Arnold Arnold komentáře u knih

☰ menu

Stopami minulosti Stopami minulosti Anatolij Děrevjanko

Archeolog Děrevjanko nás vezme na cestu po Sibiři, do sibiřské tajgy a na sever do Jakutska. Také bude vyprávět o záchraně opuštěného zašiverského dřevěného chrámu a o archeologických pracích při výstavbě Bajkalsko-amurské magistrály. Pozve nás na Dálný východ k řece Amur, pak do Mongolska a na závěr se zmíní o dávné Beringii, kudy mohla kdysi dávno vést cesta po souši na jiný kontinent - na Nový svět.


Líbilo se mi povídání o hrdinském eposu Jakutů - oloncho: "Tyto příběhy začínají vyprávěním o podivuhodné jižní zemi, pravlasti Jakutů, kde věčně pálilo žhnoucí slunce a nikdy nepřestaly šumět stromy. ... Jakutští lidoví pěvci - olonchosuti - přednášejí své hrdinské eposy po mnoho večerů. Monumentální příběh Neklopýtající Müldzü Silný, zapsaný slovo od slova podle vypravěče, negramotného starce D. Govorova, vydal na knihu o pětadvaceti tiskových arších. ... Zapamatovat si a barvitě předat objemem obrovská epická díla mohli jen nadaní, zcela mimořádně talentovaní vypravěči:


Vzpomínat budu,
jak starý olonchosut se k ohni posadil
a začal přednášet oloncho,
za noci u ohniště vyprávěl do svítání
o časech pradávných,
o lidech zrozených z Adáraj - abásů,
o vzniku národa Uranchaj - sacha,
toužím tak jako on,
jak staří pěvci tkát
krásný vzor ze slov."

25.02.2024 4 z 5


Panenská země Panenská země Dervla Murphy

Autorka byla v Nepálu v roce 1965 po dobu 7 měsíců jako dobrovolnice, protože "... přišla zpráva z Nepálu o táboře uprchlíků, který byl zřízen v pokharském údolí a kde žijí ve 120 stanech rodiny 500 Tibeťanů s jediným západním dobrovolníkem k pomoci. Došlo se k závěru, že bych tam aspoň nepřekážela ...".

25.02.2024 4 z 5


Do nitra Asie Do nitra Asie Pavel Poucha

Pavel Poucha napsal výborný doslov ke knize "Putování k Mongolům". Tím mě zaujal. O Číně toho moc nevím a tato kniha byla dobrým začátkem se něco dozvědět. Je to popis jeho cesty z roku 1957 po severním území Číny zvaném Čínský nebo také Východní Turkestán, tudy vedla kdysi jedna z tras hedvábné stezky. Byl se podívat také v Labrangu, dál do Tibetu ho ale v té době nepustili. Stále totiž cestoval v doprovodu s přidělenými průvodci. Byl také na území zvaném Vnitřní Mongolsko (Čingischánův hrob, Evenkové, Mandžuové, Čingischánův val atd.), navštívil Peking a další města. Když si odmyslím povinné pasáže coby úlitbu tehdejší době, kniha se mi líbila, poodhaluje jak dávnou historii, tak i vypovídá o době, ve které tam cestoval.

04.02.2024 4 z 5


Ve světle pochodní Ve světle pochodní Roman Cílek

Parádně zpracovaná literatura faktu. Čte se samo. Děj začíná v lednu 1933, kdy se Hitler stává říšským kancléřem. Výstižně popsané charaktery jednotlivých aktérů, vnitřní motivy jejich činů, společenské zázemí, kořeny událostí a dění. To vše ústí v intriky, korupci, zradu a v něco, co je nazýváno pojmem "noc dlouhých nožů".

03.11.2023 5 z 5


Okultní kancléř Okultní kancléř Siegfried Hagl

Čekala jsem, že se dozvím více o Thule-Gesellschaft apod. O Marii Orsic ani slovo. Informace o nevlastním otci, o tom píše Brigitte Hamannová ve své knize Hitlerova Vídeň jaksi fundovaněji, dle mého názoru. Porovnání s Napoleonem (str. 179) dle citovaného Hanse Franka, pro mě nová zajímavost. Dobré byly krátké životopisy jednotlivých aktérů na konci knihy.

03.11.2023 3 z 5


Tajemné počátky českých dějin I Tajemné počátky českých dějin I Jan Bauer

Moc se mi líbila kapitola "Záhadný masakr v Býčí skále", to mě zaujalo, vtáhlo. Pan Bauer nevnucuje, předkládá informace a nechává úsudek na čtenáři: "Praotec Čech byl Kelt?", "Slované přišli z bažin?" a jestli kupec Sámo byl "Vojevůdce Samoslav nebo Samuel?" a další kapitoly. Fajn čtení.

