AkiiIryss AkiiIryss komentáře u knih

☰ menu

Láska až za hrob Láska až za hrob Petr Heteša

První co jsem si pomyslela, když jsem dostala tuto knihu do ruky bylo, že se jedná o nějakou romantiku, něco v podání Roema a Julie. Šeredně jsem se mýlila, hold kniha by se neměla posuzovat podle obalu a ani podle názvu a kniha mě opravdu nakonec dostala a bavila. Jde o nespoutaný příběh, kde se odehrává drsná hra na kočku a myš. Tou myší je dívka Cameron, která svou závěrečnou prací odhalí dosud nepoznané tajemství a vysvětlí nevyřešenou záhadu Lewittownu. Města, kde se lidi najednou zbláznili a nikdo neví proč. Tím se však stane terčem a její jediné východisko je být rychlejší a chytřejší než její pronásledovatele, které sama nezná. Upřímně mě tato kniha moc překvapila, ale taky jsem ji nakonec musela číst dvakrát, aby mi začátek dával smysl. Až po přečtení do konce, jsem teprve pochopila, co se přesně po celou dobu odehrává. Žirafa - Cameron, nespoutaná dívka, které opravdu jde o život, a děj vás nenechá ani chvilku bez akce, té je v knize opravdu hodně a vy jen čekáte až jednotlivé dílky budou do sebe zapadat. Opravdu napínavá knížka až do hořkého konce.

28.07.2023 5 z 5


Dopisy na konec světa Dopisy na konec světa Ava Dellaira

Knížka začíná s tím, že hlavní hrdinka a její spolužáci dostanou za úkol ze začátku školního roku od své učitelky na angličtinu a literatury, aby napsal dopis někomu kdo zemřel. Lauren si vybírá Kurta Cobaina, známého hudebníka, který skonal stejně mladý jako její sestra May. Z toho úkolů, se však nakonec pro ni stane taková osobní terapie, kdy píše dalším a dalším osobnostem, kteří již nejsou mezi živými a ji osobně něco na jejich životě zaujalo nebo připomnělo něco z jejího života.
Kdy nám čtenářům pak již dále popisuje svůj vlastní příběh a my se prostřednictvím dopisů a jejich vzpomínek dozvídáme, jak ji minulost ovlivnila, jak hledá samu sebe a hlavně, jak se vyrovnaná se smrtí své sestry. Můžu jen dodat, že se v této knížce Lauren stala mojí hrdinkou, kdy jsem jen čekala, jak vše skončí a co se vlastně s její sestrou stalo. Kdy jsem já sama zakončila tuto knížku z dopisem, adresovaný právě této knižní postavě Lauren.

28.07.2023 5 z 5


Temné a kruté lži Temné a kruté lži Ginny Myers Sain

První co mohu říct je, ta obálka je vážně famózní. Úžasná temná atmosféra, gradující napínavý děj, lehká romantická linka a hlavně spoustu otázek.
Za mě to byla skvělá knížka, která překvapila a docela se mi i líbila. Už jen to že to je vše pod rouškou tajemna, v tomto netradičním prostředí, kdy nakonec nevíte kdo lže nebo co kdo skrývá. Za mě absolutni paráda.

28.07.2023 5 z 5


Inkoust a pečeť Inkoust a pečeť Kevin Hearne

Tahle kniha mě opravdu velice překvapila. Čekala jsem nějaké klasické fantasy, ale zjištění, že se kniha odehrává zhruba v současné době, mě nadchlo plus nezvyklí hlavní hrdina mě přesvědčil, že jsem nesáhla vedle.

A tím nezvyklí myslím šedesátiletého pečetníka Al. Sice na hlavní postavu dost neobvyklý věk, nicméně se s ním nudit nebudete.

Velmi rychle se dostaneme do děje a vůbec celý koncept pečetníků, pečetí, magických tvorů a fungování světa mi přijde hrozně fajn. Četlo se to super a hlavně růžový šotek Buck tomu všemu nasadil koruny, kdy určitě všichni víme jak dokážou být šotci zákeřný a vše je pro ně hrozná sranda :D

Příběh je tedy plný humoru, nadpřirozených bytostí a akce. Od začátku do konce se jede na jedné vlně neustálého dění, problémů a jejich řešení.

Je také zajímavé to spojení detektivka a fantasy, které je za mě velice povedené až na ten konec, kdy je sice hlavní linka vyřešená a za mě to možná byl moc rychlý konec ale hlavně otevřený!!

Už se koukám po druhém díle, kdy mě opravdu zajímá osud pečetníka Ala a i ostatních.

