Matka se vdává

Matka se vdává https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71888/bmid_matka-se-vdava-Bii-71888.jpg 5 12 4

Životem psaný román, vzpomínková kniha význačné švédské spisovatelky (nar. 1890), která s vyhraněným smyslem pro postižení pravdy života a prostředí vypráví o svém smutném dětství, zejména o těžkém životním údělu své matky, tovární dělnice, která si i v nejsvízelnějších životních situacích udržuje víru v život a s láskou, obětavostí i hrdinstvím vždy znovu buduje domov milovanému dítěti.... celý text

Přidat komentář

maryzka
05.04.2019 3 z 5

No ve škole mě učili knihy, které patřili do kategorie budovatelské nebo spíš sociální realismus, také kategorie ženy hrdinky. No tak bych tuto knihu zařadila mezi sociální realismus v jiné zemi ( přece se ten příběh odehrává ve Švédsku) , kde také nebylo mít lehké nemanželské dítě, ale tato žena byla silnější. I když byla provdána za jiného tak je vykreslena ta silnější, žena, která chrání svoje dítě přede všemi nástrahy svého života.

Nartaya
11.02.2018 5 z 5

Nemohu pochopit, že u nás vyšla pouze jedna kniha od této autorky. Její surové psaní je tak poutavé, že by si zasloužila více pozornosti.


MOu598
11.08.2017 4 z 5

Četla jsem v červenci 2010. Podle mých poznámek:
V ich formě psaná asi autobiografie. O těžkém životě matky a dcery - dělnice nebo nájemní síla na venkově.
Trpké, čtivé.

alzbeta7542
10.11.2016 5 z 5

Nespočetněkrát přečtenou knihu jsem objevila náhodou jedno prázdinové léto při průzkumu zakázané půdy pod střechou babiččina starého domu :) Děj mě do sebe vtáhl tak silně, že jsem se s hlavní hrdinkou doslova ztotožnila a prožívala její každodenní příběhy dívky donucené okolnostmi předčasně dozrát, ale zároveň si uchovat a rozvíjet svůj vnitřní svět fantazie nutný pro přežití v nepochopitelném světě dospělých.