého ponyho jménem Olle.
Klára s Lisou se dříve učily jezdit v jezdecké škole, ale teď je učí jezdit Klářina maminka, která také jezdí na koni. Jenže je nemůže naučit všechno a Klára si moc přeje jet na jezdecký tábor, na který bohužel nemají peníze. Tak si dívky aspoň chtějí udělat radost a jet s poníky na výlet. Jediný háček je v tom, že to maminka nechce Kláře dovolit. Nakonec se jí lstivě s tátovou pomocí podaří mamku přesvědčit.
Další den se dívky připraví a jedou do lesa. Když si udělají malou přestávku na svačinu, zahlédnou dva mladíky, jak utíkají přes mýtinu kus od nich. Za chvíli se vynoří i dva policisté, která dívky poprosí, aby zavolaly posily. Klára s Lisou neváhají a nasednou na své poníky. Dojedou až k jednomu starému dědečkovi, který jim kdysi pomohl, a odtud zavolají na policii. Díky tomuto odvážnému činu se tyčí jejich fotka na úvodní stránce. Když se zase vrátí, jedou dál kolem rybníku až na okraj lesa. Pomocí provazů udělají pro poníky malou ohrádku a po dlouhém bojování se jim podaří postavit i stan. Když Klára s Lisou usnou, strhne se strašlivá bouře. Star s Ollem se tak vylekají, že přetrhnou provaz ohrady. Dívkám se sice podaří Olleho chytit, ale Star zamířil neznámo kam a Kláře nezbývá nic jiného, než se ho vydat hledat.
Podaří se jí nakonec svého grošovaného poníka najít? A jak to nakonec dopadne s jezdeckým táborem? No, to už si musíte přečíst sami.

Hodnocení: Krásná, čtivá knížka, jenom mě trochu mrzí, že bylo dobrodružství krátké.

29.11.2020 4 z 5


Vždycky je naděje Vždycky je naděje Amanda Wills

Poppy žije v Devonu se svým tatínkem Mikem, bratrem Charliem a nevlastní maminkou Caroline.
Není to tak dávno, co tato rodina McKeeverů zachránila bílého poníka Neba z vřesoviště. Veterinářka zjistila, že má poník prasklinu v kopytě a musí nosit zvláštní podkovu. To pro Neba znamená klid ve stáji, kde mu dělá společnost oslík Chester. Mezitím musí Poppy jezdit na poníkovi její nejlepší kamarádky Scarlett.
Jednoho dne se do Devonu přistěhuje Shelly se svou dcerou Hope, která má rakovinu. Caroline, Poppy, Charlie a Scarlett se s novými obyvateli rychle spřátelí. Shelly založí pro svou dcerku peněžní sbírku jménem Naděje pro Hope, aby získaly peníze na Hopinu léčbu v Americe. Lidé města začnou přispívat, jak moc jenom mohou. Po nějaké době se Poppy a Scarlett na Hopině příběhu začne něco nezdát.
Není nakonec sbírka jenom velká lež? Projede se někdy Poppy na Nebově hřbetě? To je vše veliká otázka.
Hodnocení: Krásná, čtivá, zajímavá a napínavá knížka, kterou určitě doporučuji.

28.09.2020 5 z 5


Kocour Bob a jeho životní moudrost Kocour Bob a jeho životní moudrost James Bowen

V této knížce autor James popisuje svůj život, když ještě jako pouliční muzikant potkal rezavého kocoura jménem Bob, který mu úplně změnil život. V krátkých příbězích jsou napsány různé příhody a moudra, které se těmto nerozlučným kamarádům stalo. Například Bob zpozorněl, když se někde poblíž něco stalo, vycítil, jestli je blížící se člověk hodný nebo zlý nebo když neustále zkoušel dostat své pamlsky z Jamesova batohu. Autor popisuje svého rezavého kamaráda jako moudrého, chytrého, vytrvalého a přátelského kocoura. Díky Bobovi se Jamesovi začalo lépe dařit, napsal tuto a další podobné knihy a dokonce se svým kocourem natočili film.

Hodnocení: hezká knížka s krásnými ilustracemi, z které si člověk vezme ponaučení do života

13.05.2020 5 z 5


Pátračka Gilda Pátračka Gilda Jennifer Allison

Gilda žije v Michiganu se svou matkou Patty Joyceovou a bratrem Stephenem. Jejím snem je se stát parapsychologickou pátračkou a spisovatelkou. Ještě před smrtí dal Gildě její otec Nick psací stroj.
Jednou Gilda napsala dopis svému strýci Lesteru Splinterovi do San Franciska, jestli by u nich nemohla strávit nějakou dobu. Když jí přišel dopis se souhlasem, odjela do San Franciska.
Ve větším sídle se zahradou a vysokou věží žil Lester Splinter a jeho dcera Julie. Pracovala u nich hospodyně Róza a sekretářka Jarinka, která Gildu pozvala. Gilda se postupem času s Julií skamarádila. Obě dívky ale děsilo jedno - zvuky kroků vycházející z věže.
Jsou to snad kroky Juliiny mrtvé tety Melánie, která před lety z věže skočila? Podaří se nakonec Gildě a Julii odhalit tajemství zamčené věže?

Hodnocení: hezká, napínavá a dobrodružná knížka, která se rychle čte.

31.03.2020 5 z 5