bel21 bel21 komentáře u knih

☰ menu

Hodiny z olova Hodiny z olova Radka Denemarková

Těžká kniha, kdybych chtěl opravdu do hloubky porozumět každé větě, tak bych ji asi četl víc než rok.

30.04.2024 5 z 5


Geopolitika Číny Geopolitika Číny Oskar Krejčí

Velice jednostranný, prokomunistický pohled na Čínu. Co jiného bychom taky od bývalého spolupracovníka StB mohli očekávat. Ale např. označit roky 1949-1976 za "Romantické období", nebo uvádět, že v roce 1989 nebyl na Náměstí nebeského klidu zabit žádný člověk, to chce opravdu hodně silný žaludek a velkou dávku cynismu. Krejčí popisuje současnou Čínu jako zemi, která mírumilovně roste. Přitom není nic vzdálenějšího od pravdy. Naopak, čínský totalitní režim je hrozbou pro všechny své sousedy, když se snaží silou zabírat území, na která nemá nárok. I současná čínská podpora ruské dobyvačné války je důkazem toho, že o nějaké mírumilovnosti nemůže být řeč.

12.04.2024 odpad!


Tma Tma Ondřej Neff

Nápad dobrý, i když ne původní, ale to je tak vše. Celý vývoj událostí po blackoutu je dost nepravděpodobný a ani mnoho skutečných politiků z dřívější doby, kteří v knize vystupují, příběhu moc nepomůže. A ten závěr je už totální úlet.

06.04.2024 1 z 5


Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Tomáš Etzler

Vynikající kniha, druhý díl je o něco lepší než první. Autor má moje sympatie, protože mám stejné názory jak na zrůdný čínský komunistický režim, tak na jeho propagátory u nás, jakým byl především náš naštěstí už bývalý prezident.

06.04.2024 5 z 5