dreamyn dreamyn komentáře u knih

☰ menu

Odmaturuj! z dějepisu 2 Odmaturuj! z dějepisu 2 Alena Štěpánková

Na knihu jsem náhodou narazila v antikvariátu a v dobré víře ji pořídila jako přípravu na přijímačky. A hodnocení? Jako největší klad hodnotím zajímavé obrázky a mapky, text je srozumitelný, logicky strukturovaný, pozitivně hodnotím také souhrn na konci každé kapitoly. Co se mi nelíbí, je velký počet gramatických chyb (které mě mnohdy až doháněly k šílenství a chuti učebnici vyhodit z okna). Obsah informací je uspokojivý, až na některá místa (o hnutí hippies, které změnilo svět, se zde dočteme v poznámce pod čarou, čekala jsem obšírnější výklad; dále velmi málo informací o 1. světové válce - nedostatečně rozebrané její klíčové bitvy - Marna, Verdun...). Jako celek hodnotím průměr, tedy tři hvězdičky.

29.03.2015 3 z 5


Čokoláda Čokoláda Joanne Harris

Jednou z největších předností této knihy je její hlavní hrdinka, která se nechává oslovovat Vianne Rocher (a asi nikdo nemá potuchy, jak se skutečně jmenuje nebo odkud pochází). To dodává příběhu tajuplný, kouzelný nádech. Konec ufňukaným panenkám! Vianne je emancipovaná, silná, svobodná žena, která má navíc něco jako ''šestý smysl'' - rychle odhadne lidi, je empatická, inteligentní. Ovšem nejen mademoisselle Rocher dělá příběh tím, čím je, je zde více podobných postav - tvrdohlavá Armande či Joséphine, která se postupně promění v emancipovanou ženu. K tomu vůně, nálady, poezie, cestování po světě, cikáni, farář Reynaud, plněné pusinky, šálek horké čokolády se šlehačkou, vše namícháno v dokonalém poměru. Poklidné a příjemné čtení.

21.02.2015 4 z 5


Anglické listy Anglické listy Karel Čapek

Prostý jazyk a přitom účinný. Čapek používá jednoduchá slova, jednoduché obraty, skoro na mě působí, jako by seděl na trávníku v Hyde Parku, na koleně blok a škrábal myšlenky, které ho napadly, pak prostě šel a vydal je. Některé části možná působily příliš rozvlekle, ale kniha jako celek je skvělá. Anglie, parky, doutníky, elegantní gentlemani s panákem bourbonu v salonku.

11.02.2015 4 z 5