hannah2000 hannah2000 diskuze u autorů

☰ menu

Alena Mornštajnová

Knížky paní Mornštajnové čtu ráda, tak sem přidám odkaz na jeden starší rozhovor. Mluví zde o knize Hana, o dětských knížkách, o tom, jak se na psaní připravuje i o překládání knih.
https://www.nnmagazine.cz/alena-mornstajnova-priste-budu-psat-o-zelenine/

06.05.2023


Petr Jan Juračka

Zde je k přečtení zajímavý článek o P.Juračkovi s názvem: "Čech, jehož fotografii si vybral i Coelho: Čím jsou vykoupené moje záběry?"

https://www.firstclass.cz/2018/08/cech-jehoz-fotografii-si-vybral-i-coelho-cim-jsou-vykoupene-moje-zabery/2/

12.07.2019


Jan Nedvěd

Nenápadný člověk, možná i zastíněný svým jmenovcem, folklórním zpěvákem. Protože, když dáte do vyhledávače jméno Jan Nedvěd - básník, bohužel se moc odkazů neobjeví.
Tvorbu Jana Nedvěda jsem objevila teprve nedávno (a to jen díky zdejšímu vláknu Pod květy skořicovníku), ale zaujala mě. Proto vkládám ukázku i sem, k jeho jménu. Třeba jméno Jana Nedvěda - básníka - objeví i někdo další.

RADY DO ŽIVOTA

Kráčej kupředu.
Nikdy ne vepředu.

Nezapomeň na zásluhy.
Hoděj se ti pro podruhý.

Máš-li rodinu,
nedělej hrdinu.

Neostouzej,
fuj!
Pouze
upozorňuj.

Nepřeháněj,
nebuď hr!
Nezabíjej
v. r.

A hrdý buď!
Vocuď až pocuď.

1964


V NOCI

Všude kolem napětí,
všechno kolem číhá,
jako by se vzápětí
měla svalit tíha

na někoho v místnosti,
kdo pak bude němý
pod lavinou úzkosti
rejt zas držkou v zemi.

1997

(Ukázky ze sbírky básní: Žiju život naruby, 1958–1998, 2005)

26.05.2019


Alena Mornštajnová

Zatím jsem od paní Mornštajnové přečetla jen dvě knížky - Hanu a Tiché roky - ale obě jsem přečetla se zaujetím. A u obou jsem našla jedno společné. Příběh o lidech, kteří nejsou dokonalí a kteří dělají chyby. A líbí se mi, jak autorka svým popisem dokáže dokonale vykreslit postavy a přiblížit jejich myšlenky a reakce. Tím nám čtenářům umožní se do celého vyprávění ponořit tak, jako bychom příběh zažívali my sami. A hodně pomáhá, že to jsou příběhy z našich krajin. Tím jsou mi ještě bližší, protože lidé z jejích příběhů reagují jako lidé v našem okolí.
Mám ráda příběhy ze života a proto jsem si paní Mornštajnovou přidala mezi mé oblíbené autory a kromě dočtení již vyšlých knížek budu netrpělivě vyhlížet i ty nové :-).

21.05.2019


Karel Kryl

Přidám sem názor, který mě zaujal - kromě připomínky spojitosti tvorby Kryla s tvorbou Villona i komentář Krylovy krásné češtiny v jeho tvorbě.

U příležitosti připomenutí nedožitých 75 let na Kryla zavzpomínalo pár lidí, jak ho znali a co by asi říkal dnes. Mezi nimi byl i Josef Vlček - český hudební publicista a rozhlasový dramaturg, který stál u zrodu prvního českého komerčního rádia Evropa2. Josef Vlček řekl:
"Kryl by protestoval. A psal by krásným jazykem.
V roce 1990 jsme od něj také čekali něco jiného, než s čím nakonec přišel. Kryl považoval za jeden ze svých velkých vzorů Francoise Villona a všechny mýty o Villonovi říkají "básník rovná se protest". Takže by asi protestoval. Témat k tomu je na téhle planetě pořád víc než dost.

