Dawenator58 Dawenator58 komentáře u knih

☰ menu

Chlapec na vrcholu hory Chlapec na vrcholu hory John Boyne

Kniha chlapec na vrcholu hory, je kniha od autora Johna Boyna, ktrá vypráví o životě malého Pierrota (asi 10 let) z Paříže z doby 2. Světové války.
Pierrot žije jen s Matkou, protože mu otec zemřel. Později mu zemře i matka a Pierrot musí do sirotčince. Po nějaké době se přijde na to, že Pierrot má tetu Beatris, která je posluhovačka samotného Hitlera na jeho chatě na Berghofu. Později se Hitler s Pierrotem sblíží a vezme ho pod svou ochranu. A Pierrot se stane velkým zastáncem německé druhoválečné ideologie.
Kniha je velmi čtivá, od autora už jsem četl knihu chlapec v pruhovaném pyžamu, která byla psaná velmi podobně- z nechápavého až naivního dětského pohledu na věc, který se dá jednoduše zvyklat. A právě to nádherně knihu oživilo. Doporučuji čtenářům od deseti let.

05.06.2018


Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Kniha se mi líbila, je to nádherný ale zároveň hrozné smutný příběh. Nádherně autor John Boyne vystihl Brunovu nechápavost a naivitu vůči tomu proč se musí stěhovat z Berlína kde mají kamarády a dům, do hnusného domu někde v “Aušicu” kde si není ani s kým hrát. Bruno si najde kamaráda Šmuela na druhé straně plotu. Kluci se postupně skamarádí až se jednou dohodnou že si půjdou hrát. Kniha byla výtečná náramné bylo jak autor vykreslit prostředí a postavy. Pro mne není co řešit 5/5 všem doporučuji.

25.04.2018