19.08.2023 4 z 5


Stopy bohů Stopy bohů Magdalena Zachardová

Bylo fajn, že když jsem tuto knihu zrovna četla, tak jsem také poslouchala zajímavá vyprávění Martina Pávka na YT kanále Zprávy z Galaxie. Hezky se mi to propojilo.
Paní Zachardová, klobouk dolů, kniha byla vydána před 10 lety a je nabita informacemi, klade otázky a otevírá mnohá témata. Díky!

03.08.2023 4 z 5


Putování k Mongolům Putování k Mongolům neznámý - neuveden

Roku 1245 posílá papež Inocenc IV. františkánského bratra Jana de Plano Carpiniho jako svého posla k Mongolům. Má zjistit, jak veliká je jejich moc a protestovat proti jejich vpádu na křesťanská území. Bratru Carpinimu bylo v té době 63 let a dostal se až ke dvoru samého Güjük-chána u Karakorumu.
Bratr Vilém z Rubruku se roku 1253 vydal jako vyslanec francouzského krále Ludvíka IX. Svatého navštívit Sartacha, protože král se dozvěděl, že se stal Sartach křesťanem a chtěl s ním navázat styky. Když Vilém k Sartachovi doputoval, ten ho poslal k svému otci Batuovi a ten zase dál až k Velkému chánovi nedaleko Karakorumu. Byla to cesta dlouhá pět tisíc mil a Vilémovi bylo v té době 47 let.
Ruy Gonzales de Clavijo, komoří kastilského krále Jindřicha III. sepsal svůj cestopis Poselstvo k Tamerlánovi někdy po svém návratu v roce 1406.

Super dobové čtení. Když se člověk podívá na mapu, tak se nestačí s obdivem divit. Výborné porovnání, jak se během 150 let změnily mravy tehdejších východních vládců. Moc se mi líbila předmluva Edgara Knoblocha. Skvělý doslov od Pavla Pouchy - takové dějiny Mongolů ve zkratce.

15.01.2023 5 z 5


Počátky zpravodajských služeb Počátky zpravodajských služeb František Dvorník

Egypt jako první velká říše si uvědomil potřebu dostávat rychlé a spolehlivé informace o tom, co se na jeho rozsáhlém území děje, jaké jsou nálady sousedních kmenů a národů. Královští poslové, velitelé vojenských posádek, správcové území, strážci pohraničních pevností ... a už to jede dál, Babyloňané, Chetité, Asyřané, Peršané a jejich zlepšovák: královská pošta, Řekové. Líbilo se mi, jak to pěkně navazuje na sebe: co už funguje a osvědčilo se jinde, to také použijeme a případně vylepšíme. Přichází Řím, pak Byzanc, arabsko-muslimské říše za dob Umajjovců a Abbásovců, mamlúcká říše, vzestup Čingischána a mongolská říše a nakonec moskevské knížectví.

Četlo se to dobře. Na základě historie zrodu zpravodajství se podařilo panu Dvorníkovi sepsat vlastně dějiny starověku, antiky a částečně středověku ve všech zásadních souvislostech. Své vyprávění podává srozumitelným a jednoduchým jazykem. Dozvěděla jsem se některé nové informace, ale hlavně v jeho podání jsem mnohé historické návaznosti lépe pochopila. Umí to dát krásně do souvislostí. Výbornou pomůckou byly historické mapy.

14.01.2023 5 z 5


Ptala se Františky Marta Ptala se Františky Marta Ivan Martin Jirous

Moc hezké leporelo. Příběh strašidelný a napínavý, ale s dobrým koncem. A k příběhu o usínání dvou holčiček kresby, které se mi moc líbily. Povedlo se. Díky!

13.08.2022 5 z 5


Pravěk na soutoku Pravěk na soutoku Karel Sklenář

Namátkou: na území Spolany kostra z doby kamenné, v okolí obcí Chrást a Kozly bylo hodně bojovníků - lukostřelců (kapitola "Čas sekery a luku"). U Ovčár, kam se dnes lidé jezdí koupat, bývala osada Homolka, která v 60. letech navždy zmizela pod vodou, ale díky obětavé činnosti ovčárského studenta se podařilo před buldozery zčásti zachránit jen 33 objektů (kapitola "V čase nástupu železa"). Úrodné náplavy přilákaly Kelty do Tišic, někam do okolí pozdějšího Červeného mlýna při Košáteckém potoce a statku Kaberna s hospodou (kapitola "Keltský svět v Polabí"). Místu, kde je dnes pískovna v Mlékojedech, se kdysi říkávalo Na vrších a bylo zde zřejmě rozsáhlé sídliště lidí z doby římské než to bagry zničily (kapitola "Doba římská či germánská?"). Pěkná kniha, hodně fotografií, mapka se značkami pro dané období, rejstřík, časová tabulka. Pane Sklenáři, děkuji.

