AlešBejr AlešBejr komentáře u knih

☰ menu

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

(SPOILER) Zločin a trest napsal Dostojevský po návratu ze Sibiře. Tam zjistil, že Utrpení je život. Začal věřit, že život opravdu nemůže existovat bez špatností. Zločin a trest je psychologický román, a proto lidé považovali Dostojevského za psychologického průkopníka tehdejšího Ruska. On sám odmítal označení psycholog – přesto se stal zakladatelem psychologické prózy a ovlivnil filozofii dvacátého století.
Děj samotný je poměrně chudý. Napětí tkví spíše v psychologickém a mravním dramatu hlavního hrdiny (vnitřní monology). Příběh se odehrává v Petrohradě. Dostojevský ho vylíčí jako špinavý, dusný, nepěkný. Jiný Petrohrad, než byl doposud vylíčený u ostatních autorů. Líbilo se mi pozorovat Raskolnikův stav po vraždě. Jeho myšlenky, jeho činy, jeho úvahy a důvody proč se nepřiznat. Jak na jedné straně věděl, že to, co udělal je špatné, ale i to, jak si myslí, že udělal vlastně správně.
Když jsem Zločin a trest četl poprvé, musel jsem se vždy chvíli zastavit a přemýšlet nad tím, co jsem právě přečetl. Hlavně ke konci knihy to bylo dosti obtížné, byl jsem celou dobu na Raskolnikově straně, ale pak jsem si to promítl do dnešního světa a byl jsem rád, že se nakonec sám přiznal. Určitě to není kniha, kterou si přečtete na jeden zátah. Díky ruským jménům a často špatně srozumitelným větám je to dílo, které chce svůj čas a místo. Celkově to nebylo špatné čtení a klidně bych si to přečetl znovu (samozřejmě s přeskočením jistých stránek). Vlastně by mě zajímalo, co by Raskolnikov udělal, kdyby nepotkal Soňu, která je věřící a vysoce morálně postavená žena.

13.04.2021