JirkaKolář JirkaKolář diskuze u autorů

☰ menu

Jan Tománek

Nijak jsem to neplánoval, ale bohužel si nemohu odpustit komentář k autorovi samotnému. Pana Tománka jsem do včerejška neznal, ale několik vulgárních reakcí (s velice osobními útoky) reagujících na moje hodnocení knihy pana Tománka, mě donutilo se ze zvědavosti na osobu autora podívat. Nic moc veselého to není.
Tománkova minikniha se mi dostala do ruky náhodou při čekání na vlak. Má atypický formát a docela zajímavý booklet, tak jsem se do ní začetl. Po přečtení cca 3/4 knížky (je to opravdu pár stránek) jsem byl natolik udiven primitivností a těžkopádností stylu psaní, že jsem se rozhodl knihu ohodnotit zde. Plánoval jsem si založit profil už delší dobu a tohle byl super impuls. Nechtělo se mi věřit (a zároveň mi bylo dost líto), že úroveň současného psaní českých autorů je reprezentována mimo jiné i tímto výtvorem. Ano, napsal jsem svůj osobní názor na knihu, která je podle mého extrémně špatná.
Vůbec jsem nečekal, že pan autor mě bude dehonestovat na svých sociálních sítích a virtuálně se ukájet spolu se svými virtuálními nohsledy v debatě pod screenshotem mého hodnocení. Autor píše knihy, posílá je do veřejného prostoru, tak by asi měl být schopen kritiku ustát se ctí (byť výraznou). Pan Tománek ale tohle moc neumí, jako ostatně spoustu dalších věcí, jak jsem zjistil. Nemám a nebudu mít účty na sociálních sítích, takže mohu na sprostotu a duševní mrzáctví spisovatelových obdivovatelů reagovat jen zde.
Paradoxně vám doporučuji si knihu přečíst a udělat si vlastní obrázek. Najdete tam většinu věcí, které se odnaučují v základních kurzech tvůrčího psaní. Ale pokud rádi čtete moudra a proklamace postav typu " vše se točí pořád ve stejných kolejích", "lidi jsou z podstaty sobecký svině", "po letech pochopili, co věděly už babičky generace před námi" nebo číst nerealistické, upachtěné dialogy rodiny Novákových, tak určitě budete hýkat nadšením. Můj šálek kávy to není.
Pan Tománek prostě není úplně typický spisovatel, jak jsem zjistil, když jsem se koukal, kdo to vůbec je. Zjistil jsem, že je to syn Sarkandra Tománka, což byl úžasný osobitý animátor. Rozumím asi tomu, že vystoupit ze stínu talentovaného otce je složité zejména pro člověka typu pana Tománka, ale nahrazovat absenci talentu a umu další absencí jakékoliv sebereflexe, je z mého pohledu ubohé.
Na závěr chci zdůraznit, že nebýt agresivních a vulgárních výpadů Tománkových zastánců vyprovokovaných jím samým, nikdy bych se nesnížil k tomuto osobnímu zhodnocení opravdu velice špatného spisovatele. Ale i já mám určitou míru, kdy mi ego nedovolí mlčet :-)

30.04.2023