aesedefe aesedefe komentáře u knih

☰ menu

Úlomky žuly Úlomky žuly Teréza Nováková

Námět na tuto knihu jsem dostal od své kamarádky studující literaturu - prý je to skutečně zdařilé dílo vesnické prózy a skutečně se mi to bude líbit.
Musím říci, že zvyknout si na jazyk 19. století nebylo vůbec jednoduché, takže první povídku jsem četl velmi dlouho a zvažoval, zda nebude lepší knihu odložit.
Jsem ale velmi rád, že jsem tak neudělal, protože jsem se potom krásně začetl a musím vyjádřit plné uznání pro paní Terézu Novákovou, neboť mne tato kniha naprosto uchvátila a to nejen naprosto přesnou ukázkou jazyka tehdejších vesnic na Litomyšlsku, nýbrž také úžasnou schopností popisu a to nejen děje jako takového, ale též i pocitů postav.
Kniha měla za cíl především ztvárnění a uchování tradic z tehdejších nejvýchodnějších Čech, ale pro dnešního čtenáře má význam především v tom, že se může vydat na chvíli proti proudu dějin a na vlastní kůži zažít to, jak se žilo před více než 120 lety v nějnižších vrstvách na vesnici, kde lidé pracovali od rána do noci, ale nestěžovali si, neboť byli rádi i za to málo, co měli.
Za mě jednoznačně velké plus a pokud se vám jazyk a děj na začátku nebudou zdát dobré, či přímo nudné - nedejte na první dojem a začtěte se víc, Úlomky žuly vám to oplatí :) .

22.10.2018 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

K výběru této knihy mě inspiroval nádherný oscarový film, který zbožnuji. Kniha jako taková je velmi netypická svou formou, kdy čtenář stojí mimo děj, který mu je zprostředkován třemi hlavními postavami, kdy jednotlivé pasáže do sebe přesně zapadají a navazují na sebe. Kniha se četla opravdu krásně, člověk si po každé stránce musí říct jak to bylo asi v tu dobu těžké, protože bezmoc a strach úplně vyzařují z každé věty hospodyň. Za mě jednoznačně 5 hvězd a mohu jen a jen doporučit.

19.09.2017 5 z 5