09.07.2022 5 z 5


Bohumil Hrabal uvádí… výbor z české prózy Bohumil Hrabal uvádí… výbor z české prózy * antologie

Jan Neruda: "Ze zastavárny" - najednou jako kdybych se v té zastavárně ocitla, byla přímo uprostřed toho všeho dění, pro mě mistrovsky popsaná atmosféra, ten hluk a shon, tahanice, vášně, emoce. Excelentní.

18.06.2022 4 z 5


Ze zápisků lékaře Ze zápisků lékaře Josef Thomayer

Jak je v názvu uvedeno, jedná se o zápisky, črty z jeho života. Krásná čeština, byl překvapivě vtipný a mě se ten jeho smyl pro humor zalíbil: "Byl to ovšem peníz, se kterým člověk si nemůže vydržovati ekvipáž, nicméně já byl svrchovatě spokojen, poněvadž peníz stačil, aby dotěrná nouze neměla ke mně přístupu." Nebo: "Pil jsem tenkráte poprvé v životě šampaňské víno a shledal jsem naráz - tomu, že se člověk rychleji naučí než jísti vodovou polévku s trhanými krupkami, o jejíž kvalitách jsem v prvním dílu svých pamětí se byl vyslovil."

18.06.2022 4 z 5


Profesor Profesor Charlotte Brontë

Charlotte v tomto románu (prvotina, která vyšla až po její smrti) zúročila své zkušenosti z Belgie, kam odešla ve svých 26 letech společně se sestrou Emily učit angličtinu. Příběh v ich-podobě, zajímavé, jak Charlotte na vše nahlíží z pozice muže. Bravurní.

18.06.2022 4 z 5


Poklady z Auvergne Poklady z Auvergne Henri Pourrat

Vybral, přeložil a doslov napsal pan Jiří Reynek. Malebné, zemité, poutavé, některé i s kouskem humoru: O sedmi bratřích ve studni; Čertův ocas; O špatně oholeném nápadníkovi; O odvážném kohoutkovi; Hlídka u mrtvého; O zeleném dragounovi; O muži s ohnivou růží; O mišpulích; O Masařce; O třech dobře podšitých; O mazaném čeledínovi ... atakdále.

18.06.2022 4 z 5


Cesta - Paměti české aristokratky Cesta - Paměti české aristokratky Cecilia Sternberg

Paní Diana Sternbergová Phipps v doslovu mimo jiné také zmiňuje, že její matka tuto knihu psala na přání anglického editora, pro anglické vydavatelství a pro anglického čtenáře. Z knihy to přímo sálá a to je přesně podle mého gusta!
"Strýc mého chotě, hrabě Adalbert (Vojtěch) Sternberg, přezdívaný Monši ... zemřel ... předtím však stačil ještě ve Vídni rozdat své navštívenky: Adalbert Sternberg povýšen do šlechtického stavu Karlem Velikým a téhož zbaven Karlem Rennerem."

17.11.2021 5 z 5


Mecenáš v obnošené vestě Mecenáš v obnošené vestě Valja Stýblová

Volně navazuje na trilogii "Lužanská mše". Nečekala jsem, že všechny čtyři knihy přečtu tak rychle. Četlo se mi to tak lehce. A teď je mi až líto, že jsem to dočetla.

18.05.2021 5 z 5


Lužanská mše - Musis amicus Lužanská mše - Musis amicus Valja Stýblová

Úžasná kniha a životní příběh. Četlo se mi to tak nějak samo, lehce a přitom jsem se dozvěděla tolik věcí. Krásně napsáno. Musis amicus = štědrý přítel Múz.

18.05.2021 5 z 5


Lužanská mše - Ars longa Lužanská mše - Ars longa Valja Stýblová

Navazuje na první díl trilogie "Lužanská mše - Vita Brevis". Čte se to krásně.

18.05.2021 5 z 5


Lužanská mše - Vita Brevis Lužanská mše - Vita Brevis Valja Stýblová

Nádhera. Líbilo se mi to moc.
To si takhle čtu o Zdence Braunerové od Františka Kožíka a on tam několikrát zmiňuje Hlávku v souvislosti s Juliem Zeyerem, například, že mu sponzoruje cestu do Ruska. Proč? Tak podívám na wikipedii a tam mě zaujala věta: "Čtyři roky před smrtí završil své mecenášské úsilí tím, že ve své poslední vůli 25. ledna 1904 ustanovuje (dětí nemaje) svým univerzálním dědicem nově založené Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových, které podle statutu přiloženého k závěti mělo být ustanoveno ihned, nejdéle však do dvou roků po jeho smrti. Právnicky bylo Nadání tak dokonale vytvořeno, že přežilo jak totalitu nacismu, tak komunismu a do dnešních dnů plní nadace velkou část jeho odkazu. Jde o nejstarší nadaci s nepřerušenou kontinuitou v České republice." Ještě mi bylo divné, proč tolik stavěl ve Vídni.
Tak o tomto chlapíkovi se musím dozvědět víc!

18.05.2021 5 z 5