001 001 komentáře u knih

☰ menu

Život s více jazyky Život s více jazyky Ivo Vasiljev

Vynikající motivace pro každého, kdo chce porozumět například nejbližším sousedům, nebo třeba jazykům dalších kultur nebo oblastí. Poskytne i určitý náhled na to, jak se v každém z nás, do jisté míry, promítá dědictví předků. Přinejmenším velice poučné. Části mne nadchly, tu a tam něco občas třeba i zarazilo. Určitě každému s podobnými zájmy mohu velice doporučit.

04.05.2024 5 z 5


Mrtvola v komíně Mrtvola v komíně Alan Bradley

Sympatické, čtivé, zábavné, napínavé. Cílovka 7 - 9 - 13 let. Mnohde nacházím podle mého názoru určité chyby. Asi bych přidal chemie, a pokusil bych se při tom být polopatičtější. Jinak se mi chce říci konečně skutečná detektivka. Určitě si přečtu další autorovy knížky. U detektivek pro mládež se na rozdíl od těch "dospělejších" i s chutí zasmějete. Je to přímo občerstvující. (Zdroj: mlp)

21.04.2024 4 z 5


Záhada maltézských hodin Záhada maltézských hodin Jørn Lier Horst

Za mně rozhodně 3+, možná později po zvážení i více. Lepší nadprůměr. Cílovka 10 let, ale pro odlehčení, a oživení vzpomínek na mládí si knížku rád přečte i mnohý dospělý, ne-li přímo přestárlý. U mne naprostá spokojenost, snad jen děj, zpočátku trošku rozvleklejší, (což není na škodu,) je v závěru prudce stržen do finále na několika málo stránkách, (což je na škodu, jak napsali i další komentující.)
Spíše skutečná odlehčená detektivka, a méně pohádková knížka, jak na mne bohužel některé dětské detektivky trošku působí.
Schválně si od pana autora zkusím přečíst i něco pro dospělé, jen když to nebude tloušťkou - váhou přesahovat můj limit. (Jinak jak se tak po regálech v knihovnách rozhlížím, tak co detektivka to tlustá bichle.)

11.04.2024 3 z 5


Podivná vražda na knížecím dvorci Podivná vražda na knížecím dvorci Jiří Bílek

S knihou tohoto autora se setkávám poprvé. Teď stručně, bez ohledu k historickým faktům. Málo lásky, svádění, sexu, zato příliš mnoho znásilňování, kastrování a vraždění. Oproti zvyklostem se posouváme daleko zpět, až na přelom tisíciletí, kdy byl život i mezilidské vztahy ještě podstatně tvrdší, nežli jsme v pozdějších staletích zvyklí. Současná doba přináší bohužel na můj vkus až příliš mnoho podobných odporností. Detektiv, osoba pověřená vyšetřováním je mnich, proto musíme počítat s trošku jiným přístupem, nežli nacházíme v dílech autorů, kteří do hlavní role obsadí postavu jejíž charakter vychází z jiných profesí. Pro určitou drsnost námětu se mi nechce dát pátou hvězdičku. Na dobrou noc to totiž zrovna moc není. Přesto se mi knížka moc líbila, přečtu si určitě i jeho druhou detektivku, a pokusím se seznámit i s jeho dalším, zřejmě bohatým dílem. Vzhledem k době, kdy se děj odehrává, a ve kterém titulů podobného zaměření pravděpodobně příliš mnoho nenacházíme, by bylo určitě škoda se s touto knihou neseznámit.

05.07.2023 4 z 5


Královská štvanice Královská štvanice Jan Bauer

Moje první Bauerova knížka. Celkem spokojenost. Začátek potěšil. Hodně jsem porovnával s Vondruškou. Postupně přišel pokles. Přesto je to rozhodně čtivé. Na dobrou noc to považuji dokonce za ideální. Určitě si pár autorových knížek ještě rád přečtu. Vondruškovy detektivky mám velice rád. Bohužel to co panu Vondruškovi občas vyčítám, o této knize platí dvojnásob. Uvítal bych kdyby tento typ literatury nenásilnou formou přinášel i poučení. Asi chci příliš, a osob, které jsou schopny dobře psát čtivé historické detektivky s perfektní znalostí historie i dobových reálií je bohužel pomálu. Přesto děkuji autorovi za snahu a vcelku příjemný čtenářský zážitek.

01.05.2023 3 z 5


Gang neviditelných Gang neviditelných Rafał Kosik

Tak konečně jsem tuto knihu získal za rozumnou cenu. Četl jsem ji před časem, a tehdy se mi velmi líbila, snad bych ji býval hodnotil dokonce i za více než 4 hvězdičky. Dnes už jsem skeptičtější, dávám tak lepší tři. Z hlediska mých potřeb, originál je v polštině, a navrch jde ještě o současný jazyk, proto dávám o něco málo více. Rozhodně je to čtivé. Navrch jsem se na její obsah už nepamatoval. Zřejmě mne ovlivnil pokus přečíst si druhý díl v originále v polštině, ze které jsem si pár drobností přeci jen uložil v paměti. Musím se pokusit pořídit první díl v polštině za dobrou cenu v antikvariátu, a druhý díl si opět půjčím z knihovny.

01.05.2023 3 z 5