alzbeta7542 alzbeta7542 komentáře u knih

☰ menu

Matka se vdává Matka se vdává Moa Martinson

Nespočetněkrát přečtenou knihu jsem objevila náhodou jedno prázdinové léto při průzkumu zakázané půdy pod střechou babiččina starého domu :) Děj mě do sebe vtáhl tak silně, že jsem se s hlavní hrdinkou doslova ztotožnila a prožívala její každodenní příběhy dívky donucené okolnostmi předčasně dozrát, ale zároveň si uchovat a rozvíjet svůj vnitřní svět fantazie nutný pro přežití v nepochopitelném světě dospělých.

10.11.2016 5 z 5


Uloupený život Uloupený život Karel Josef Beneš

Knihu jsem četla několikrát a ráda se k ní občas vracím, zvlášť v tyto ponuré podzimní dny :) děj postupně rozvíjí rozehraný příběh identických dvojčat - sester, z nichž jedna radostně proplouvá životem "vyvolené" se všemi atributy - krásou, oblíbeností, inteligencí, charisma. Druhá, ač navenek stejná, bez vlastního přičinění žije v jakémsi zdánlivém stínu své sestry, který na ní leží jako prokletí. Ovšem tento život odstrčené a opomíjené se má řízením osudu úplně změnit ...

10.11.2016 3 z 5


Záhada zamčeného pokoje Záhada zamčeného pokoje Per Wahlöö

Od autorů mám přečteny všechny jejich stěžejní detektivky ze sedmdesátých let, protože u nás pravidelně vycházely (většinou jako paperbacky). Trochu "ukecané" a sem tam moralizující tehdejší "západní" životní styl (ve Švédsku je už roky jistý druh socialismu), ale jinak se dobře čtou a nechybí ani odlehčující sarkasmy nebo specifický černý humor.

12.11.2014 4 z 5