13 pater

13 pater https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336959/mid_ztresteny-dum-na-strome-13-pater-ZVA-336959.jpg 4 113 33

Vítejte u Andyho a Terryho v domě na stromě, nejzábavnějším a nejskvělejším domě na světě! A ještě k tomu v domě s 13 patry, kde najdete vše, co si snad ani nedokážete představit: podzemní tajnou laboratoř, bowlingovou dráhu, průhledný bazén, nádrž s lidožravými žraloky, plně automatický metač maršmelounů, který vás všude sleduje a automaticky střílí bonbony rovnou do pusy, když máte hlad! V domě, kde se musíte vypořádat s obrovskými banány a obřími gorilami, ale i s létající kočkou a ošklivou mořskou příšerkou. Pozor! V tomto domě se může stát skoro všechno... Tak na co ještě čekáte? Rychle do koruny stromu a hurá za dobrodružstvím! Andy a Terry už na vás čekají!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Pro děti a mládež

Vydáno: , Petrkov
Originální název:

The 13-Storey Treehouse , 2011


více info...

Přidat komentář

sustrur6E
04.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Je to pěkná a zajímavá knížka o dvou kamarádech Andym a Terrym. Bydlí v třináctipatrovém domě. Píšou tam spolu knížky a už jich napsali celkem dost. Andy je vypravěčem. Andy ty knížky píše a Terry kreslí. Jaká dobrodružství zažijí? To se dozvíte samy. Knížka je pěkná líbí se mi a jde si jí (když máte čas) přečíst za jeden den.

dájavídek
17.09.2023 5 z 5

Kniha se svižně četla, bylo tam hodně obrázků, ale i přesto se mi líbila.


šárofka
06.09.2023 4 z 5

Šílená kniha o dvou klucích kteří žijou na stromě s třinácti patry. Kniha je velmi bláznivá a také plná obrázků. Zajímalo by mě, kolik jim třeba tak bylo, protože sice bydleli sami, ale vypadali a chovali se jako děti.

Aknel26
06.09.2023 5 z 5

První díl série byl natolik šílený, že vůbec nevím, jak bych ho shrnula. No prostě Andy a Terry žijí na stromě a živí se tím, že píšou knihy. Tedy psali by, ale pořád je od toho něco ruší - mořská monstrpanna, létající kočky, obří gorila, no prostě nesourodá směska, díky níž prožívají bláznivé dobrodružství, a nakonec je spasí nápad, že by vlastně mohli napsat právě o něm... Ale stihnou svou knihu dodat nakladateli včas?
Můj syn-prvňák, leč zkušený čtenář zhltl první díl tak rychle, že jsem honem pořizovala dva další. Textu není mnoho, skoro bych řekla, že černobílé kresby mají víc prostoru. Je to bláznivé, absurdní, ale přitom ne blbé. Jestli má nějaká kniha šanci zaujmout i děti, pro které je čtení sprosté slovo, pak Ztřeštěný dům na stromě je horký adept.

HonzikCZ
03.07.2022 5 z 5

Kniha je dobrá i trochu napínavá.

mirka0586
24.05.2022 5 z 5

Úžasná pro děti...

jitka_dankova
21.02.2022 5 z 5

Ztřeštěná kniha plná jednoduchých ilustrací a tak akorát prokládaná nějakým tím textem. Výborná volba pro kluky, kteří vůbec, ale vůbec nic nechtějí číst a kteří nejdou daleko pro nějaký ten vtípek a zbožňují blbinky a srandičky a pořád se něčemu potutelně smějí.

Poprvé jsem knihu synovi četla, když byl v první třídě a číst ještě neuměl. Naprosto ho to pohltilo, skvěle se bavil, smál se těm přitroublým nápadům hlavní dvojice a obdivně koukal na všechny ty kresby (jo, musela jsem přečíst každičkou šipku i každičké x-krát opakované "haf" nebo "kap" a série násobných vtipných obrázků).

Hned v druhé třídě už si čte knihu znovu a sám. Je to první kniha, kterou čte opravdu dobrovolně a rád a je z ní nadšený, to je co říct. Neděsí ho text, protože je tak akorátně prokládaný obrázky. Psané písmo v kresbách se mu sice četlo hůř, když je teprve malý čtenář, ale jinak se čtením knihy žádné problémy neměl. To, co se hlavní dvojici kluků v knize děje, je krásně ztřeštěné. Fantazie tam je (mořská příšera, létající kočka atd.), ale tak akorát, aby se to líbilo i mému synovi, který prostě takzvaně stojí nohama na zemi a příliš moc fantazijní knihy a světy ho neberou. Svět, který je v knize uvedený, je pro něj dostatečně představitelný a rozumí mu.

