Brainlaw Brainlaw komentáře u knih

☰ menu

Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače Hallie Rubenhold

Pět životů. Pět nebohých lidských životů, které roku 1888 vzal jako lusknutím prstu nechvalně proslulý londýnský vrah Jack Rozparovač.
Každá z nich měla svoji vlastní minulost. Ať už dobrou nebo špatnou. Žádná z nich si však nezasloužila zemřít tak brutálním způsobem, jakým je tento sériový vrah sprovodil ze světa. O tom jistě nejsou žádné pochybnosti a jen naprostý blázen může tvrdit, že si vlastně za to nesou vinu samy, protože prodávaly svá těla chlípným mužům v odlehlých temných zamlžených ulicích, jak nám často filmy ukazují.
Proč ovšem nakonec skončily pod ostrou čepelí? Přesně o tom vypráví tato kniha, kdy se z dochovaných pramenů a bádání americké autorky Hallie Rubenhold dozvídáme o životě Mary Ann, Annie, Elizabeth a Mary Jane. Byly to matky, manželky, dcery, sestry Některé z nich dokonce vzdělané, přestože pocházely z dělnických rodin žijících v chudinských čtvrtích. Jak to, že je nakonec mrazivý vítr jako spadené podzimní listí odvál daleko za Temži? Byla to vina tehdejších směšných pravidel, která určovala, že ženy patří jen jednomu muži, a jejímž jediným plnohodnotným úkolem je rodit děti a starat se o domácnost? Nesla snad za to zodpovědnost celkově špatná ekonomická situace, kdy rodina nevystačila s rodinným příjmem a mnohdy i s malými dětmi končili v neoblíbených chudobincích? Nebo všudypřítomný alkohol pomáhající alespoň částečně zapomenout?
Všechno jistě sehrálo svoji nemalou roli. Přesto není na místě tyto ženy odsuzovat. Kdo jsme my, abychom tak činili? Kdo ví, co se jim tehdy doopravdy honilo hlavou, ale nikdy se to s přesností nedozvíme kvůli někomu, kdo nedokázal ovládnout své zvrácené touhy. Přesto se o to autorka pokusila a myslím, že budoucí čtenáři těchto zbytečně brzy uzavřených příběhů posoudí, že se jí to podařilo bravurně.

13.11.2023 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

George Orwell patří k autorům, jehož romány se. vryjí do paměti natolik, že už se z vaší hlavy nikdy nedostanou. To se stalo přesně mně. Farmě zvířat jsem se docela dlouho vyhýbal. Když jsem se k příběhu nakonec dostal, trvalo mi delší dobu se do ní začíst a vydržet až do konce. Nakonec jsem to zvládl a musím říct, že ničeho nelituji.
Kniha totiž nabízí spoustu věcí k přemýšlení o lidské společnosti pod taktovkou totalitní moci. Je tedy velká škoda, že si ji někteří lidé nepřečtou z důvodu, že by toto dílo nepochopili a možná by si ji spletli s nějakou pohádkou pro děti. Možná by si i v duchu říkali, že tohle se určitě stát nemůže. Ale může. Každý den. Proto buďme rádi za naši svobodu -, že si kupříkladu můžeme koupit rohlíků, kolik chceme, dělat práci, která není vynucená, chodit po naší zemi. Prostě každičkého okamžiku. Jednou o to můžeme zase přijít.

25.10.2023 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Příběh Severky byl zajímavý od začátku, až do konce. Nemohl jsem se dočkat, jak to s ní vlastně celé dopadne. Jestli dobře nebo špatně. Vlastně ani jedno. Pro člověka, co od mládí žije v nějakém režimu a najednou je vhozen do jiného, to musí být strašně těžké.
Proto bylo obtížné hlavní postavu soudit, protože nikdo z nás skutečně neví, jak by se choval, kdyby v něčem podobném vyrůstal, ať si říká, co chce. Člověk míní, život mění. Postavu tedy nijak za její činy nesoudím. V jistém ohledu ji i chápu. Dělala to, co si myslela, že je správné, i když z toho sama profitovala.

15.10.2023 5 z 5