Ať si z Kryla vezme pro dnešní dobu kdo chce, co chce. Genialita dobré písně je v tom, že si v ní člověk v danou chvíli najde přesně to, co zrovna potřebuje. Asi někoho překvapím, ale já osobně si z jeho tvorby v poslední době beru hlavně jeho nádhernou češtinu. Psát krásným jazykem a překvapovat lidi jeho bohatstvím, to je přehlížené Krylovo poselství pro dnešní dobu. "

(Zdroj: https://magazin.aktualne.cz/25-let-od-smrti-karla-kryla-byl-by-dnes-hlas-naroda-nebo-byc/r~ccd5332839ce11e9b9980cc47ab5f122/v~sl:ab2c9672d6520a232b4637394ea91c75/)

18.04.2019


Henning Mankell

Na stránkách nakladatelství Host je přehled vydaných knih:
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/autori/mankell-henning
a podrobnosti o autorově životě a díle:
http://kavarna.hostbrno.cz/clanky/henning-mankell-jedna-z-hvezd-soucasne-severske-detektivky

08.09.2018


Jan Zajíc

Krátký filmový dokument z cyklu "Sami proti zlu" věnovaný významným osobnostem Moravskoslezského kraje. Tento díl je věnovaný tragickému příběhu Jana Zajíce.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=twe2FZmKBoI

24.08.2018


Zuzana Navarová

Na youtube je dostupný jeden z posledních rádiových rozhovorů se Zuzkou Navarovou.
https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2504867737&feature=iv&src_vid=aYamwztiqQc&v=pbyxIWVdCmA

13.08.2018


Marta Davouze

Dle informace ze stránek Vydavatelství Mladá fronta připravuje na podzimní knižní trh divize Knihy k vydání poslední dílo Marty Davouze – Víkend s Miriam.

08.07.2018


Jan Balabán

Esej o Janu Balabánovi z Respektu:
https://www.respekt.cz/respekt-doporucuje/rytir-jan-esej-o-janu-balabanovi-a-jeho-texty
Najdete zde i odkazy na jeho články. Jsou zajímavě pojaty a stojí za přečtení.

09.12.2017


Kazuo Ishiguro

http://www.iliteratura.cz/Clanek/38821/nobelova-cena-za-literaturu-2017-kazuo-ishiguro

18.11.2017


Karel Kryl

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/45847/karel-kryl-kritizoval-ceskou-spolecnost-v-dobe-kdy-to-nechtela-slyset.html
Článek, který vyšel o Karlu Krylovi v Reflexu - autor článku - Miloš Čermák.

21.08.2017


Dan Brown

Na webu Dana Browna je uvedeno, že napsal další román s Robertem Langdonem. Thriller s názvem Origin. Román vyjde v USA a Kanadě 3. října 2017 a bude k dispozici také jako ebook a audiokniha. Takže se můžeme těšit a čekat, kdy kniha bude přeložena do češtiny :-).

11.03.2017


Sandra Brown

https://www.bux.cz/literarni-kavarna/rozhovory/rozhovor-sandra-brown-miluje-prahu-a.html
Rozhovor z autogramiády na letošním Světě knih v Praze

05.06.2016


Iain King

28.1.2016 vydává anglické vydavatelství Bookouture další román s hlavním hrdinou Mylesem Munroem "Last Prophecy of Rome". Uvidíme, jestli kniha vyjde i u nás.

23.01.2016


Dan Brown

Musím ještě přidat jednu historku pro pobavení. Protože mám ráda knížky od Sandry Brown, tak je také vychvaluji a doporučuji mé kolegyni v práci. A nedávno té mé kolegyni jeden její kamarád chválil knížky Dana Browna. Ona mi to pak vypravovala a říkala: "... víš ten Brown - ten manžel od té spisovatelky, jak se ti líbí - té Sandry Brown. ..." - Takže z Dana Browna udělala manžela Sandry Brown. :-)

21.01.2014


Sandra Brown

Ani si už nepamatuji, kterou knížku jsem četla jako první, ale protože mě zaujala, půjčila jsem si v knihovně další a další... Její knížky mají švih, obsahují potřebné napětí a nepostradatelnou milostnou zápletku. Někdy jsou to příběhy neskutečně smutné až kruté, jindy milé nebo napínavé. Člověk se v jejích knížkách přesouvá do různých prostředí i různých dob. Vždycky dokáže svým popisem vtáhnout do děje tak, že vše prožíváte naplno. Někdy vidíte příběh hlavní postavy jako divák, jindy se s hlavní postavou plně stotožníte a prožíváte vše sami. Zkrátka je to skvělá autorka.

20.01.2014


Dan Brown

Po přečtení několika knih jsem tohoto autora zařadila mezi mé oblíbené. Jeho knihy jsou velmi dobře napsány, mají spád, jsou napínavé a někde v pozadí se občas objeví i nějaká milostná zápletka. Úžasné je, jakým dokonalým způsobem spojuje fantazy prvky s historií, uměním a krimi zápletkami.

20.01.2014