Catharsis Catharsis komentáře u knih

☰ menu

Čaroděj Čaroděj Colm Tóibín

Čteno v anglickém originále. Za mne bohužel zklamání: autor zůstavá na povrchu, jen popisuje události, bez jakéhokoli pokusu o vhled do osobnosti, myšlenkových pochodů či tvůrčího procesu hkavní postavy.

12.11.2023 2 z 5


Bukovacova panna / Bukovac's Virgin Bukovacova panna / Bukovac's Virgin Vladimír Holan

Proč ne?

24.10.2023 5 z 5


Stará Kréta Stará Kréta Ludwika Press

Velmi fundovaně, komplexně a přitom čtivě zpracovaná kniha, která přehledně pojednává všechny aspekty života mínojské civilizace. Doplňující doslov českého historika Antonína Bartoňka. Kniha poprvé vyšla před 50 lety (roku 1972) a tak by bylo určitě zajímavé mít k dispozici i nějakou aktualizovanou publikaci, neboť výzkumy od té doby už jistě pokročily.

15.07.2022 5 z 5


Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Úžasná kniha, skvělý překlad Kateřiny Hilské. Kdybych mohla, dám šest hvězdiček.

06.12.2014 5 z 5


Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

Novelu jsem si interpretovala jako osobní vyznání autora o jeho pojetí tvorby: momentu inspirace krásou, pocitem zaskočenosti, když se setkáme (v našich citech) s čímsi, co nás přesahuje, o lidské nenaplnitelné touze po uchopení této krásy (prostřednictvím tvorby či lásky), jež ovšem nevyhnutelně zůstává vždy jen a jen v poloze touhy (zde symbolizováno homosexuálním vzplanutím). Četla jsem jedním dechem, občas mi naskakovaly obrazy z filmu... Mám nový překlad V. J. Slezáka (MF 2011) - docela by mne tedy zajímalo srovnání s Eisnerovým překladem...

03.09.2014 5 z 5


Benátky: Město kanálů, paláců, umění, kurtizán, karnevalů a koček Benátky: Město kanálů, paláců, umění, kurtizán, karnevalů a koček Josef Kroutvor

Útlá kniha esejů a postřehů týkajících se Benátek - jakýsi osobní průvodce po kulturní historii města, obsahuje řadu odkazů na další umělecká díla v tomto městě vzniklých anebo se jich dotýkajících, sleduje především souvislosti s českým prostředím. Poutavé čtení.

01.09.2014 4 z 5


Sny o snech Sny o snech Antonio Tabucchi

Pár kapitol pěkných (např. Lorca, Majakovskij), jiné mi přišly moc ilustrativní vzhledem k životu zvolených umělců - u snů jsem očekávala vzletnější fantazii.

22.08.2014 2 z 5