Věci mezi lidmi a byty

Věci mezi lidmi a byty https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520833/bmid_veci-mezi-lidmi-a-byty-7Fg-520833.jpg 5 13 4

Romantická novela o vztahu mezi melancholickým ajťákem Leonardem a herečkou Nelou má netradičního vypravěče: je jím byt, do něhož se mladý pár společně nastěhuje. Vypravěč má velkou terasu, zakládá si na svém atypickém půdorysu a s lidskými osudy zatím nemá mnoho zkušeností. Je však bystrým pozorovatelem a neunikne mu nic z toho, co jeho první majitelé prožívají. A když se občas vytočí, dokáže vypustit vodu z trubek nebo vyhodit pojistky. Nela sní o velké roli, Leonard právě opustil dobře placenou práci v herním studiu a touží prorazit s vlastní hrou. Když se kvůli napjatému rozpočtu rozhodnou vzít do podnájmu kamaráda Lukáše, začne se jejich život ubírat úplně novým směrem…... celý text

Přidat komentář

petulkapeta
29.01.2024 4 z 5

Souhlasim,skvělý napad na roli vypravěče. Priběh se dobře četl a moc se mi libilo jak se bavil s jinymi byty...

Romča11
24.01.2024 5 z 5

Věci mezi lidmi a byty je velmi originální příběh a to hlavně díky jeho vypravěči, kterým je BYT! A nejedná se pouze o nestranného pozorovatele, ale ten byt má myšlenky, emoce! Situace, co se v něm odehrávají, prožívá se svými obyvateli a komunikuje s ostatními byty a domy! To mi na knize přišlo neskutečně dobré a hodně moc to ten příběh ozvláštnilo. Opravdu super. A nejlepší jsou ta přizpůsobená řčení na míru bytu jako "Napětím mi praskalo v plastových oknech".
Samotný příběh se mi také velmi líbil, i když místy se věnoval více vedlejší postavě Lukáše a jindy mi některé situace nepřišly až tak uvěřitelné, ale jinak byl skvělý. Je napsaný velmi čtivě. A konec se mi velmi líbil, velmi dojemně knihu uzavřel.
Velmi oceňuju, že je v knize zachycený současný mladých lidí a také zamyšlení se nad ním, že to mladí lidé opravdu nemají v dnešním světě snadné a na postavách je to v ději velmi dobře ukázáno.
Postavy jsou neskutečně sympatické a hned jsem si je zamilovala.
Tenhle příběh se mi neskutečně líbil a pokud hledáte originální a romantickou oddechovku, vřele doporučuju!


Bublina11
19.01.2024 5 z 5

Napadlo vás někdy, že by vás váš vlastní byt odposlouchával? A že by si po nocích povídal s ostatními byty? Že by s vámi velmi intenzivně prožíval veškerá vaše traumata, hádky i radosti a byl celkově vaším pozorovatelem? Ne? Mě doteď teda taky ne.
A právě v tomto duchu se nese kniha od autora jménem David Budai.
Prostřednictvím jednoho (velmi citlivého) bytu v Praze, sledujete příběh jeho obyvatel Leonarda a Nely.
Leo i Nela jsou pracovně vytížení a to má velký dopad na jejich partnerský vztah. Nela by chtěla být herečkou a Leonard je ajťák, který vymýšlí vlastní počítačovou hru. Tím pádem se v příběhu nachází spousta slz, hádek a následného usmiřování. Zároveň však sledujeme jak spolu prožívají své pracovní úspěchy, večer šťastně odpočívají u televize nebo vybírají nový nábytek. Příjemným zpestřením jejich vztahu je moment, kdy se k nim do bytu nastěhuje kamarád Lukáš, který zařídí Nele práci snů. Což je na jednu stranu nesmírná událost, avšak i taková událost dokáže nakonec způsobit hluboké rány. Dál už nechci zacházet, abyste měli možnost být sami překvapeni.
A věděli jste, že byty na sebe taky žárlí?! Nebo že pokud vám doma zapraská topení, znamená to že vašemu bytu přišla zpráva z jiného patra? A co když vyberete novou skříň, která se vašemu bytu nelíbí?
Tenhle nápad a celou knihu jsem si opravdu zamilovala!! Je to velmi neobvyklý styl vyprávění a mě to strašně moc bavilo!!
Kniha je poměrně tenká a dokážu si ji představit mnohem delší! Trochu mě mrzí, že už Nelu a Lea nepotkám a nevím co s nimi bude dál.
Knížka se čte rychle, styl psaní je senzační a já dávám 5 hvězdiček! A ta obálka?! No řekněte sami!

Akléda_
01.12.2023 4 z 5

Přiznám se, že jsem od téhle knížky neměla moc velká očekávání. Doufala jsem v milý příběh, který mě třeba pobaví a bude pro mě aktuální svým tématem. Všechno tohle bylo splněno a dokonce jsem dostala mnohem víc! David Budai je pro mě tímto dalším z autorů, kterého budu sledovat a doufat, že mu brzy vyjde něco dalšího, protože toho rozhodně chci číst víc. Rozhodně jeden z největších plusů je to, že je to celé psané z pohledu bytu. Bylo to díky tomu úplně jiné než zbytek podobných příběhů, bylo to vtipné, bavilo mě to, ale zároveň to pořád bylo i romantické, dojemné a i trochu smutné. Prostě takový příběh ze života ale v tom nejlepším slova smyslu. Rozhodně to nebylo nudné, bavila jsem se po celou dobu čtení. Jak byt popisoval různé domovní schůze, jak ve vzteku nechává puknout trubky a podobně, to všechno mě moc bavilo. Také se mi líbilo, že tu autor ukazuje realitu vztahu a to, že v něm jsou jak lepší tak horší chvíle. Zároveň tu bylo vidět i odloučení a co může s lidmi udělat, opět moc hezky zpracované. Zároveň mají oba hlavní hrdinové zajímavé povolání, je tu zapojen bulvár, který byl zpracován moc hezky a celé to má ještě bonusový epilog, který byl takový něžně roztomilý. Jo, tohle jsem si moc užila a i když je to krátká knížečka tak má vše co byste od dobré knížky chtěli. Odsýpá to, překvapilo mě to, pobavilo, odpočinula jsem si, rozhodně doporučuji.