Naia se smí narodit

Naia se smí narodit https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19555/naia-se-smi-narodit-19555.jpg 4 27 9

Příběh americké rodiny, která se musí vyrovnat se skutečností, že jejich dlouho očekávané dítě se narodí s Downovým syndromem. Původně série reportáží sleduje osudy americké rodiny Fairchildových. Štěstí budoucí maminky ale netrvá dlouho, pomocí prenatální diagnostiky jsou zjištěny jak genetické problémy s chromozomy, tak problémy miminka se srdíčkem. Autor opravdově a bez obalu popisuje jednak nutná vyšetření, která čekají každou budoucí maminku, jejíž těhotenství provází riziko vrozené vady dítěte, jednak myšlenkové pochody a obavy, které prožívají nastávající rodiče v celém období těhotenství. Miminko se nakonec narodit smí, jak napovídá titul, jeho cesta po světě je ale provázena zdravotními problémy od samého počátku. Autor se loučí s malou Naiou v momentě, kdy jsou jí tři roky, kdy chodí, počítá, hraje hry, mluví ve větách a má malého bratříčka, o kterého se v rámci svých možností stará. Rodiče pak opouští v momentě, kdy si již vůbec nepřipouštějí variantu, že by se Naia vůbec nemusela narodit a kdy si jsou vědomi svého správného rozhodnutí, učiněného před mnoha měsíci. Příjemně čtivá kniha plná na jedné straně smutku, obav a nejistot, na straně druhé lásky a naděje v budoucnost je určena především rodičům postižených dětí. Nicméně každý jiný rodič při jejím čtení pochopí, jak malicherné jsou některé jejich strasti se zdravými potomky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Literatura naučná

Vydáno: , Portál
Originální název:

Choosing Naia , 2002


více info...

Přidat komentář

Nofar197
28.06.2023 4 z 5

Manželství Grega a Tierney čelí po několika letech těžké zkousce. Během vyšetření se ukáže, že vytoužené miminko nejenže trpí srdeční dysfunkcí, ale navíc bude postižené Downovým syndromem - zatím není jasné, v jaké míře. Noční můra milionů rodičů na světě. Jak se s tímto faktem mladý pár vyrovná?
Vynikající kniha, která popisuje skutečný životní příběh.

Luisa
28.01.2022

Pro mně kniha úplně geniální. Jako speciální pedagog musím konstatovat, že tolik zajímavých a celkem odborných informací o genetice, historii a způsobech vyšetření, navíc psaných čtivou formou jsem se nedozvěděla ani na vysoké škole. Tady navíc s bonusem popisu pocitů lidí, kteří tím vším procházejí. Krásné ukázky přístupu odborníků, ke kterému jsme zde, bohužel, nedozráli dodnes. Obávám se, že tak komplexní podporu rodičů, kteří se ocitnou v podobné situaci bychom u nás hledali marně :-(


Damaj
31.05.2020 2 z 5

Kdyby byl v knize pouze Naiin příběh, byla by kniha zajímavá. Moc se mi líbila myšlenka, jestli vůbec v těhotenství postupovat testy, když pak uvidíš svoje krásné děťátko, prostě ho přijmeš, i když to je zprvu šok, že má nějaké postižení. Ale testy jsou zbytečným trápením a rozhodováním, co je správné, zda zabít svoje dítě potratem nebo ho přijmout, ale pořád je to o strachu, jak to zvládnu, jak moc bude postižené,...
V knize však bylo strašně moc odborných pasáží s detailnými popisy vyšetření, diagnóz, vývoje a historie lékařských postupů. Nakonec jsem tyto části přeskakovala, protože jinak bych knihu nedočetla, to se prostě nedalo.
Za mě v knize bylo také moc zbytečných postav, že se člověk ztrácel v ději, ten má známého a jeho bratr zažil toto nebo potkal toho...
Co mě zarazilo nakonec byla tříletá Naia, která je sice opožděná kvůli Downovýmu syndromu, ale ve 3 letech umí abecedu, pozná písmena, barvy, počítá, myslím, že většina "zdravých dětí" takové znalosti opravdu nemá (co je po písmenu E - F)

LuckyZ
05.08.2018 5 z 5

Krásná kniha o těžkém rozhodnutí. Doporučuji

verushka19
01.02.2017 3 z 5

Kniha byla zajímavá. Vadilo mi tam to rozsáhlé rozebírání detailů o vyšetření atd. Ale víckrát bych si ji už nepřečetla. Chyběl tomu příběh. Nebylo to posloupne a postupně napsané.

tisha8409
05.08.2015 2 z 5

Mohli od spoustu údajů od těhotenství po pocity a vyšetření nebo diagnozy upustit, ale hlavní je, že Naia se narodila ač postižená, přece jen ne tolik.
Já osobně bych už s dalším dítětem neriskovala.

felix6338
09.06.2014 odpad!

Kniha je přeplácaná o údajích lidí, kteří v tom příběhu nehrají až takovou roli. Čtenář chde číst o potížích rodičů, a ne o životopise matčina otce, kde nasával nebo jaké hračky Naie kupoval a jak moc neprojevoval zájem o vnučku.
Kniha je předlouze protahována v období těhotenství na to, aby poté nastal skok a vyprávění pokračovalo u tříleté Naii a tom, že má bratříčka.
Knihu jsem nedočetl, protože mne neustálé popisování genetických vyšetření,poruch a genetiků nezajímalo.
Když si navíc vyjedete manžele Fairchildovi, zjistíte, že si autor v jejich popisu trošku zalhal a že ani tak atraktívní,jak jsou v knize popisováni,nejsou.

mi-nul-o
22.11.2013 5 z 5

Po přečtení knihy (mimochodem velmi dobře napsané) jde dojít k jedinému závěru - že obě možnosti jsou správné. Ať už si postižené dítě necháte nebo půjdete na potrat, hlavní je cítit, že jste se rozhodli správně, neohlížet se zpátky a vzít si z toho to nejlepší.

Ellis
14.09.2011 5 z 5

Knížka je o neveselém tématu, rodičům se má narodit postižené dítě. Ale já čtu ráda takové příběhy a vždy si z toho vezmu něco pro sebe. Četla se velmi dobře, pěkný popis je výše v obsahu. Rozhodování rodičů bylo velmi těžké a nechtěla bych být v takové situaci.

Štítky knihy

Downův syndrom mentální postižení lidé se zdravotním postižením

Autorovy další knížky

2012  74%Ztraceni v Shangri-La
2004  75%Naia se smí narodit

Kniha Naia se smí narodit je v

Právě čtených1x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce10x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x