Beezus_Fuffoon Beezus_Fuffoon komentáře u knih

☰ menu

Řád Řád David Rath

Čistokrevný literární odpad – po stránce zápletky i stylistiky. Působí to jako výplod čtrnáctiletého., Pokud máte rádi guilty pleasure, zkuste jednu kapitolu. Víc člověk s elementárním vkusem nesnese.

21.01.2022 odpad!


Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Jindřich Kačer

Nejstarší české dějiny lidé nevnímají tak kontroverzně jako některá jiná, ale i tak je mezi námi hromada vyznavačů nejrůznějších bludů o Slovanech. Spousta z toho bohužel pramení už ve výkladu v „dějáku“, přinejmenším v mé (střední) a starší generaci.
Autor není akademik, ale zdá se mi, že vytáhl to nejdůležitější, k čemu zatím archeologové a historici dospěli. A taky třeba genetici, protože výzkumy DNA v nedávné době vyloučily původní představy o stěhování národů. Vedle toho patří v knize k tomu nejzajímavějšímu popis vztahů s Germány, Avary a Franky. Samozřejmě se i válčilo, ale konflikty nebyly v součtu tak důležité jako obchod, vzájemné míšení a tak dál.
Kromě kapitoly o původu a příchodu Slovanů je knížka rozdělená na kapitoly o Sámově říši, o tom, jak se v mýtech odrazila tehdejší realita, o běžném životě prostých lidí, o tehdejší krajině, obchodu a vzniku hradišť, o rodině a společenském uspořádání, o náboženství a obětech a nakonec o válečnictví.
Asi tak čtvrtinu knihy tvoří fiktivní příběhy psané z perspektivy různých lidí, od velmože po prostého otroka, malé děti nebo kupce z Byzance. Zpočátku jsem k nim přistupoval skepticky, ale nakonec mě bavily. Bez písemných zpráv (teda kromě těch několika málo vět z Fredegarovy kroniky) se dá tak málo známá epocha jinak těžko živě přiblížit. Za plus považuju i to, že autor sám zdůrazňuje, že příběhy musíme brát s nadhledem. Trošku mi jeho postup připomněl velkého popularizátora pravěku Štorcha, který ale beletristicky pojímal celé knihy.

Stručný ortel: Popularizační kniha, velmi čtivě napsaná a poopravující všeobecně zažité mýty o prvních Slovanech. Přál bych si, aby podobných vycházelo víc. (Jestli jste vystudovali archeologii nebo historii, možná se moc nového nedozvíte a můžete si odečíst hvězdičku.)

21.01.2022 5 z 5


Božský imperátor Duny Božský imperátor Duny Frank Herbert

Hloubavější, velmi silný díl. Postrádá objevnost a dramatičnost první Duny, ale zanechal ve mě asi nejhlubší dojem.

21.01.2022 5 z 5