Avaryana Avaryana komentáře u knih

☰ menu

Železná dcera Železná dcera Julie Kagawa

No, pokud jsem paskvilu s názvem Eragon dala hvězdy dvě, tak abych byla férová, nemohu dát této méně než tři.
Nápad je výborný a neskutečně čtivý, první díl jsem doslova zkonzumovala za jediné odpoledne, ale ten druhý...
Zkonzumovala, výborné slovo. Velmi se totiž na ten druhý díl hodí. Kniha je po stránce řemeslné zpracovaná opravdu dobře. Děj nás nikde zbytečně nezdržuje, od začátku nabere určitý směr a ten si udrží až do konce. Ne že by to bylo špatné, kniha, ač postrádá nějaká větší překvapení, rozhodně nenudí. Prostředí je doslova kouzelné, ale něco tomu chybí... Zkrátím to. Nebýt toho zajímavého námětu, země víl, jednalo by se s největší pravděpodobností o tuctovou záležitost. Proti prvnímu dílu zde cítím nevyužitý potenciál. Něco co mohlo být a není. Něco neuzavřeného, nedotaženého.

(spoiler alert!)

To vše je obětováno pro vysněný happyend?

Už jsem tu měli dračí jezdce, kluky s jizvou ve tvaru blesku a spoustu dalších. Férijů tu zas tolik nebylo. Díky tomu je kniha zajímavá a určitě nebudete litovat, že si s ní zkrátíte deštivé odpoledne. Ale možná se stejně jako já neubráníte zklamání na konci, kdy se autorka vydá cestou červené knihovny a ten krásný svět, který vás na začátku okouzlil, zůstane daleko v pozadí a zapomenut.
No, zmínky o dalších dílech, ač v našich končinách nevyšlých, mi skýtají naději, že třeba, přecejen... tam ten potenciál je.

20.07.2017 3 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Musím se přiznat, že z této knihy, potažmo celé série, jsem poněkud na rozpacích. Jako pohádka pro malé děti je to dobrá volba. Obstojný příběh, zajímavé postavy, krásný chytlavý svět.
Bohužel již ale nejsem dítě, takže se neubráním dojmu, že to rozhodně mohlo být lepší. Chápu, odkud vzal autor inspiraci a jelikož se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších knih, tak ty dvě hvězdičky můžete brát i jako mou osobní zaujatost.
Možná je chyba v překladu, který mi svou náročností na jazyk český připomíná spíš slabikář. Určitě by stálo za pokus přečíst si originální znění, které mohlo dopadnout daleko lépe.
Ačkoliv autor knihu začal psát coby patnáctiletý jinoch, měl léta na její zlepšení. Bohužel se ke mně dostal překlad jako první a celkový zájem o tuto sérii poněkud ubil.
Zbylé díly přečteny spíše z povinnosti.

16.10.2014 2 z 5


Rowana Rowana Anne McCaffrey

Kniha se mi dostala do rukou naprostou náhodou. Když jsem zkupovala hromadně autorčinu zřejmě nejznámější sérii drakenů, tak jsem si ji přihodila jako bonus, že se v té hromadě ztratí. Neztratila. Musím konstatovat, že koupě jsem nikdy nelitovala a v mnoha ohledech mne tato kniha nadchla více, než vlastní drakeni. Příběh je to originální a rychle utíká.
Někdo by mohl argumentovat, že charaktery jsou poněkud plošší a děj je snadno předvídatelný - ano, máte pravdu - stejně jako je tomu ve většině sci-fi/fantasy pohádek.
Na předvídatelnost je ale jednoduchý lék - stačí se zakousnout do příběhu a nechat se nést. U této knihy mi to ani nedalo tolik práce a ráda se k ní vracím i po letech. A co se týká osobností hlavních hrdinů, nu, náladová Rowana mi přirostla k srdci a nic už se na tom asi nikdy nezmění.
Jelikož ale tento kousek považuji za jeden z originálních, nemohu jinak, musím přehlédnout menší nedostatky, které bych jiným autorům, kteří se tímto nápadem inspirovali, rozhodně neodpustila, a dát hodnocení vysoké.
Lituji jediné věci. Tato kniha je první ze série "Tower and the Hive" (alias "The Rowan") a další se zřejmě ani po tolika letech u nás vydat nikdo nechystá. Člověk neznalý angličtiny budiž uchlácholen tvrzením, že tento první díl je ze série nejsilnější, ostatní nechť posoudí sami.

16.10.2014 5 z 5