Cvan Cvan komentáře u knih

☰ menu

Cinder Cinder Marissa Meyer

(SPOILER) Upřímně, můj největší problém s touhle knihou bylo chování Cinder. Z celé knihy jsem cítila jen jedno - stydí se za to, že je kyborg. To bych pochopila v dnešním světě (ačkoli i dnes jsou lidé odkázáni na umělé končetiny, nebo vůbec žádné), ale v jejich světě existují kyborgů miliony. Jsou novou rasou, za kterou se ale Cinder stydí. Pořád jenom kouká, jestli jí nekde nevyčuhuje kus kovu a na mě to působilo, jako by skrývala barvu svojí kůže. A navíc, věda celá léta pracuje na tom, aby vytvořila funkční mechanické orgány a končetiny, ale tady to odsuzují? To mi samo o sobě trochu nedávalo smysl.
Když přejdu trochu ke spoilerům... Celý děj se odvíjel od lži. Cinder v jednom kuse zatajovala pravdu princi a lhala mu do očí, a většinou jenom proto, aby nezjistil, že je kyborg. Proč? Protože se za to styděla. Tajit svůj původ, to bych vzhledem k situaci zcela pochopila, ale stydět se, že nemá nohu? Nebo ruku? To podle mě prostě není úctyhodná vlastnost, která by se měla podporovat. Kdyby se Cinder na tu kovovou nohu raději hrdě postavila, ráda, že vůbec může chodit, měla bych k ní rozhodně větší sympatie. Takhle mi kniha přišla poněkud absurdní. Krom toho chování prince Kaie taky nezaslouží dvakrát obdiv. Ze začátku se mi líbil, ale potom začal flirtovat se Cinder, myslel jen na to, s kým půjde na ples, ale hlavně neustále metal ironické posměšky přímo do tváře královny, která by mohla lusknutím prstu vybít celou jejich planetu. To mi hlava nebrala.

Abych nebyla jen kritická, musím pochválit styl psaní a některé zápletky, které mě skutečně překvapily, i když jsem jich většinu odhadla (ale tolik překvapení jsem nečekala, vzhledem k faktu, že jde o retelling). Atmosféra a nápad místa se mi také líbily, bohužel to ale nestačí.

Nechci nikomu brát požitek z knihy, ale to, co jsem zde vyjmenovala, mě opravdu popudilo a mrzelo by mě, kdyby si z podobných počínání bral někdo příklad.

15.06.2020 2 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Tak já nevím, nedokážu se rozhodnout, jak knihu ohodnit. Určitu kvalitu jistě má, ale působí na mě, jako by se autorka snažila každému zavděčit. Příběh je přecpaný postavami a zápletkami, které mi přijdou úplně zbytečné a nebavilo mě se přes to překousávat, abych se dostala k těm pár věcem, co mě jakž takž zajímaly... Hlavní hrdinka mě irituje v každém díle, možná je to jen můj osobní problém, ale působí na mě nereálně, vadí mi, že každou chvíli jí za každou cenu musí někdo trhat na kusy, že se nedokáže rozhodnou, jestli je vlastně kladná, nebo "záporná" a tak dál.
Asi už dál pokračovt nebudu. Ztratila jsem nad knihou hodně nervů a už ani nevím, o čem jsem četla.

15.02.2020