atom018 atom018 komentáře u knih

☰ menu

Šifra mistra Leonarda Šifra mistra Leonarda Dan Brown

Umberto Eco to sice není, ale rozhodně zabaví

26.04.2024 3 z 5


Stepní vlk Stepní vlk Hermann Hesse

(SPOILER) Stepní vlk je pro mě kniha vskutku jedinečná! Mnohé autorovy úvah my zkrátka mluví z duše. Tato kniha se dá interpretovat prostřednictvím autorova života. Rozpad manželství a následná duševní krize, Hesseho pacifistické postoje. Postava Hermíny jakožto ženský ekvivalent jména Hermann koneckonců i jméno protagonisty Harry začíná na písmeno H a tak dále, jelikož jsem zastáncem živoucí teze Autora Rollanda Barthese :D A tak se pokusím o vlastní interpretaci, slovo interpretace berte prosím s rezervou.
Pablo a Mozart- představují protiklady, jeden pro Harryho představuje vrchol kultury, ten druhý představuje kulturní úpadek- jedná o jazzmana. Jak so tyto dvě postavy vyložit? Pomocí Dionýského a Apolónského komplexu, Pablo- Dionýsos a Mozart Apolón, této interpretaci nahrává fakt, že samotný Nietzsche je v textu několikrát zmíněn, ještě jsem nečetl Zrození tragédie, takže má interpelace může být chybná, osobně mi to zatím dává smysl uvidíme po přečtení.
Další věci, kterou bych chtěl vyzdvihnout, je celá problematika okolo Stepního vlka. Harry, ho totiž vnímá jako nemoc, ze které se chce vyléčit, přitom však se mu to zdá nemožné a shledává sebevraždu jako lepší řešení. Paradoxní.
Další otázkou je to, jaký je význam postavy Hermíny
1. Slouží jako průvodce po světě, tzv úpadku v jeho očích.
2. Je prvním člověkem kterému se Harry svěřuje.
3. Je Harryho alter egem, takže její zavraždění v závěru knihy, možná znamená překonání sebevražedných sklonů.

11.04.2024 5 z 5


Psychologie davu Psychologie davu Gustave Le Bon

Jak zde již bylo zmíněno, jedná se o knihu poměrně složitou, avšak nadčasovou,
prorocky předpověděla vývoj v 20.století. Nejsem si však jist, zda tak dobře obstojí Psychologie davů v tomto století, narážím především na autoři pojetí rasy, které v důsledku globalizace není tak relevantní, jako v jeho době.

03.02.2024 5 z 5


Dějiny Ruska 20. století - 2. díl Dějiny Ruska 20. století - 2. díl kolektiv autorů

Tak jsem to dočetl! Byla dlouhá cesta, ale na konci mohu snad říct, že jsem, alespoň trochu pochopil, co to Rusko je a kam směřuje.
1) Vývoj Ruska není lineární, ale cyklický, v principu se tam děje to samé pořád dokola. Tady se skvěle hodí citace z filmu Arvéd: Časy se mění, lidé se mění, ale zápletka zůstává." Touto zápletkou, je oligarchie.
Oligarchie je pro Rusko věčným fenoménem: Ivan Hrozný a jeho bojaři, Kateřina Veliká a její milenci : Orlov, Potěmkin.. bolševici anebo Putin a jeho oligarchové.
2) Většině Rusů je zkrátka jedno, co se v jejich zemi děje, Čím je to způsobeno? Upřímně netuším, přijde mi, že Rusové tak trochu cítí jako " nechtěně dítě", který si hledá vlastní identitu na pomezí Eurasie, nechtěně z toho důvodu že jeho "sourozenec" Evropa se na něj kouká z patra, jak na ně vyspělou zemi plnou primitivní násilnických hord, což je do velké míry bohužel pravda , zároveň však tento pohled inherentně zhoršuje, Rusko je zkrátka naše rodina- patří do rodiny Evropy . Je to náš sourozenec, který si vybíjí vztek na ostatních, protože nemůže najít svou cestu a já doufám, že ji jednoho dne najde.

25.12.2023


Homo Deus - Stručné dějiny zítřka Homo Deus - Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

Skvělý

27.12.2020


Thrawn Thrawn Timothy Zahn

Úžasná kniha, konečně je v kánonu postava, která je prudce inteligentní! Co tyče jeho vztahu s Elim Vantem je ze začátku neutrální, ale v pozdějším vývoji knihy se dá mluvit o jakémsi druhu přátelství a to jak tento mladý muž skončí mě překvapilo. Postava Pryce mě také velmi mile překvapila, protože v Rebels byla tyran takže to, že jsme něco dozvěděli o původu této postavy a trochu to vysvětlilo její chování. Jeden ze zajímavých momentů knihy je, když si Thrawn povídá s Palpatínem, Thrawn mu říká, že v neznámých oblastech jsou velké hrozby pro jeho impérium. Dle mého názoru toto byla narážka na Yuuzhan Vongy a jejich návratu do kánonu.

25.07.2019 5 z 5