Pajčula Pajčula komentáře u knih

☰ menu

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Kollerová–Střihavková

(SPOILER) „Příběh české malířky, jejíž talent byl zastíněn válkou“.

Augusta Nekolová byla ve své době kritikou považována za nejnadanější českou malířku. Byla to žena, která šla za svým snem navzdory střetům s konzervativními vyznavači tradicionalismu v umění. Přesto je dnes prakticky neznámá

Já sama se musím přiznat, že jsem o této fascinující ženě až do přečtení knihy Dýchej za mě neslyšela. Autorce Evě Střihavkové se na základě dochované korespondence "Gusty" a její sestry Milady pečlivých rešerší podařilo plasticky zachytit pevné sourozenecké pouto, partnerské i rodinné vztahy a citlivě rozkrýt snahu o seberealizaci v době, kdy začíná první světová válka a běžný život narušila bezbřehá nejista, nemoci a hlad, jež podlomily Gustino zdraví natolik, že onemocněla tuberkulózou a zemřela v pouhých 29 letech.
Ale nepředbíhejme.

Hned v začátku sledujeme poněkud absurdní situaci, kdy matka vede své dcery do chudinské kolonie, aby tím motivovala Gustu i Miladu k píli a předvedla jim odlišný způsob života, spojený s tvrdou manuální prací.

Gusta získá možnost vystudovat uměleckoprůmyslovou školu a tvořit svobodně v ateliéru. Na dobové poměry žije poněkud svobodomyslně s "Jarešem", kterého poznala na studiích a se kterým je celý svůj život spjatá.
Život obou sester je těžký, což je dáno jak historickým kontextem první světové války, tak rodinnou situací, zejména otcovým infarktem. Miladu to donutí vzdát se snu o učitelském povolání a rezignovaně přijme místo v kanceláři. Jako možné rozptýlení v monotónní životní šedi přijde seznámení s Danielem, ale možný vztah zůstane nenaplněn.
Gusta usiluje o možnost vystavovat v Obecním domě mezi umělci - muži. Je dokonce oslovena, aby ilustrovala Jiráskovo Temno. Bohužel však není nalezen vydavatel.
Milada později dosáhne splněného snu a stává se učitelkou. Tomu obětuje i svůj osobní život, protože učitelky v té době musely žít v celibátu, bez možnosti se vdát a mít děti.

Nechci zcela prozrazovat tento hutný, životní příběh, který by upoutal pozornost čtenářů jistě i jako fikce. Jak dodává sama autorka v doslovu: nejedná se o dokument či monografii.
Osobně mi kniha připadala velmi inspirující a nutila mě během četby dohledávat si na internetu další informace a také Gustiny obrazy.
Zkrátka jsem měla akutní potřebu dozvědět se o Augustě Nekolové co nejvíc.

02.10.2023 5 z 5


Ta z katovny Ta z katovny Diana Štelová

Kniha se rozjíždí bez zdlouhavých kliček ihned na prvních stránkách a jsou tu dvě dějové linky, symbolizující touhu po útěku - Lucie, která po rozchodu začíná znovu v zapadlé vesnici u hranic v bývalé katovně a bilancuje svůj život a hraběnky Celestýny, která však zaplatí za realizaci této tužby cenu nejvyšší.
:
Právě tato hraběnka se zjeví Lucii poprvé ve snu, poté jako silueta v okně opuštěného, zchátralého zámečku v lese, na který Lucie narazí během očistného běhu. V Lucii toto setkání velmi rezonuje a začne pátrat po minulosti tohoto místa. Celestýna začíná vyprávět Lucii svůj pochmurný příběh ve snech a zjevuje se nadále i v prostorách zámečku.
:
  Mezitím se seznamuje Lucie s Petrem, příbuzným Celestýny. Právě tato část mě osobně upoutala nejvíce -  vygradovaný vztah mezi nimi, ta reálnost Petrova tajemství a mysteriózní projekce Celestýny.
:
Byť pro některé čtenáře může anotace knihy působit jako duchařský paskvil nebo kýč se štítkem "čtení pro ženy", tento možný ortel rozporuji. Ta z katovny je čtivá záležitost, těžící právě z ucelených příběhů minulosti i současnosti a dokáže zaujmout širší okruh čtenářů. Autorka si mě získala i zakončením, kdy nesklouzla do typicky "mýdlového" konce. 
:
Srdečně chci poděkovat za knihu s autogramem @dianastelova a nakladatelství @grada_cz, které mi obratem titul Ta z katovny zaslalo. A teď jen vybrat místo, kde umístím dočasnou tetovačku, co byla přiložena. 

