abydoss abydoss komentáře u knih

☰ menu

Pochod ke hvězdám Pochod ke hvězdám David Weber

Kolují zvěsti, že parta nadšenců sérii dopřekládala a vůbec ne špatně. Jako ebook. Prý se to jmenuje Jen málo. Čert ví co je na tom pravdy.

12.12.2023


Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Tak nevím. Možná jsem byl přetěšený, ale určitě to nesplnilo mé očekávání. Intro je jako Stopařův průvodce, děj začne rychle a zběsile, postavy vedou divné řeči a mimozemský útok je dávkován úměrně možnostem Armády České Republiky. Když je přeroste, zbytek Evropy už ví o co jde a může poskytnout pomoc. K žádné postavě si při tomhle tempu nelze vytvořit vztah, ať už kladný nebo záporný. Dějově podobná kniha je Za zrcadlem od Johna Ringa, ale podle mě je o dost lepší. Jak mám Kotouče rád, tak tohle prostě není ono. Ne, že by mě to nebavilo, ale měl jsem pocit, že se řítím na tobogánu a nemůžu si knihu vychutnat. Pro můj vkus by to chtělo víc rozepsat.

30.06.2023 3 z 5


Do temnoty Do temnoty Evan Currie

(SPOILER) Jsem jeden z mála v ČR, který četl dalších šest pokračování a dva díly spin offu Archanděl 1. Jako milovník military scifi jsem doslova nadšen. Nečetl jsem poprvé české, ale polské vydání a tam dialogy tak neskřípou a jsou často i vtipnější. Netuším, co je blíže originálu. Kapitán Weston je prototyp amerického hrdiny z rodiny Kirka a Archera. Ne Picarda, Janewayové a ani Siska. Takže bych se přikláněl k tomu, že to Poláci možná trošku vylepšili. Volací znak Jenny je v polštině ,,Szulerka" což je něco jako lhářka či blafující osoba. Získala ji při blafování v pokru a polské vysvětlení tak nedřelo, jako české vysvětlení přezdívky ,,Břitva". Ale szulerku jedním slovem do češtiny nepřeložíte. Podvodnice či lhářka by zněly blbě. Tak jen všem přeji ať český vydavatel vydá vše. Série za to fakt stojí.

18.03.2023 5 z 5


Prométheus v plamenech Prométheus v plamenech Thomas N. Scortia

Tuhle knihu jsem začal číst téměř nachlup přesně ve chvíli, kdy pár pitomců stovky kilometrů od nás na východ, provádělo svůj bezpečnostní experiment. Když se výsledky experimentu provalily i do československých socialistických médií, byl jsem zhruba ve dvou třetinách knihy. Měl jsem tehdy jako devatenáctiletý kluk velký problém uvěřit straně a vládě jak je všechno v pořádku a jak Západ zbytečně hysterčí. Kolik životů a práce stálo, aby nakonec bylo vše jakžtakž v pořádku, jsem se naplno dozvěděl až z vynikajicího seriálu. Dnes je pro mě těžko poznat, kde tehdy byly emoce z knihy a kde ze zpráv. Je to asi jediná kniha obou skvělých autorů, ke které jsem se nikdy nevrátil.

22.02.2023 5 z 5