Žranice

Žranice https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376456/bmid_zranice-bUM-376456.jpg 3 17 9

Je začátek normalizace. 51. vojenský prapor potrubní dopravy provedl povinné čistky, mezi suspendovanými je i prostořeký štábní lékař Josef a prvotřídní kuchař útvaru Hans. Navzdory politické nespolehlivosti jsou nečekaně povoláni do akce. V bohem zapomenutém újezdu Krupice bude probíhat cvičení československých a sovětských vojsk za účasti nejvyšších velitelů a kuchař s lékařem dostanou úkol: Josef má zaručit nezávadnost stravy coby ochutnávač, kdežto šéfkuchař musí osvědčit zkušenosti z přepychových hotelů. Oba vědí, že pokud se před papaláši něco pokazí, schytají to oni. A to náš mladý doktor nenápadně zatajil nákazu infekční žloutenkou. Sovětský maršál s hepatitidou B by pro oba znamenal kriminál… Nezaměnitelně ironické vyprávění autora básnické hexalogie se vrací do těžké doby, opět viděné prizmatem „veselé vědy o smutných věcech“.... celý text

Přidat komentář

cori
30.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Tato krátká novela vypráví o žranici v latríně a třicátníku Josefu Berkovi, který je v září 1969 coby posádkový lékař vyhozen z armády, protože nesouhlasil s okupací a podepsal Dva tisíce slov. Stejný osud stihl i vojenského kuchaře Hanse Grubera. Vyhazov platí až od 1.ledna, proto před Vánoci ještě musí nastoupit do služby, aby vytvořili zázemí pro nejvyšší papaláše spřátelených armád, kteří přijeli na vojenské cvičení. Kdyby se něco pokazilo, byli by skvělými obětními beránky. Samozřejmě se to neobejde bez problémů, způsobenými nejen nemyslícími zelenými mozky. Novela vychází z autorovy povídky z roku 2005.

Wladimirski
12.02.2020 odpad!

Blbina. K Bílým baronům má hodně daleko....


katerina5544
04.06.2019 5 z 5

Kniha se mi moc libila. Doporucuji k precteni.

freejazz
12.04.2019 4 z 5

Pecháček opäť nesklamal. Československo asi nezažilo „zhůvěřilejší dobu“ ako by povedl Werich, než bol začiatok normalizácie.
bol to taký smiech cez slzy... a spomínanie na podobnú akciu, ktorú som počas pobytu v zelenej pakárni zažil na vlastnej koži.
pre ľudí, ktorí nevedia čítať medzi riadkami a najmä nemajú tú skúsenosť so socialistickou armádou je to čiastočne až takmer nepochopiteľné.

alzbeta4340
16.02.2019 2 z 5

Málo propracovaná a odbytá novelka, přečtená za jeden večer. Úsměvné jednorázové čtení, které doporučuji půjčit v knihovně.

mira.k
26.12.2018 3 z 5

Dobré čtení. Oddechovka. Jen ten konec je do ztracena.

beanstk
15.11.2018 3 z 5

Jak uvádějí kolegové, zábavná jednohubka. K tématu vojenských lékařů za socíku doporučuji stejné zábavné Bílé barony od Jiřího Kučery.

ondrej.b
12.11.2018 3 z 5

Taková průměrně vtipná sonda do absurdit tehdejší vojenské služby, nebo spíše její organizace. Určitě to neurazí, často i pobaví, mnozí si vzpomenou, že to tak podobně na vojně zažil každý. Každopádně, jak autor líčí ty delikatesy, které kuchař Hans vytvořil a Josef musel ochutnat, tak jistě se vám při tom budou sbíhat sliny:-).

evilunicorn
05.11.2018 3 z 5

Kniha je psaná v podobném tragikomickém duchu jako Černí baroni.Mě nejvíc bavila část před samotným vojenským cvičením,pak jako by autorovi docházel dech a
a konec se vezl už vysloveně na sentimentální vlně.Ale jako vtipná jednohubka určitě pobaví.