Ellie287 Ellie287 komentáře u knih

☰ menu

V zajetí Atlantiku V zajetí Atlantiku Inna Václavová

(SPOILER) Upozorním v textu, kdy přestat číst kvůli spoileru.

Dlouho jsem uvažovala, jaké dát hodnocení. Váhala jsem mezi 2* a 3*, nakonec vyhrály dvě a to z důvodu, že zpětně ve mě převládají spis negativní pocity. Čekala jsem dobrodružství, popis moře, oceánu a mystična, který vás tam unese. Podle popisu na přebalu jsem čekala, že hlavní hrdinka/autorka dojde k nějakému prozření o světě a sebe samé. No nemám pocit, že bych něco z toho opravdu dostala. Kniha pluje po povrchu, občas náznak nějakého dobrodružství, ale opravdu jen náznak, když hrdinka udělá nějakou blbost. Oceňuji, že to přizná.

!SPOILER COMING! Dál nečtěte, pokud nechcete znát podrobnosti!

A konec? Celou dobu chce být nezávislá, svobodná, hledá sama sebe. Flashbacky v knize, kdy nám vypráví o “tajemném muži”, nám sice napovídají, že se snaží přes něj přenést, nebo zpracovává zážitky s ním (alespoň, tak jsem to pochopila já), ale v poslední kapitole se mu zázračně vrhne do náruče, přestože nevěděla, že tam bude? V epilogu nám popisuje z pohledu onoho muže krátké vysvětlení, jak to bylo. Oceňuji popis postav bez obalu, zajímalo by mě, jestli to tak opravdu bylo, protože mě štvali všichni, včetně hl. postavy.
Strhávám hvězdy za občasné opakování sebe sama během 1-2 odstavců, až to bije do očí. Za chyby v textu, popis na přebalu, který podle mě neodpovídá tomu, co nalezneme v knize. Pokud vím, není tam nic o nemocném kapitánovi, jen, že má blbou náladu a je věčně zalezlý u sebe. Že by hlavní hrdinka přijala svůj archetypální úděl (uváděno na přebalu) si taky nemyslím. Plánuje plout dál, jen se vrhla do náruče dávnému milenci. Za mě toto není archetypální úděl.

KONEC SPOILERŮ

S ohledem na to, že kniha má krátké kapitoly, tak jsem ji po kousíčkách zvládla přečíst před spaním. Bohužel kniha úplně nesplnila moje očekávání. Alespoň mám nyní do výzvy splněnou knihu s méně než 22 hodnoceními.
Pokud by to šlo, dala bych 50%.

13.10.2022 2 z 5


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Kouzelné bajky z čarovného světa.

13.05.2022 4 z 5


Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Jako fiktivní učebnice mi příjde poměrně strohá, klidně bych uvítala obsáhlejší vyobrazení zvířat, ikdyby to bylo na úkor celkovému počtu zvířat. Někdy mi popis přišel poměrně strohý. Ale bylo to fajn čtení na dojíždění, nebo klidně stačilo jednu stránku před spaním. Knihu totiž můžete odložit v podstatě kdykoli, protože každé zvíře (většinou) nepřesáhne jednu stránku.
Oceňuji krásné ilustrace, které moc hezky doplňovaly představu o zvířatěch a ráda jsem si je prohlížela.
Původně jsem si myslela, že kniha je jen způsob, jak ukojit poptávku po HP sáze (a vydělat na tom další peníze), ale vybrané finance jdou na charitu a tak mi nebylo líto za knížku utratit :-) a jako dítě bych si s ní určitě vyhrála, jako s Bradavickou učebnicí :-)

13.05.2022 4 z 5


Psáno životem Psáno životem Lucy Keating

Knížku jsem kupovala online a nějak jsem si nevšimla, že se jedná o "young adult", tak jsem pak měla trošku překvápko. Ale nakonec to byla velmi příjemná oddechovka před spaním. Celý příběh rychle ubíhá, je to jednoduché čtení. Nakonec dávám 4*, protože v 17-ti bych byla nadšená (hlavní hrdinka má 17).

06.04.2022 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Návrat do dětských let s Harrym Potterem. Přečteno za pár hodin, vzhledem k tomu, že se jedná o divadelní scénář. Čekala jsem jen návrat k HP sérii a toto splnilo, ale kniha nedosahuje kvality původní série. Nazvala bych to “oficiální fan-fikcí” a za mě je to v pořádku. Pokud jste tedy Potterhead a chcete si přečíst, jak to vypadalo o 19let později, tak doporučuju.

15.12.2021 4 z 5