18.06.2023 5 z 5


Kandidát Kandidát Lenka Pastorčáková

Velmi, palčivě aktuální.
:
Kniha je opravdu obsáhlejší, o to více se dotýká široké škály společenských témat, například morálky, která se v různých měřítkách snižuje nebo i zcela odlišuje a v kombinaci s politickou linkou (dostáváme se totiž do zákulisí během kandidatury - do míst, kam běžný občan pod žhnoucí pokličku ani mrknutím oka nenahlédne) zesiluje naléhavou potřebu o změnu i ideál a v případě hlavní postavy Dominiky - postavit se tedy na "straně dobra".
:
Dominika nemá příliš prostoru na soukromý život a hned v úvodu poněkud rezignuje s téměř nulovou snahou prosadit si jakýkoliv osobní čas nejen pro přítele Adama nebo vlastní rodinu. Z přímého bossingu, ze kterého odchází z pozice moderátorky jedné televizní stanice, se přímo katapultuje na nové umístění jako hlavní tisková mluvčí pro kandidáta na post prezidenta - primáře Viktora Vranského, který však velice brzy poodhaluje své karty a nitky, které vedou hodně vysoko.
:
Tým V.V. je rozmanitě různorodý, pro čtenáře o to více atraktivní. Kniha neobsahuje žádná plytká místa. Mě osobně pobavilo objasnění vyzouvání si lodiček u dámského osazenstva a poprvé se tak dozvídám o misofonii. Velice rozporuplná, téměř zlověstná postava -  již v úvodu, byl pro mě právě Šimon. 
:
Autorce se povedl mistrný kus. Velice precizně a zasvěceně dokázala udržet mojí pozornost, byť bych nejspíš "díky" předsudkům (že se jedná pouze o politické dílo) knize šanci nedala. Oprávněně si Kandidát na Databázi knih drží vysoké hodnocení.
:
Nabízí se jen otázka, co je opravdu jen fikce a co znepokojivá realita, kterou si zaručeně položí po přečtení epilogu každý čtenář.

Za tuto knihu velice děkuji přímo @pastorlenka a rychlé odeslání @grada_cz @cosmopolis_cz

27.02.2023 5 z 5


Nesnáze českých sexbytostí Nesnáze českých sexbytostí Michal Ježek

Oddechový knižní bizár, který si udržel pozornost až do poslední stránky.

27.01.2023 5 z 5


Vůbec o nic nejde Vůbec o nic nejde Barbora Vajsejtlová

Pamatujete na knihu Bokovka? Já tedy rozhodně. Jedno období mi totiž vyskakovala z různých instagramových účtů, které na ni vyloženě pěly ódu. A ihned po přečtení jsem se přidala do "klubu" nadšených.
Začátkem minulého týdne jsem byla přímo oslovena autorkou - ano, třikrát ano (samozřejmě nadšené), zda si chci knihu přečíst mezi prvními. A že se jedná o knihu povídek s názvem Vůbec o nic nejde.
Byť je tato kniha poměrně do mého čtenářského standardu útlá počtem stran, obsahuje ovšem dvacet povídek, mistrně zpracovaných a kdybych měla dojmy po přečtení shrnout velmi stručně - přirovnala bych Barboru Vajsejtlovou k Hitchcockovi v sukních, jelikož pointa povídek rafinovaně vygraduje ve finále, do kterého hlavním postavám (mimochodem - znamenitě propracovaným, přesně zde by literární kritik použil termín "plastické") dojela pomyslná horská dráha po trati běžného života ihned poté, co projela škálou různých životních peripetií. Hlasem vypravěče povídek není striktně pouze žena, ale i muž v různém věku, co nejednou v podstatě "donuceně" vystupuje ze své komfortní zóny, když bublina, ve které doposud existoval, praskne. Vabank s láskou, kdy není jen vítěz ale i poražený. A každý chvilku vlastně tahá pilku.
Psát povídky možná působí jako ruská ruleta - často se totiž po přečtení "vypíchne" pouze jedna nebo hrstka z celé knihy. A některé se samozřejmě protipólem "hatí". Upřímně, v mém čtenářském případě se tomu tak nestane. Musela bych použít rozpočítadlo "ententýky", abych vybrala tu nejlepší. Směle doporučuji tuto knihu čtenářům, co cílí třeba na Petru Soukupovou nebo Dvořákovou a těm, kteří nechtějí brousit do vod nezáživných románů, kde se matně mihne děj, inkasující při četbě pouze nudu a zívání a kterým nesedí knižní nabídka, označena škatulkově jako "román pro ženy" a přesto by uvítali sondu do reality, která po přečtení rezonuje. Určitě ocení díky formátu i ti, co čtou časovému deficitu navzdory.
V klubu nadšených samozřejmě zůstávám!

08.10.2022 5 z 5


Psí život Psí život Jaroslav Irovský

Proč jen autor nepíše rozsáhlejší knihy? Uznávám - byť se jedná o velmi útlou knihu, četba byla vyloženě ultra all inclusive! Příště prosím o počet stran něco mezi Biblí a knihou TO..

07.07.2022 5 z 5


Hrobař Hrobař Jaroslav Irovský

Ke knize bych měla jednu výtku. Nedostatečný počet stran! Ale pevně věřím a doufám, že to již brzy autor napraví. Dušek je natolik věrohodně vykreslen, že už při nástupu mi ožil přímo před očima a potkat ho určitě nechci. Ani mrtvá - pro jistotu. A velmi se mi zamlouvala dějová linka "co by/kdyby" a rafinovaně gradované finále, na které se zcela nelze podle mého názoru připravit, ale opravdu trpělivě dočíst! Rozhodně doporučuji a dodávám - příště rozhodně objemnější knihu! Přečteno za necelý den..
Poklepávám uznale na rameno, pane spisovateli..

