adekcz adekcz komentáře u knih

☰ menu

Dobré úmysly nestačí: Jak smysluplně pomáhat díky efektivnímu altruismu Dobré úmysly nestačí: Jak smysluplně pomáhat díky efektivnímu altruismu William MacAskill

Myslím, že Dobré úmysly nestačí je nejškaredější kniha s nejzajímavějším obsahem, kterou jsem poslední dobou četl. Přijde mi, že přináší světlo rozumu do oblasti charit a neziskovek, kde jsem dlouhodobě postrádal analytické argumenty.
Hlavní myšlenky, že lze najíst intervence, které jsou řádově lepší než průměr. Že porovnávat intervence je těžké, ale jde to. Že je velmi snadné lidem v rozvojových zemích drasticky zlepšit život atd atd. Mají velkou sílu, přestože o některých detailech by šlo dlouze diskutovat. A zároveň se za pět let od anglického vydání knihy efektivní altruismus trochu posunul od doporučování vydělávání peněz k doporučování kariéry s co největším dopadem. Nicméně to neznamená, že myšlenky z knihy neplatí, jen že dnes už nejlepší argumenty dochází k jiným závěrům.
Ale pro mediánově bohatého čecha, který nechce trávit moc času a mentální energie zkoumáním charit a zároveň chce mít co největší dopad, pořád dává perfektní smysl kouknout na stránky GiveWellu a poslechnout jejich doporučení.

22.01.2022 5 z 5


Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme Konec stárnutí - Proč stárneme a proč už nemusíme David Sinclair

Každému, kdo věnoval mnoho hodin přečtení této knihy, a nebo se na to chystá, doporučuji strávit nějaký čas rešeršováním jednotlivých Sinclairových doporučení. Možná zjistíte, že většinu věcí prezentuje v přespříliš pozitivním světle, a že realita je mnohem složitější, nejednoznačnější a pravděpodobně méně nadejná, než i v nejskeptičtějších pasážích knihy píše.

Už jen to, že gró knihy zní "too good to be true" je jistý signál vyzívající k skepticismu při čtení.
Základní vědecká gramotnost říká, že myši nejsou lidi. Problém je, že kniha o moc víc než studie na myších neprezentuje. A to není věc, kterou lze přejít mávnutím ruky. Je to fakt důležité. Zajímavých knih o tom, jaké všechny látky a procedury vědci objevily na myších, ale pak se je nepodařilo replikovat na lidech by šlo napsat každých pár dní tucet.

Spoustu konkrétních tipů Sinclair prezentuje zcela jednostraně. Metformin není zazračná pilulka, ale má mnoho vedlejších účinků a jeho pozitivní efekty na lidech jsou spíš spekulativní (nad rámec toho, že pomáhá s cukrovkou).
Vědecká literatura o interminent fasting je velmi rozporuplná, nicméně možná nejenže neprodlužuje život, ale může být vyloženě nezdravá..

A ostatní tipy: cvič, otužuj se atp.. to si přiznejme, že není nic moc objevného.

Takže, přestože bych moc chtěl věřit všemu co píše, nemůžu. Současné vědecké poznání není takové, jak je Sinclair prezentuje. Přeji mu štěstí, ať uskuteční přelomový objev, ale doslova sázím svůj život na to, že jeho současné rady to spíš nejsou, neplánuji se jimi moc řídit (nad rámec běžného zdravého životního stylu, který už praktikuji...)

29.04.2021 2 z 5