Cicero Cicero komentáře u knih

☰ menu

Výbor z korespondence Výbor z korespondence Marcus Tullius Cicero

Obecně: Velmi zajímavý vhled do myšlení a osobnosti jednoho z největších (možná i největšího?) řečníků západní civilizace. Oproti jeho filosofickým spisům, které se nesou v duchu jakéhosi hledání dokonalosti v člověku-státníku-řečníku, se nám zde Cicero vyjevuje jako člověk z masa a krve se všemi svými kvalitami a nešvary. I když co je z dnešního pohledu "nešvar" by se dalo v tehdejší době považovat za normu. Mohli bychom Cicerovi vytknout politickou nerozhodnost, v jejímž duchu se nese valná většina obsažených dopisů, vypočítavost nebo snad spíše nadměrnou ctižádost, se kterou se snaží stárnoucí státník obnovit svou důležitost, která se pomalu, ve světle nadcházející občanské války, stává pouhým stínem minulosti. Nebo naopak můžeme obdivovat překrásný sloh, který se projevuje i v krátkých dopisech psaných blízkým přátelům, nepostrádající někdy břitký humor, jindy věcnou a všepojímající stručnost.
K textu: Asi je dobré znát anebo být ochoten si dohledávat historické reálie, bez nich budete mít velký problém se zorientovat. V množství jmen se začnete velmi rychle ztrácet, zvlášť pokud knihu častěji odkládáte, dojdete brzy k názoru, že se všichni jmenují stejně. Na druhou stranu jsou velice dobře zvládnuté poznámky a doprovodný komentář, který vás, v rámci možností, zase vtáhne do děje.
Osobně: Je velká škoda, že se dnes politika dělá virtuálně a ne osobně jako tehdy. Stejně tak je velice zajímavé sledovat politicko-společenské paralely s dnešní dobou. Nakonec vše co je, či bude, tady už bylo, jenom se mění vlajky a kulisy. Lidé jsou pořád stejní.

30.05.2020 5 z 5


Politická filozofie Politická filozofie Adam Swift

Autor v předmluvě varuje, že ti co zde hledají "návod" pro svou politickou kariéru nebo utvrzení ve svých politických postojích, ať raději tuto knihu ihned odloží, neboť ho zde nenajdou. Návod jsem ani tak nehledal, ale tohle mě zaujalo. Knihu jsem dočetl, nemohu říci, že by se četla špatně, ale opravdu je to filosofie a ne politika, což se autorovi povede v knize nejednou demonstrovat.
Čtyři hlavní kapitoly, do kterých je kniha členěna (spravedlnost, svoboda, rovnost a pospolitost), jsou zde od základu rozebrány a pitvány tak dlouho, že pokud jsem si do teď myslel, že v těchto pojmech mám jasno, tak po přečtení jsem zjistil, že nemám.
Knihu jsem dočetl a cítil jsem se trochu vykolejen ze svých dosavadních postojů a pravd. To se však časem "vsáklo" a já mohl díky této knize rozšířit a zdokonalit některé své vlastní argumenty týkající se dotčených oblastí. Jako úvodu do politické filosofie se tomu dá málo co vytknout, já ale raději zůstanu pouze u politiky.

26.03.2019 4 z 5


Kočky jsou vrženy Kočky jsou vrženy Jakub Horák

Mně se to líbilo.

29.11.2018 4 z 5


Rétorika Rétorika Božena Šmajsová Buchtová

Inspirativní kniha, dobrá průprava k rétorickým dovednostem. Obsahuje poměrně dost ukázkových textů. Poměrně věcně napsané, o historii rétoriky se zmiňuje pouze okrajově.

20.11.2018 5 z 5


Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Skvělá, obzory rozšiřující, kniha. Může jí číst jak laik, ovšem s jistou mírou orientace ve společenskovědních souvislostech (historií počínaje, etikou konče), tak i člověk z oboru. Myslím, že právě tomu, jak také Sedláček druhou částí své knihy sleduje, otevře jiný pohled na situaci současné ekonomie a náhledu na ni.

09.01.2018 5 z 5


Mládí krále Jindřicha IV. Mládí krále Jindřicha IV. Heinrich Mann

Skvělá kniha ať už dějem tak i mravním poučením! Zpočátku jsem se trochu prokousával a nemohl se začíst, ale nakonec si mě kniha získala. Obsahuje mnoho historických realií a je dobré si k ní při čtení zjistit něco víc o jednotlivých postavách, dostanete se pak lépe do děje. Pokud se vám to podaří, prožijete s Jindřichem celé jeho mladí a formování osobnosti této monumentální postavy francozských dějin budete mít jako na dlani. Knihu mohu jedině doporučit, je to poučně a chvílemi velmi emocionální čtení, které čtenáře, s trochou štěstí,morálně pozvedne.

26.09.2017 5 z 5