Baliklara Baliklara komentáře u knih

☰ menu

Dvojí život Heleny Grahamové Dvojí život Heleny Grahamové Anne Brontë

Tohle je přesně kniha, která zapadá do mé představy o kvalitní romantické literatuře. I přes stáří více jak 150 dokáže zaujmout a je důkazem velkého talentu sester Brontëových. Drobné obrazy z běžného života - drobné škádlení a naschvály sourozenců, či vykreslení směšně moralizujících osob -přibližují postavy a dodávají punc reálnosti. Ovšem, že hlavní hrdinka je bez morální poskvrnky a některé rysy hlavních hrdinů nejsou tak úplně uvěřitelné, ale je to zanedbatelná úlitba danému žánru a době, kdy tento román vznikl. Možná, že kdyby byl román psán více realisticky a hrdinka by nebyla tak šlechetná, nečetlo by se o další zhrzené, naštvané a záštiplné ženě tak lehce, jako je tomu teď.

12.11.2015 4 z 5


Bivoj běsobijce Bivoj běsobijce Juraj Červenák

Povedená dvoudílná fantasy.Čtivě a originálně zpracované téma starých českých pověstí. Fantasy žánr od dob Jiráska znatelně pokročil a přizpůsobil se dnešnímu čtenáři - tedy hodně magie a ještě více krve. Svým dětem jednou rozhodně podstrčím jako doplněk a možná i základ k informacím o slovanských pověstech :)

06.09.2015 4 z 5


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Mix žánrů, který slibuje "velké počtení". Kniha v žánru detektivky a fantasy není ale žádnou bombou. Příběh se velmi dobře čte a příchuť humoru je knize k dobru. Pominu-li zvláštní (nevysvětlené) objevení magických schopností hlavního hrdiny až v dospělosti, je vyprávění příjemné a plynulé. Hlavní postavy v knize ale nejsou originální a objevné (Peter Grant a Thomas Nightingale). Zápletka je místy trochu šroubovaná a ztrácela jsem přehled. Nicméně počkám si na další pokračovaní a čtení této knihy nepovažuji za ztracený čas - ale rozhodně bych knihu nenazvala nejlepší knihou v žánru městské fantasy.

16.08.2015 3 z 5