23Tobiáš23 23Tobiáš23 komentáře u knih

☰ menu

Útěk do Tibetu Útěk do Tibetu Heinrich Harrer

Cestopisnou knihu jsem dosud žádnou nečetl. Musím se přiznat, že bych si sám od sebe takový žánr nikdy nevybral a tak jsem měl předem lehké obavy, jestli mě kniha zaujme. Rozdělil bych jí pro sebe do třech částí. První část, kdy se rakouský horolezec Heinrich Harrer při druhé světové válce ocitl v táboře v Indii a pokoušel se o útěk, mě zaujala tak moc, že jsem jí přečetl „jedním dechem“. Druhá část, která pojednává o jeho cestě za svobodou a dovede ho až do Tibetu, mi přišla pro mě chvílemi zdlouhavá a již jsem se těšil, kam se kniha s dějem posune dál. Třetí část, která nás přivádí konečně do vytouženého Tibetu, mě osobně nakonec bavila nejvíce. Zde se můžeme hodně dozvědět o životě, kultuře, umění a zvyklostech zdejších obyvatel. Autor svůj skutečný příběh v knize popisuje velice hezky a přesvědčivě. Jsem rád, že jsem si jako svůj první cestopis vybral zrovna tento. Četl se mi nakonec úplně sám, až mě to samotného ve finále velice překvapilo. Kniha byla zfilmována pod názvem Sedm let v Tibetu, určitě se na tento film pro porovnání rád podívám.

07.01.2024 4 z 5


Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Když se mi tato kniha dostala do rukou, zaujala mě svou vůní i vzhledem. Je po mém dědovi a tudíž je tu s námi již několik generací. Zpočátku jsem se bál, zda se mi bude líbit. Přeci jen je psána již před pár lety a tak jsem si nebyl jist, jestli mě v současné době zaujme. I přes mé počáteční obavy si mě kniha hned získala. Bylo pro mě jako pro kluka úžasné, když mě dokázala vtáhnout do svého děje a já jsem se do tohoto příběhu dokázal okamžitě vžít. Chvílemi jsem si připadal, jako bych byl členem „Rychlých šípů“. Kniha vás dostane do dřívějších časů, kdy se kluci scházeli ve svých klubovnách, vydávali společně časopisy a zažívali spoustu dobrodružství i sporů s ostatními partami. Tento příběh vypráví o dvou partách, každá je z jiné čtvrti, stojí proti sobě, ale oběma jde o stejnou věc. Chtějí získat hlavolam „ježka v kleci“, ve kterém je cosi ukryto. V knize je spousta napínavých situací, které vám nedovolí jí odložit a přestat číst. Z mého pohledu je kniha určena spíše pro kluky, ale samozřejmě jí doporučuji všem čtenářům.

26.11.2023 5 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Jakmile jsem se dozvěděl, že má tato kniha vyjít, hned jsem věděl, že si jí chci pořídit. Musím podotknout, že mě rozhodně nezklamala a splnila mé očekávání. S touto knihou se vám podaří dostat z reality každodenního života a ocitnout se na chvíli v jiném světě. Ocitnete se ve světě hraček. Autorka krásně vystihla příběh o klukovi Kubovi a jeho nejlepším příteli, kterým je plyšové prasátko Pašík, pro kterého je schopen udělat vše. Pašík se jednoho dne ztratí a tím začíná jejich napínavé dobrodružství. Může to být příběh každého z nás, protože si myslím, že každý z nás měl v dětství svého oblíbeného plyšového kamaráda. Pokaždé jsem se těšil, kdy opět vezmu knihu do rukou a přečtu další stránku. V knize byly veselé, smutné i dojímavé okamžiky. Není zde mnoho ilustrací, ale kniha je autorkou popisována tak, že jsem v ní obrázky nepostrádal a dokonale jsem si vše dokázal představit. Jak napovídá název knihy, odehrává se v čase Vánoc, který je časem, který máme všichni rádi a i to je o důvod navíc, proč si jí přečíst. Je vhodná pro všechny, kdo se chtějí zase na chvíli stát dětmi. Určitě vás chytne za srdce a všem jí moc doporučuji.

21.09.2023 5 z 5