Alilka Alilka diskuze u autorů

☰ menu

Danuta Chlupová

Stejně jako tonysojka i já už četla všechny tři knihy v originále, tedy v polštině. Souhlasím, že to jsou velmi zajímavé knihy a děkuji za ně. Konečně si můžu přečíst něco co se týká regionu ve které žiju, takže místa o kterých se v knihách píše jsou mi velmi blízká a známá.
Doufám, že paní Danuta píše dál a výjdou nějaké další knihy, těším se na ně.

05.07.2022


Kristina Ohlsson

Nemůžu jinak, než souhlasit s Felixiveta. Koupila jsem si a stáhla do čtečky Kristininu prvotinu "Nechtění". Přiměla mě k tomu zmínka, že se jedná o spisovatelku o které se ve Švédsku říká, že je to Stieg Larsson v sukních. Byla jsem zvědavá jestli na tom je něco pravdy. Po přečtení Larssonova Millenia jsem bažila po dalších jeho knihách, kterých se už bohužel nedočká nikdo, včetně mě. Škoda!
Začala jsem číst Nechtěné a wow, nemohla jsem se už po přečtení prvních řádků od čtečky odtrhnout..., knihu jsem přečetla jedním dechem jak se říká. Začala jsem hledat další knihy autorky. I když bych měla její tituly ráda ve své knihovně a možná k tomu někdy i dojde, poohlédla jsem se po dalších knihách v místní knihovně a s velkou úlevou jsem našla, jenže jsem také zjistila, že jsou její knihy neustále vypůjčené a kdo má zájem, musí si je zarezervovat. Jasně, že si je zarezervuju! Takto už jsem měla možnost číst její Sedmikrásky ( opět jsou hlavními hrdiny členové vyšetřovacího týmu Alexe Rechta), no a čekám až mi příjde zpráva, že už někdo vrátil knihu "Andělé strážní" a nebo "Oběti ráje"... Nemůžu se dočkat! :-)
Jo a je to svým způsobem Stieg Larsson v sukních!

21.04.2015


Stieg Larsson

"Trilogie Milénium dalece přesahuje rozměr klasického detektivního žánru — šíří a hloubkou svého záběru připomíná spíše nesmírně rozmanitou a plastickou fresku současné společnosti." Plně souhlasím! Tato trilogie mě tak pohltila, že jsem k přečtení donutila i manžela a navíc jsme zhlédli i všechny filmy. Byly výborně natočené, i když musím uznat, že nejvíce odpovídala knize americká verze prvního dílu.

02.06.2014


Michal Viewegh

Michala Viewegha znám už hodně dlouho z doslechu, ale nikdy jsem nečetla nějakou jeho knihu. Viděla jsem pár filmů natočených podle jeho knih, jako třeba Báječná léta pod psa, Účastníci zájezdu, Román pro muže, Román pro ženy. Myslela jsem si, že když jsem viděla filmy už nemusím číst knihy. Omyl! Je pravda, že jsem tohoto spisovatele objevila pořádně teprve tehdy, až jsem o něm četla článek v magazínu Práva a dozvěděla se tak co se mu stalo a zaregistrovala zmínku o nové knize "Můj život po životě." Ze zvědavosti jsem si knihu půjčila v knihovně a protože je to útlá knížečka měla jsem jí přečtenou za jeden den i přes slzy v očích. Po přečtení této knížky jsem byla zvědavá, co a jak psal kdysi Viewegh?! Půjčila jsem si v knihovně další jeho knihy a jsem Vieweghem nadšená! Film nemůže nikdy zachytit vše co je napsáno v knize a je to pravda! Báječná léta pod psa u kterých jsem se výborně bavila a sem tam mi vyskočil v paměti výjev z filmu, stejně tak u Románu pro ženy a Románu pro muže. Mafie v Praze, je sice napsaná s velkou nadsázkou, ale v duchu jsem si říkala, něco na tom je. Protože v knihovně nebyla, koupila jsem si knihu Mráz přichází z hradu, která je opět velkou nadsázkou, ale klidně by to tak mohlo být s trochou fantazie. :-) U khihy Andělé všedního dne, podle které se myslím právě točí film, tak u té jsem si i trošku poplakala a věřím, že to tak v životě chodí. Vše co se děje má nějaký význam a vždy se kruh uzavře. Jsem ráda, že jsem konečně objevila a zřejmě pochopila Viewegha, moc mu fandím a přeju mu, aby už ho nic špatného nepotkalo a aby ještě napsal spoustu krásných knih pro nás a o nás, prostě knihy ze života. Už se těším na další khihy, které jsem ještě nečetla a jako fanouška se mě už asi nezbaví.

02.06.2014