Zrod střední a východní Evropy

Zrod střední a východní Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124133/bmid_zrod-stredni-a-vychodni-evropy-j3e-124133.jpg 5 12 5

Kniha Zrod střední a východní Evropy. Mezi Byzancí a Římem představuje jednu z vrcholných prací Františka Dvorníka, českého medievalisty, byzantologa a mezinárodně proslulého badatele, který od začátku čtyřicátých let žil a publikoval v zahraničí, převážně ve Spojených státech. Tato práce vyšla poprvé v roce 1949 v Londýně pod názvem The Making of Central and Eastern Europe a autor se v ní zabývá kulturně politickým zrodem prostoru zvaného střední a východní Evropa v 10. a 11. století. Navazuje v ní na svou první velkou monografii Les Slaves, Byzance et Rome au IXe siecle (Slované, Byzanc a Řím v 9. století, Paříž 1926). Právě v raném středověku, kdy se formoval český přemyslovský a polský piastovský stát, mohla podle Dvorníka ve střední Evropě vzniknout silná slovanská mocnost, která by se stala protiváhou Němci budované říše římské. Východiskem Dvorníkova pohledu však nejsou dějiny jednotlivých (později národních) států, ale základní kulturní konstanty – Řím, Byzanc, slovanský a germánský prvek –, jež ve vzájemném napětí sehrály ústřední roli při utváření daných státně politických celků. Dvorník shromáždil a utřídil neuvěřitelné množství historického materiálu, týkajícího se církevního a politického vývoje Němců, Poláků, Čechů, Maďarů, Rusů, Bulharů a dalších národů, který nám v knize předkládá ve velkolepé syntéze. Českému čtenáři, navyklému zpravidla na etnocentrické pojímání historie, umožňuje nahlédnout vlastní dějiny v daleko širších kulturních, politických a geografických souvislostech.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Prostor
Originální název:

The Making of Central and Eastern Europe , 1949


více info...

Přidat komentář

railly
23.04.2022 4 z 5

Lze doporučit pro mírně pokročilé zájemce o raný středověk ve střední Evropě. Kniha obsahuje zejména výborné pasáže "německé" východní politice a jejích proměnách v 10. a na počátku 11. století. Za velice podnětné považuji i pasáže obsažené v dodatcích, které se věnují tzv. Bílému Chorvatsku a Bílému Srbsku.
Část věnovanou Slavníkovcům lze na druhou stranu s ohledem na novější práce (Sláma, Lutovský) považovat spíše za překonané.
Plný počet neuděluji jen proto, že mi některé závěry prof. Dvorníka přišly přeci jen příliš idealistické (což je ovšem na kontext doby, kdy dílo vznikalo, pochopitelné).

Kuža007
29.06.2021 5 z 5

Vrcholné a zřejmě nejlepší dílo profesora Františka Dvorníka. Poukázal zde i na zcela nevšední, ale zajímavé myšlenky. Skvělá kniha pro studenty historie.


Langobard
30.10.2020

Řada zajímavých myšlenek, česko-polský stát, Boleslav Chrabrý, sv. Vojtěch, christianizace, osobnost Oty III. a změna směřování politiky jeho následníků, význam Kyjevské Rusi a Byzance pro formování střední Evropy..rozhodně stoji za přečtení

Khamul1
11.07.2020 4 z 5

Velmi obsáhlé a kvalitní.

Drohtnian
08.03.2020 5 z 5

František Dvorník i přesto, že tvořil toto dílo během 2. světové války v emigraci, si ponechal profesionální přístup a nestraní žádné straně. Podává historii velkého středoevropského prostoru v zajímavých souvislostech, které jsem ještě u nikoho nečetl. Taky dodává událostem vlastní lidský náhled, díky kterému se čtenář umí se vcítit do doby a uvažování, a dělá historii poutavější.
Kniha se četla dobře i přesto, že jazyk byl jako z doby před 70 lety květnatější. Úvahy byly střízlivé jako by bylo dílo napsané v této době. Doporučuji.