bolwer1338 bolwer1338 komentáře u knih

☰ menu

Záhada Modrého vlaku Záhada Modrého vlaku Agatha Christie

Milionářova dcera odjede s obrovskými rubíny vlakem na rivieru, v paříži vysadí svou služku. Tajně ale jede za svým milým, jenže se najde ve vlaku zavražděna. Policie si myslí, že vraždu spáchal buď vlakový lupič (rubíny byly ukradeny) , nebo její milý, známí šarlatánský podvodník který vydírá ženy. Avšak do případu se zaplete Poirot a policii vysvětlí, že z psychologického hlediska to Hrabě De la Roche (její "milovaný") být nemůže a vlakový lupič je nepravděpodobný. zaměří se na jejího manžela Dereka. Byl ve velkých dluzích, a náhlou smrtí své ženy, kterou nemiloval, by získal obrovské jmění. Avšak Poirot pomocí svých "šedých buněk mozkových" vypátrá ne Dereka, ale vraha.
Nikde na světě byste nenašli tajnůstkářejštího člověka něž je Hercule Poirot. Je velmi velmi sebevědomý člověk, který o sobě sice říká pravý opak, cituji: "Mais oui, c'est vrai, jsem velice skromný člověk". Svojí malou tlustou postavu si vyvažuje svým obrovským navoskovaným knírem. Vždy jedná s klidem a rozvahou; nic ho nevyvede z míry. Jeho hlava nabývá vaječitý tvar s pleší a s pár vlásky na čele. Opravdu přemrštěně moc se stará o svoje oblečení: Aby bylo vždy čisté, vhodné a narovnané. Oči mu září Zeleným světlem jako kočce, nad kterými se ukrývá nevýrazné obočí.
Myslím si, že kniha je poměrně hodně složitá. Je zde zamotáno několik příběhů, jmen, vztahů, míst, což vyvolává v lidech zmatenost, mlhavost. Avšak některým pár lidem co mají skvěle fungující mozek, by mohla kniha přijít dobrá, ba úžasná. Komplikované vztahy mezi lidmi a věcmi utvářejí knihu, myslím, alespoň trochu zajímavou, tudíž pro lidi přitažlivou. Mě osobně se kniha líbila, byla pro mě velmi čtivá. Byl jsem s knihou prakticky furt, kdy se to dalo. Rád bych knihu zvážil jako nadprůměrnější, mezi knihami, ale ne víc než průměrnější mezi knihami s Poirotem.

29.09.2019


Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Kniha Chata v Jezerní kotlině je knížka přibližně z poloviny 20. století o klučičích dobrodružství Pavla a Ludvy.
Pavel je výborný v praní jelikož jeho otec je mistr světa boxu v důchodu a trénuje ho. Jeho otec ale příjme výzvu boxera a při boji v ringu dostává infarkt. K tomu, že se Pavel cítí hrozně, protože postrádá svého tátu, se ještě odstěhují do rodné vesnice Pavlovi matky a v nové škole ho mezi sebe nevzali, právě že naopak. Jediný "kamarádský" je zde Ludva, ale je zároveň trochu podivný. Jednou ale Pavlovi sdělí, že ho už dlouho něco strašidelného sleduje a že se to vyskytuje výhradně v noci a dešti, při čemž přechází mráz po zádech. Ludva také Pavlovi sdělí, že zná jedno krásné místo: Jezerní kotlinu, Kde na ně čeká spousta věcí...
Knížka je velmi zajímavě napsaná a dokáže ve vás vyvolat představu té doby a umožní Vám vrátit se zpět do dětství. Rozhodně je trochu strašidelná a ke konci i trochu smutná a dramatická. Kniha se mi velmi líbila, obzvláště dobrodružství v kotlině. Rozhodně doporučuji přečíst

21.11.2018