Annie_B Annie_B komentáře u knih

☰ menu

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Děj této knihy se odehrává v roce 2575. Lidé už v této době obývají i jiné vzdálené planety. Na jedné takové žijí i dvě hlavní postavy Kady a Ezra. Jenomže na planetě se nezákonně dolovalo a proto na ni zaútočila soupeřící společnost. Naštěstí se poblíž planety nacházely tři průzkumné vesmírné lodě, a těm se podařilo zachránit část lidí ( mezi nimi i Kady a Ezru) a rozhodly se je odvézt do bezpečí. Jedna z nepřátelských lodí je však začne pronásledovat a tak začíná dlouhý a nebezpečný útěk do bezpečí, který když se nezdaří, tak nepřátelská loď zničí nejen lodě a jejich posádku, ale i tisíce nevinných a bezbranných lidí uvnitř...
Celé této záchranné akci nepomáhá ani počítač, který řídí a obstarává technické záležitosti prchající flotily. Je sice naprogramovaný, že má chránit jeho lodě a lidi v nich, ale nebezpečí pro flotilu vyhodnocuje jinak než lidé. Proto všem na palubě vesmírné lodi hrozí nebezpečí i z jádra jejich lodě. Z hlavního počítače jménem SPIRO. V této době, ve které se děj odehrává, je již umělá inteligence tak vyspělá, že SPIRO zvládá jednat jak v zájmu celé flotily, tak i trochu v zájmu svém. Když si myslí, že je i on sám v nebezpečí, tak jedná prohnaně a částečně dává najevo, že má nad lidmi navrch. I když v hodně situacích jednal podle nás špatně, tak na konci knihy se v podstatě obětuje pro dobro flotily.
Kniha mě zaujala způsobem, jakým byla psaná. Já obvykle Sci-fi knihy moc nečtu, ale tohle bylo něco úžasného. V knize nebyly žádné kapitoly, ani žádný souvislý text, ale byla psaná formou různých dokumentů, záznamů rozhovorů a hlavně zprávami, které si postavy v knize posílali přes počítač. Kniha začínala být ke konci čím dál napínavější a já jsem ji musela pořád číst dál a dál... (až jsem pak byla smutná, že už skončila). Proto si chci přečíst i další díly a všem bych tuto knihu doporučila.

30.09.2019 5 z 5


Válka proti superkrávám Válka proti superkrávám A. Audhild Solberg

Anne Bee je 12 let a chodí do sedmé třídy. Je to chytrá, hodná a vtipná holka. Většina spolužáků ji však odsuzuje kvůli jejímu vzhledu. Anne Bea je totiž albínka. Má hodně světlou kůži a tlusté brýle. Díky tomuto se často dostává do nepříjemných situací.
Kvůli posměchu ostatních často zapomíná na své kladné stránky a sama se cítí zrůdou. Naštěstí jí pomáhá její dobrý kamarád Nils a rodina.
Moc ráda by ukázala i své dobré vlastnosti, ale na to je moc stydlivá. A její spolužačky ,,superkrávy" by jí stejně nedaly šanci. Proto aby ukázala co v ní je, se Anne Bea rozhodne účastnit talentové soutěže. Umí totiž nádherně zpívat. Když se jí podaří vyhrát možná se věci obrátí k lepšímu.

07.03.2019 4 z 5


Dárce Dárce Lois Lowry

Jonas je vnímavý, přátelský a hodný chlapec. Žije ve světě, kde je všechno stejné, vše je jako podle šablony. Nic nesmí být odlišné. Když se ale Jonas stane příjemcem paměti, zjistí, že je jiný. Už od pohledu to je na něm vidět. Ale nejvíce jiný je uvnitř. Dokáže vidět barvy a hlavně cítit. Musí být i silný, aby zvládl unést všechny vzpomínky. Poté, co se dozví, jaké společenství doopravdy je, rozhodne se to změnit. Zde se ukáže i jeho odvaha a to, že si umí jít za svým cílem. Rozhodne se totiž utéct ze společenství...

10.01.2019 5 z 5