Ztraceni v Shangri-La

Ztraceni v Shangri-La https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135676/ztraceni-v-shangri-la-135676.gif 4 31 7

Skutečný příběh o přežití a neuvěřitelné záchranné misi. Opravdový příběh o přežití leteckého neštěstí, nebezpečí a nejneuvěřitelnější záchranné operaci druhé světové války. Vyhlídkový let nad novoguinejskou džunglí se proměnil v boj o život! Katastrofu se podařilo přežít jen trojici pasažérů ze skupiny, jež se v květnu 1945 vydala na vyhlídkový let nad „Shangri-La“, nádherné a tajemné údolí, ležící uprostřed nepřístupných hor, obývané domorodci, o nichž se věřilo, že to jsou lovci lebek a kanibalové. Seržantce Margaret Hastingsové nezbylo nic jiného než si nazout boty mrtvé kolegyně, nadporučík John McCollom, otřesený smrtí svého bratra-dvojčete, maskoval žal stoickým klidem. Třetím z přeživších byl seržant Kenneth Decker, vážně popálený a s těžkým poraněním na hlavě. Triu, obávajícímu se jak lovců lebek, tak japonských vojáků, skrývajících se v džungli, nezbylo než se vydat dolů z hory na místo, kde by je mohl zachytit některý z pátracích letounů. Netušili ovšem, že je pochod přivede přímo do náruče primitivního domorodého kmene, žijícího jako v době kamenné!... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Lost in Shangri-La , 2010


více info...

Přidat komentář

micha-ella
31.12.2021 5 z 5

Po spoustě vymyšlených thrillerů z poslední doby jsem knížku Ztraceni v Shangri-La přečetla s velkou chutí, protože tento příběh se skutečně stal. Je to výborný souhrn dokumentů o události, která proběhla na konci druhé světové války a je napsán velmi podrobně, s důkladnou pečlivostí, množstvím fotografií a mnoha vedlejšími odbočkami, které s tím souvisí. (Jediné, co se mi zdálo nepravděpodobné - že by vyslaní zdravotníci s sebou neměli léky proti bolesti.) Doporučuji hlavně mužským čtenářům a všem milovníkům dobrodružství, vojenství a letectví.

čef
01.10.2021 4 z 5

Výborné dílo literatury faktu, s kterým si určitě dal autor ohromnou práci po mnoho let. Rozklíčoval tak všechny okolnosti havárie letadla na Nové Guinei, ale také cirkusu, který se okolo záchrany konal, ještě mnoho let poté a skončil trvalým zničením způsobu života tamních domorodců. Nelze než doporučit.


leni2271
26.07.2019 3 z 5

Trochu náročnější čtení, chvílemi jsem se musela prokousávat informacemi o lidech, o nichž jsou v celé knize třeba 2 zmínky. Takové části pro mě byly dost zbytečné. Za nejzajímavější považuji výtahy z deníků jednotlivých hrdinů a záznamy z rozhovorů.

Jihorka
02.02.2015 4 z 5

Knižní dokument nejen o jedné záchranné akci v Nizozemské Nové Guineji na konci druhé světové války - knihu dělají čtivou osobní minipříběhy jednotlivých akterů tehdejší události, zajímavé souvislosti ve válce v Tichomoří, sociálně-atropologické poznámky k životu kmenů v Shangri-La, zřejmá úpřímnost pamětníků a další. Doporučují všem, kteří se chtějí seznámit s odlišnou kulturou kmene po tisíciletí izolovaného v papuánské džungli.
Mně osobně kniha bavila a přečetla jsem ji celkem rychle - navíc mě přinutila přečíst si něco víc o největším indonéském ostrově, rozjet GEarth a podívat se do Baliemského údolí. ;)

soukroma
16.09.2014 3 z 5

Bylo by to zajímavé, pokud by to byla beletrie a ne pokus o akademickou práci či dokument (téměř 900 odkazů hovoří za vše). Největším překvapením bylo opravdu nemístné pojmenování údolí Shangri-La jeho bílými objeviteli.

Sarah01
19.08.2014 3 z 5

Zajímavé a chytlavé téma, ale asi mně tento způsob psaní literatury faktu moc nevyhovuje, knihou jsem se doslova prokousávala...možná mi nepřipadalo přitažlivé to vojenské prostředí, kdoví, ale na druhou stranu si uvědomuji, že ti lidé vlastně přežili jen díky vojenskému výcviku a disciplíně. Co mě tedy hodně překvapilo, tak především to, že už tenkrát i tak rozsáhlá zranění a gangréna byly vyléčitelné a nebylo nutné končetiny amputovat, to tedy opravdu klobouk dolů.

Jack Bauer
22.12.2013 4 z 5

Záznam skutečné události, který se odehrál ke konci 2.světové války v deštném pralese na Nové Guinei. Velmi barvitě popsané scenérie, boj o holé přežití v neprostupné džungli.Na knize mě fascinovalo, že všude zuří válka a ve „ Ztraceném údolí Shangri-la" je relativně mír. Dále je velmi zajimavý střet dvou odlišných kultur, civilizační šok. Od skvělého Šóguna už jsem dlouho nic podobného nečetl. Skvělá kniha, přečteno na jeden zátah, nemohl jsem se od stránek odtrhnout. Po dočtení knihy doporučuji zhlédnout film od Alexanrdra Canna, který krátce zdokumentoval tuto událost: http://www.youtube.com/watch?v=MynQcWQJ3iI

Štítky knihy

boj o přežití války kanibalismus džungle

Autorovy další knížky

2012  74%Ztraceni v Shangri-La
2004  75%Naia se smí narodit

Kniha Ztraceni v Shangri-La je v

Právě čtených1x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce61x
Chystám se číst24x
Chci si koupit1x