AlfiqHar AlfiqHar komentáře u knih

☰ menu

Zabíječ trolů Zabíječ trolů William King

Kniha super, avšak nechápu ten paskvil "trolobijce", když správně česky je to troloBIJEC.

08.06.2021 4 z 5


Freakopedia - Kedy vykradnúť banku... a ďalších 131 dobre mienených rád Freakopedia - Kedy vykradnúť banku... a ďalších 131 dobre mienených rád Stephen J. Dubner

Kniha je svými příspěvky již zastaralá a to se bohužel každým uplynulým dnem samozřejmě zhoršuje. Alespoň polovina příspěvků na blogu je zhruba 10 let stará a jejich „aktualizace“ jsou z roku 2015, kdy byla kniha vydána. Na druhé straně však kniha představuje jejich typické myšlenkové pochody a je díky tomu čtivá.

27.05.2020 3 z 5


Bohatý táta, chudý táta Bohatý táta, chudý táta Robert T. Kiyosaki

Pan Koyasaki vydělává prodejem knih a seminářů o tom, jak zbohatnout. Přečtěte si první 2 kapitoly, a poté knihu zahoďte. Na trhu je mnoho lepších knih na toto téma.

Základní myšlenka o tom, že by člověk měl část svých měsíčních výdělků šetřit a investovat, neutrácet za věci, na které sám nemá, a nezakládat si zbytečně kreditní karty a žít na dluh, je dobrá. Je důležité si však uvědomit, že celá kniha je fikce, která pouze vychází z již známých poznatků z oblasti osobního finančního poradenství. Nová verze z r. 2017 je od té původní značně přepracovaná (jedná se o úplně jiný text, vyjma kapitoly 1), nehledě na to, že postupem let přiznal téměř všechny lži, ze kterých byl obviněn: žádný chudý táta neexistuval, nikdy v armádě nebyl, několikrát zkrachoval za pochybných okolností (jak prezentuje v knize - "if you have to go broke, go broke big"). Nehledě na to, že prezentuje nereálné příklady, jak během odpoledne vydělal mnoho peněz přeprodáváním nemovitostí na hraně zákona a de fakto se tím značnou část života živil, což také není pravda, pokud si o autorovi něco zjistíte. Autor také nabádá k tomu, aby se čtenář stal členem jakékoliv multi-level marketingové firmy (jako jsou např. Herbalife, OVB atd.). Toto je dle mého názoru série velice špatných a dokonce i nebezpečných rad ohledně investování. Je až smutné, jak úspěšně se tato kniha prodává. Mnoho kvalitních knih na toto téma jsou kvůli tomuto podvodníkovi upozaděny. Jeho semináře o tom, jak se stát bohatým, za pouchých $ 45 000 také hovoří o svém.

Velice podrobná a zdravá kritika zde: https://johntreed.com/blogs/john-t-reed-s-real-estate-investment-blog/61651011-john-t-reeds-analysis-of-robert-t-kiyosakis-book-rich-dad-poor-dad-part-1

18.05.2020 1 z 5