Pajčula Pajčula diskuze u autorů

☰ menu

Jaroslav Irovský

Zhruba před týdnem jsem nahodila lajk rozhovoru s autorem. Nejenže jsem tímto jedním kliknutím sehnala dvě knihy - Sráče a ..s duší beadníka (mimochodem s originálním věnováním, heč), viděla Jařího osobně (tohle nemusí být někdy výhoda, jak jsem se dočetla) a ještě zvládla přečíst. Hlavní hrdina (víme kdo) ve Sráči vybuchuje s náhodnými intervaly jak bomba ve hře Tic tac bum. Jednou tyto erupce okolí a převážně ženské dají, někdy ta destrukce žene vše do kytek a sráče do cely, kterou si vytvořil a vytapetoval depresemi, se stravou v podobě alkoholu a prášků. Čtení je jízda jako na horské dráze, úsměv, tuhle jeden velkej, americkej a pak se čelo nakrčí a vám se chce křičet. Imaginárně máte chuť řvát na něj, ať to nedělá, proč tak chlastá, proč.. tohle a ono to. A zatím co chcete vychovávat, dostává se lekce života i čtenářům. To vše je zabaleno do syrové ironie nejen sebe ale i toho všeho okolo.
.. s duší beadníka jsem přečetla téměř na jeden zátah. Sráč se posunul na šachovnici života o několik tahů dál. Mistrně zvládnutý konec, který mi nechyběl ani u povídek, obsah, který byl psán v raketovém čase, žádná břečka keců spíchnutá horkou jehlou (v tomto případě klávesnicí).
Nebloudíte v labyrintu sebemrskačství a sebelítosti, se kterou by se vytasil nejeden pisálek. Ani se nezaseknete v nekonečných odstavcích sepsaného rauše. Žádná "tour" jen o závislosti, alergii na lidi a škrábání se ze dna, máme tu originální osobní příručku přežití/žití prosycené tragikomickou dávkou života. "Milý deníčku", který jste zaručeně ještě nečetli! Mně osobně odradí, pokud se přirovnává kniha k "tohle si přečtěte, pokud se vám líbila kniha bla bla" nebo kdy někdo známý pronese pár vět jako zaklínadlo, které se pro jistotu vytiskne hned na přední obálku a tím to korunovaně zaprasí/zprasí a po přečtení si pak můžete často lámat hlavu, proč byl takový humbuk.
Ale já jsem no name, tak tedy - tohle si rozhodně přečtěte! A až bude dcera 15-letá (haha), mít patnáct let, knihy si přečte. Povinně :-)

Hurá. Díky jedné informace z knihy si i já splním čtenářkou výzvu!

05.06.2018