28.07.2023 4 z 5


Hra temné čarodějky – Bitva začíná Hra temné čarodějky – Bitva začíná Natalija Matolinec

Hra, která probíhá jednou za sto let, během které se rozhodne, kdo získá vládu - jestli temní nebo světlí. Temná čarodějka Varta se hry účastnit nechtěla, žila doteď poklidný život, jen občas jí zkřížily cestu nějaké světlušky, se kterými si to vyřídila. Ale, že by se chtěla zapojit do velké a mnohdy smrtící bitvy o moc? To ani náhodou! Pak ale potká záhadného neznámého mága z Česka a vše se vymkne kontrole.

Začátek byl slibný, který navnadil aspoň mě a i vysvětlil jak třeba mágové posilují svoji energii, což je za mě dobře vymyšlené. Ale dál jsem trošku bojovala se jmény a hromadou postav. Pak jsem zjistila, že ty postavy mají ještě další jména a k tomu zdrobněliny, které zněly jinak než originál a to se mi už zdálo trošku moc, a musela to číst i vícekrát abych k postavě přiřadila to správné jméno nebo zdrobnělinu, nakonec jsem si tak nějak zvykla.

Příběh to byl dobrý, se zajímavou zápletkou. Zajímavá myšlenka, kdy hlavními hrdiny jsou mladí lidé se speciálními schopnostmi, kteří mezi sebou bojují o nadvládu není špatná. Zpracování mi bohužel nesedlo, kdy samotná Hra by mohla být bohužel lépe zpracovaná.

Hlavní postavy ale jsou dobře doplňující, kdy vlastně nevíte kdo je ve skutečnosti Zlatan ale stejně si jeho postavu oblíbíte. Hlavně jsem opravdu čekala až odhalí všechny svoje tajemství. Ani Varta není špatná postava hlavně se mi na ní líbila její odvaha a odhodlání tomu všemu přijít na kloub.

I tak je tato kniha pro mě průměrem, kdy má zajímavou myšlenku ale zpracování mi tak nějak nesedlo a ani nevím zda si tuto knihu ještě někdy přečtu. Ale šanci na předčteni si zaslouží.

28.07.2023 3 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Hazel, šestnáctiletá dívka ve čtvrtém stádiu rakoviny.

Augustus, sedmnáctiletý kluk, který ze souboje s rakovinou vyšel s amputovanou nohou.

Během chvíle je jasné, že ti dva patří k sobě. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla.

Nekonečné a nevyčerpatelné téma a to láska dvou mladých lidí, proti které se staví mnohá protivenství. V tomto případě nemoc hlavní hrdinky.

U knihy se budete smát, je totiž plná černého humoru, který provází oba hrdiny na jejich cestě, která končí poslední kapitolou knihy, kde budete opravdu potřebovat kapesníky.

Příběh, co vás hned vtáhne do děje a vy stojíte po jejich boku, kdy ani vy neudržíte svoje emoce na uzdě. A abych se sama přiznala já tuhle knihu nechtěla dočíst. I přes humor hlavních hrdinů, jsem se tak bála konce a toho jak to nejspíš dopadne. Silně dojemná knížka plná humoru, ale ještě dost emocionálně se silným koncem, kdy snad žádné oko opravdu suché nezůstane.

Krásná a zároveň smutná knížka

28.07.2023


Pomíjivost Pomíjivost Tereza Barvíková Marková

Tato na první dojem oddechová knížka s úplně jednoduchou a přesto výstižnou a nádhernou obálkou dokázala to co jsem vůbec nečekalapřekvapila mě a to až tak, že mi myšlenky vypověděli službu a donutili zpětně nad příběhem přemýšlet znovu, a znovu, a to i nad životem samým.

Po přečtení anotace, kdy víte, že se dvě mladé slečny rozhodnou zfalšovat smrt jedné z nich, si jen říkáte: jak to chtějí udělat?. V této fázi je to oddechové čtení, kdy si říkáte jak je to mohlo napadnou, ale též to, že to mají nakonec dobře vymyšlené.

Pomalu se však dostáváte do fáze ALE. To si buďte jisti, že opravdu nebudete toto ALE čekat. Stejně jako jsem to nečekala já. Tato část s mými emocemi dokonale zamávala a možná tento příspěvek proto bude, a nejspíš i je, trošku kostrbatý :D

Kromě dobře formulovaného příběhu, zde máte i opravdu krásné anotace. Také na vás čekají místa v České republice, které můžete sami navštívit, či kavárny, kde mají výtečné kafe.

Vůně kávy a ilustrace dávají knize tu skvělou chuť do čtení.
Opravdu klobouk dolů před tímto příběhem a touto knihou, se kterou si autorka vskutku skvěle vyhrála. Za mě jedno velké doporučení.

28.07.2023 5 z 5