Bublina11 Bublina11 komentáře u knih

☰ menu

Věci mezi lidmi a byty Věci mezi lidmi a byty David Budai

Napadlo vás někdy, že by vás váš vlastní byt odposlouchával? A že by si po nocích povídal s ostatními byty? Že by s vámi velmi intenzivně prožíval veškerá vaše traumata, hádky i radosti a byl celkově vaším pozorovatelem? Ne? Mě doteď teda taky ne.
A právě v tomto duchu se nese kniha od autora jménem David Budai.
Prostřednictvím jednoho (velmi citlivého) bytu v Praze, sledujete příběh jeho obyvatel Leonarda a Nely.
Leo i Nela jsou pracovně vytížení a to má velký dopad na jejich partnerský vztah. Nela by chtěla být herečkou a Leonard je ajťák, který vymýšlí vlastní počítačovou hru. Tím pádem se v příběhu nachází spousta slz, hádek a následného usmiřování. Zároveň však sledujeme jak spolu prožívají své pracovní úspěchy, večer šťastně odpočívají u televize nebo vybírají nový nábytek. Příjemným zpestřením jejich vztahu je moment, kdy se k nim do bytu nastěhuje kamarád Lukáš, který zařídí Nele práci snů. Což je na jednu stranu nesmírná událost, avšak i taková událost dokáže nakonec způsobit hluboké rány. Dál už nechci zacházet, abyste měli možnost být sami překvapeni.
A věděli jste, že byty na sebe taky žárlí?! Nebo že pokud vám doma zapraská topení, znamená to že vašemu bytu přišla zpráva z jiného patra? A co když vyberete novou skříň, která se vašemu bytu nelíbí?
Tenhle nápad a celou knihu jsem si opravdu zamilovala!! Je to velmi neobvyklý styl vyprávění a mě to strašně moc bavilo!!
Kniha je poměrně tenká a dokážu si ji představit mnohem delší! Trochu mě mrzí, že už Nelu a Lea nepotkám a nevím co s nimi bude dál.
Knížka se čte rychle, styl psaní je senzační a já dávám 5 hvězdiček! A ta obálka?! No řekněte sami!

19.01.2024 5 z 5


Hra žlutých loutek Hra žlutých loutek Jan Mašata

Můj názor se naprosto shoduje s ostatními čtenáři a to v tom bodě, že od autora s jeho každou novou knihou dostanete něco úplně jiného, nového a vás nesmírně zajímá jak tohle pro vás nové téma v knize uchopí! A já teda za sebe musím říct, že mistrovsky.
Hra žlutých loutek je zasazena do prostředí temné Plzně zahalené mlhou a několik dní trvajícím deštěm. Příběh se, jak už název knihy napovídá, točí kolem dřevěných loutek a obchodu ve kterém je pan Griffon s láskou prodává a pečuje o ně. Jeho věrnou společnicí a hlavní hrdinkou v knize je mladá žena s neotřelým jménem Fija, kterou pan Griffon bere jako svou dceru, především kvůli jejich věkovému rozdílu. Fija však ze svého nadřízeného už tak nadšená není a poslední dny v obchodě s loutkami jsou pro ni nekonečné utrpení. Její těžce nemocná matka, která je doma sama Fije dělá starosti a ta se nedokáže na práci plně soustředit. Jednoho dalšího upršeného dne, kdy se Fija rozhodne, že práci natrvalo opustí se však stane svědkem děsivé události. Pan Griffon zmizí a zůstane po něm jen krvavá kaluž na dřevěné podlaze v kanceláři... V ten moment vás kniha zatáhne do kolotoče plného intrik a tajemství. Budete pátrat po tom co se stalo panu Griffonovi a toulat se temnými plzeňskými uličkami.
U autorovi tvorby se mi líbí jak dokáže během několika stran zapojit do příběhu úplně nečekané množství postav a jejich vzájemné vztahy nekompromisně promíchat. Vytvořit velká rodinná tajemství, která odkrývate až na konci knihy a do té doby nemáte nejmenší šanci uhodnout jak vše dopadne! Každá kniha je naprosto originální, v jiném žánru a přesto v ní autora ihned poznáte. Úsměv na tváři mi vykouzlil okamžik, kdy se v knize objevila postava z předchozí knihy ,, Můj pes Joe a tanec Šamanů". Jakmile se na ulici objevil bezdomovec, věděla jsem kdo to je a že vedle něho bude stát malý Joe, který mi přirostl k srdci.

30.08.2022 5 z 5


Můj pes Joe a tanec šamanů Můj pes Joe a tanec šamanů Jan Mašata

V knize na Vás čeká příběh, jaký byste jen těžko odhadovali. Začátek knihy se odehrává v Plzni za slunného dne, kde se seznámíte s hlavními hrdiny knihy a to s Alanem, tajemným mužem bez domova a jeho psíkem, který nemá jednu packu. Shoda náhod nebo spíše osud pošle Alanovi tohoto muže do cesty (nebudu víc spoilovat) a tím se odstartuje jedno veliké dobrodružství, které vás zavede do přírody, na místo plné hudby,  přátelských lidí a jejich složitých osudů. Zápletka se příjemně zamotává, pejsek Joe se dostává do nebezpečí, objevuje se zajiskření mezi Alanem a jistou dívkou, dozvídáme se spoustu věcí z minulosti jeho nových přátel a to vše za zvuků ptačího zpěvu, koňského ržání, strun kytary a šepotání stromů. Autor si vybral na pozadí příběhu místo, na kterém jsem se při čtení knihy chtěla s hrdiny ocitnout. Kniha je vtipná a citlivá, ale chvílemi i dosti dramatická. Přečtete ji jedním dechem a pejsek Joe Vám zůstane navždy v srdci️ Rozhodně vám ji doporučuji k přečtení právě teď, když nám venku začíná mrznout, ať si ještě užijete trochu toho pravého léta ️.

12.11.2021 5 z 5