04.12.2020 5 z 5


... s duší beadníka ... s duší beadníka Jaroslav Irovský

..napsat takový román během 14 dní? Podepsal smlouvu s ďáblem? Sráč se upgradoval do sympatičtější podoby románu. Aspoň pro mě. I když jednohubky v podobě povídek jsou časově asi méně náročné pro čtenáře, které společnost více ochočila. Tohle chytí a nepustí, dokud jako závěrečné titulky nesjíždíte naprosto geniální zakončení a vy hledáte mezi řádky příslib v další nálož. Rozhodně doporučuji!

05.06.2018 5 z 5


Nepouštěj se mé ruky Nepouštěj se mé ruky Michel Bussi

Asi takhle: autor si u mě nahodil laťku vysoko, ale po této knize cítím opravdu zklamání. Takový knižní Mekáč. Často to držím zuby nehty, abych nepřeskakovala - u téhle to tedy nehrozilo. Fajn, Liane zmizela nebo byla zabita. A dál? Dočteno. Neurazí. Nenadchne. Aspoň za mě. Ale samozřejmě další novinku neodmítnu ;-)

10.05.2018 3 z 5


Co Alice neřekla Co Alice neřekla T. A. Cotterell

Anotace opravdu nalákala na napínavou jízdu mezi slovy a řádky. Čtivé? Ano. Ale každou kapitolu jsem navnaděně (jak jinak) čekala, že už už NĚCO příjde.. Zmlsaná rafinovanými zvraty, dějem napěchovaným napětím, jsem dočetla něco nedotaženého, nevyužitého potenciálu. Tedy - pokud se nejednalo pouze o psychologický román..

17.03.2018 3 z 5


Bílá těla Bílá těla Jane Robins

Tak tohle tedy byla pikantní jednohubka, kterou jsem přečetla na jeden zátah! Humbuk kolem této knihy jsem žádný nezaznamenala, proto očekávání od této knihy bylo spíše takové, že to vytáhne na tři hvězdy. Ale už po rozečtení byla laťka docela vysoko a během stránek se hnala nahoru a já potřebovala vědět víc a víc. Rafinované finále, rafinované knihy. Wau!

11.01.2018 5 z 5


Ledové sestry Ledové sestry S.K. Tremayne (p)

Parádní obálka, slibná anotace. Během rozčítání nastalo rozčarování. Zápletka je pro mě originální, ale ta omáčka okolo, stejně jako chování Sarah a reakce/nereakce Anguse mě opravdu zklamala. Styl psaní mě rozhodně nepřibil k sedačce a dech mi nevynechával. Možná jsem rozmlsaná.

14.12.2017 3 z 5


Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Napínavá, úžasná. Ale těch otázek, co mi zbylo po přečtení..

06.06.2017 4 z 5


Nebudete se bát ničeho zlého Nebudete se bát ničeho zlého John Searles

Fantastická lahůdka, do které jsem se zakousla už od prvních stránek a nepustila. Předčila mé očekávání na plné čáře. Autora si určitě pohlídám a titul Chlapec stále nezvěstný je již nachystaný ke čtení.

25.05.2017 5 z 5


Nezvěstná Nezvěstná Anna Iris

Přiznávám se, vzdala jsem to. Ukrutně mě nebavila. Hodnocení odpal! odstraňuji, ale za mě palec až pod zem.

30.01.2017 1 z 5


Odvrácená strana Odvrácená strana Belinda Bauer

Lahůdka. Napínavá a řádně promíchaná s úžasnou dávkou specifického humoru pro anglické spisovatele. A ten konec..!

13.07.2014 5 z 5


Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Håkan Nesser

"Kriminální román trojnásobného držitele ceny Bästa svenska kriminalroman (Nejlepší švédský krimiromán)". Na rozpacích. Síť byla rozhodně napínavá. Tohle tedy ne. Vše mi připadlo takové uspěchané, prázdné.
MaLoMe - tak u mě tedy Håkan Nesser ještě jednu šanci má ;-) Relativně brzy má vyjít Hlavolam..

29.06.2013 2 z 5


Drahá Silvie Drahá Silvie Dawn French

Můj první komentář na DK. A zrovna ne příliš kladný. Tohle bych definovala jako velké zklamání. Titul Tak trochu úžasní (i přes značnou kritiku čtenářů) mě rozhodně nadchl - proto jsem byla natěšená i na tuto novinku. Bohužel. Váhala jsem a chtěla dát spíše dvě hvězdy, ale názor měním. Přece jen je možno knihu přečíst až do konce, i když zřejmě jako já zjistíte, že tohle rozhodně šťávu nemá, ani jako koncentrát..

28.06.2013 3 z 5