Hlavní postavy jsou dva kluci. Andy, který píše knihy a Terry, který do nich kreslí obrázky. A celá kniha je o tom, jak mají od vydavatele termín pro napsání nové knihy a jak to celé pořád odkládají kvůli dobrodružství, která je potkají v jejich ztřeštěném domě na stromě.

broskev28
25.11.2021 4 z 5

Dala jsem čtyři hvězdy, ale ne kvůli nápadu či obsahu, ale kvůli čtivosti a přitažlivosti, kterou mají tyhle knihy pro nečtenáře. Máme ve třídě chytré děti, většinou kluky, kteří neradi čtou; když jsem jim nabídla tuhle knihu, s díky odmítli, ale já jim ji vnutila: počkej, prolistuj ji a prohlédni si ji!
Tak to zkusili a vzali knihu na milost. Nejpozději do týdne si přišli pro další díl, potom pro další a teď už spolu řešíme, proč autor vynechal 80.patra? Navíc kluci knihy nadšeně doporučovali kamarádům a vysvětlovali jim, že není třeba se děsit tloušťky knih, "to hravě přečteš, neboj!" Jednu dobu jsme museli zavést dokonce rezervační pořadník, a běda, když jsem knihu předala někomu mimo pořadí!
Ztřeštěný dům má totiž podobné parametry jako Deník malého poseroutky - kdybyste z knihy vytáhli ilustrace, byla by čtvrtinová; věty jsou jednoduché, žádná těžká slova. A příběh, i když primitivní a v zásadě nesmyslný, děti (především kluky) baví.
Takže když celou sérii přečetl chytrý desetiletý klučina s dobrým čtenářským zázemím, chodil si i nadále pro další knihy, ale už se nechal nalákat třeba na Králičí válečníky, které lze považovat za náročnější četbu. Troufl si i na dva díly Mango a Bambang, ačkoli je to holčičí čtení. A já jen doufám, že tímto postupem se časem dostane třeba k četbě Ostrova zasvěcení.
Takže: není to veledílo, ale dokáže vzbudit v šikovných dětech-nečtenářích zájem o knihy. Dokáže jim, že četba nemusí být dřina a že odměnou jim může být príma zábava. A o to nám - rodičům, učitelům, knihovníkům - přece jde, ne?

animeggi
05.05.2021 2 z 5

Vtipná...

keselylenka
18.12.2020 3 z 5

Knihu jsem četla se synem a na rovinu jsem zklamaná. Celkově literatura pro kluky kolem 10 let mě hodně zklamala. V knize skoro jen obrázky a žádný text a to nemluvím o tom, že chytré to taky moc není. Přece i knihy pro kluky tohoto věku mohou být vtipné a chytré.

Jaja489
21.04.2020 5 z 5

čtu jí pořád dokola, je naprosto skvělá...

Ayna
02.12.2019 5 z 5

Vtipná potrhlost s vtipně odfláklými obrázky. Z pohledu malého dítěte, kterému jsem to předčítala, je to jednoznačně za plný počet. Za sebe bych možná nějakou hvězdu strhla, abych vypadala víc jako ynteligent, ale... proč jako.

MayaBu
01.09.2019 3 z 5

Oblíbená knížka mého mladšího brášky, který ji ve svých dvanácti letech stále naprosto zbožňuje, takže jsem byla jemně donucena si ji také přečíst. Na můj vkus je na stránkách této knihy málo textu a až moc obrázků, asi jsem na ztřeštěné domy na stromech už stará, no.

PaniWiga
27.05.2019 3 z 5

Taková jednohubka. Dospělý to má přečtené za jednu až dvě hodinky. Některé nápady jsou povedenější, jiné slabší. Že bych se třeskutě smála, to ne, ale taky jsem se nenudila. Pro čtenáře cca 8-10 let ideální na začtení se do knih. A rozhodně velký prostor pro rozvíjení vlastní fantazie.

Pitíčko114
20.04.2019 4 z 5

Opravdu Ztřeštěný dobrodružství a bylo to fakt bezva.

musska
28.03.2019 5 z 5

Báječná kniha pro malý kluky, to se to vymýšlí, co všechno by mohlo být v našem domě (na stromě), nikde žádný hranice, co vás napadne může být a ještě víc.... Sasanky jsme se teda trochu báli....ale když přiletěla zpátky kanočka ...skvělý, takovýhle knížky proložený komiksem u nás zbožňujeme.

MarvelboyCz
21.02.2019

Je to super kniha,ale musím vytknout že tam nebyli použité liany(nepočítám opice)

Jéňa2008
18.12.2018 5 z 5

je to super!

Měňavka
21.10.2018 5 z 5

Výborné, moc jsem se nasmála. Lehká četba, když má člověk starosti. Zajímavé a vtipné ilustrace.

triatlet
15.09.2018 2 z 5

Hmmm
???
...
(tři tečky)
Ztřeštěný příběh?
Mám rád poetičtější příběhy. U Griffithse občas probleskne dahlovská lumpárna, ale je jaksi ulepená, přeslazená, moc barevná jako maršmelouny.
Výhodou je, že knížka se dá prolistovat za necelé dvě hodiny a nemusí se u ní vůbec přemýšlet.
Grafická úprava je nápaditá, ale může zachránit tak ztřeštěný (?) příběh?
Překladatelka užívá přídavná jména jako blbý, nebo pitomý. I tak by se příběh dal hodnotit.
Např. na s. 61 - 66 jsem doslova zíral...
Pobavily závěrečné úkoly - hlavně najdi 6 rozdílů.

Autorovy další knížky

Andy Griffiths
australská, 1961
2017  84%13 pater
2017  85%26 pater
2018  84%39 pater
2018  90%52 pater
2019  88%78 pater

Kniha 13 pater je v

Právě čtených4x
Přečtených157x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených16x
Knihotéce21x
Chystám se číst33x
Chci si koupit6x
dalších seznamech6x